loader
Foto

Capodopera lui Buster Keaton, ”The General” (1926), la TVR Cultural

Descoperiți filmele pe care TVR Cultural le va difuza în săptămâna 2-8 decembrie: ”Secrete din trecut” (The least of these – SUA, 2008), ”Femei obișnuite” (Simple women – Italia, România, 2019), ”Castelul Crăiței”– România, 2023, ”Mecanicul “Generalei” (The General – SUA, 1926).

 

Luni, 2 decembrie, ora 22:00

SECRETE DIN TRECUT (THE LEAST OF THESE – SUA, 2008)

”Frumusețea și tragedia coexistă, adesea în același timp; am fost mereu fascinat de amândouă.” Nathan Scoggins

Regizorul Nathan Scoggins  se declară norocos că are o carieră complexă ce cuprinde filme, show-uri tv, videoclipuri muzicale, filme de scurt-metraj, reclame, realizate împreună cu prieteni și colaboratori care, spune el, l-au ajutat să ”transforme cuvintele în lumină.”

Scoggins și-a început cariera cu o serie de scurtmetraje premiate. Primul său lungmetraj ca scenarist/regizor, „The Least of These”, a adunat o distribuție remarcabilă: Isaiah Washington („Grey’s Anatomy”, „Crooklyn”, „Get on the Bus”, „The 100”), Bob Gunton ( „Shawshank Redemption”, „Patch Adams”, „24”) și regretatul Robert Loggia (nominalizat la Oscar pentru „Jagged Edge”, „Big”, „Scarface”, „The Sopranos”).

Amintim câteva filme regizate de Scoggins: ”Bryan W. Foster: In my secret life” (2013), ”What Remains” (2022), seria ”Destination Heaven” (2024).

În drama ”Secrete din trecut” (The least of these), preotul Andre James (Isaiah Washington) se întoarce la fosta lui şcoală catolică, pentru a înlocui un alt preot, dispărut în mod misterios. Încep să circule zvonuri că acesta ar fi fost ucis, aşa încât părintele James decide să afle adevărul, dar descoperă pe parcurs secrete tulburătoare legate de şcoală şi de propriul său trecut.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15)

Info: https://www.nathan-scoggins.com/work

Marți, 3 decembrie, ora 22:00

FEMEI OBIŞNUITE (SIMPLE WOMEN – Italia, România, 2019)

Regia: Chiara Malta

Cu: Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli

„Simple Women” este primul lungmetraj al regizoarei Chiara Malta și este o colaborare cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn. Drama prezintă chiar realizarea unui film: cariera de regizoare a Federicăi este în impas, când aceasta decide să facă o peliculă cu și despre o actriță pe care ea o admira încă din copilărie - Elina Löwensohn („Miracolul din Tekir”). Ea descoperă, însă, că femeia pe care o admiră este foarte diferită de femeia pe care o întâlnește în realitate, potrivit sinopsisului.

Filmul, realizat în cadrul unei rezidenţe artistice Villa Medici, este o coproducție România-Italia. Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli.

Elina Löwensohn și-a început cariera a începutul anilor ‘90, jucând în filmele „Simple Men” și „Amateur” (Hal Hartley), „Basquiat” (Julian Schnabel), „Nadja” (Michael Almereyda) şi „Lista lui Schindler” (Steven Spielberg).

„Femei obișnuite” este a doua colaborare dintre Chiara Malta și Elina Löwensohn, după scurtmetrajul „L’existence selon Gabriel” din 2015.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

Vineri, 6 decembrie, ora 22:00

CASTELUL CRĂIŢEI – România, 2023

Regia: Liviu Mărghidan

Cu: Dragoș Olaru, Judith State, Adela Mărghidan, Radu Mărghidan

Filmul semnat de regizorul Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiței”,  a fost lansat pe marile ecrane în noiembrie 2023. Lungmetrajul îi are în rolurile principale pe actorii Judith State, Dragoș Olaru, Adela Mărghidan, Radu Mărghidan. Distribuția este completată de Florentina Țilea, Mihaela Alexandru, Ionuț Achivoaie, Dan Bordeianu, Constantin Lupescu, David Neacșu, Viorel Păunescu.

O familie afectată de divorț se reuneşte, ca-n fiecare an, pentru o excursie la munte, dedicată cățărărilor şi menținerii unor relații apropiate între părinții divorțați şi cei doi copii care trăiesc în țări diferite: fata cu mama, stabilită in Franța, băiatul rămas în România, cu tatăl. Vacanța si planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină către un refugiu montan, generând căutări tensionate, confruntări între adulți şi un deznodământ acut.

„Consider ca este primul film de acest gen din România, că nu a mai fost făcut altul atât de îndrăzneț. El nu se adresează neapărat doar montaniarzilor, ci tuturor iubitorilor de natură”, a declarat regizorul Liviu Mărghidan la lansarea filmului.

Ne vom bucura să vedem imagini ce-ţi taie respiraţia pentru că filmările au avut loc în zone extraordinar de frumoase de la noi din ţară, foarte cunoscute iubitorilor de drumeții și escaladă - zona Plaiul Foii, Zărnești, masivul Piatra Craiului (Cabana Curmătura, Colții Chiliei, Turnurile Dianei, Prăpăstiile Zărneștilor, Peștera cu lilieci, Malu' Galben, Brâul de Mijloc și refugiile Vârful Ascuțit, Speranței, Dianei, Șpirla), în iulie-august 2020 și august 2021.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Duminică, 8 decembrie, ora 20:00

MECANICUL “GENERALEI” (THE GENERAL – SUA, 1926)

Regia: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Cu: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Orson Welles spunea că este „cea mai mare comedie făcută vreodată, cel mai mare film despre Războiul Civil făcut vreodată și poate cel mai mare film făcut vreodată”. ”The General” a fost considerat de criticii vremii drept ”capodopera lui Buster Keaton”.

Mecanicul Johnny este îndrăgostit atât de locomotiva lui (« Generala »), cât şi de frumoasa Annabelle. Când începe Războiul Civil şi Johnny nu luptă pe front, pentru că e mai de folos ca mecanic, Annabelle îl bănuieşte de laşitate. Dar când spionii inamici îi fură locomotiva, Johnny va avea o mulţime de ocazii să-i arate că nu e aşa.

AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Foto credit : Shutterstock/Lukas Gojda/Proiector de film

Tag-uri: filme, TVR Cultural

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural