loader
Foto

Galerie foto

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural a difuzat în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, produs de Mihai Miron și Alexandru Stănescu.

 

Documentarul a fost filmat în 2018, dar lipsa fondurilor a amânat finisarea montajului. Peste mai bine de cinci ani, realizatorii au încheiat post-producția fără resurse, doar cu dorința de a lăsa încă o mărturie despre filosoful și omul Constantin Noica. De asemenea, filmul cuprinde o istorie a celei mai vechi stațiuni montane din România - Păltiniș.

Ultimii ani din viață Constantin Noica i-a petrecut „la 1400 metri deasupra umanității”, cum îi plăcea să spună - la Păltiniș. Departe de griul comunist, dar încă ținut sub observație de Securitate, filosoful a regăsit în acest loc bucuria de a vorbi despre înțelepciune. În camera modestă de la etajul 1 al Vilei 12, se năștea ceea ce noi știm sub numele de „Școala de la Păltiniș”.

(w882)

„Există ceva în locul acesta. Constantin Noica a lasat ceva în urmă, astfel încât cei care vin aici se simt… purtați pe brațe. Este ceva ce nu putem ignora în această întâlnire: un om cu o minte sclipitoare, posesor al unei culturi uriașe, un înțelept - în adevăratul sens al cuvântului - își trăiește ultimii ani de viață la limita sărăciei, în simplitate, cu eleganță și nepăsare față de orice i-ar putea trage spiritul în jos, într-un loc care îi răspunde întru totul acestor trăsături. Nu avem cum să nu vedem în Noica la Păltiniș, asemeni anticilor, un filosof care și-a trăit propria filosofie. Iar acesta este un lucru, din păcate, prea rar - daca nu cumva dispărut”, spune regizorul filmului.

(w882)

Boier de viţă, dintr-un neam cu genealogie clară de peste 200 de ani, Constantin Noica a fost filosof, poet, eseist, publicist şi scriitor.  După ce strălucise alături de iluştrii săi tovarăşi de generaţie, Eliade şi Cioran, în Micul Paris interbelic, Constantin Noica a fost înghiţit de sistemul comunist şi, în perioada 1949-1958, are domiciliu forţat la Câmpulung. În 1958, filosoful este arestat politic și condamnat la 25 de ani de muncă silnică, iar averea îi este confiscată. Alături de el, au fost arestaţi toţi participanţii la seminarele private organizate de filosof la Câmpulung. După ce a executat șase ani la Jilava, este eliberat în 1964 şi iese din puşcărie cu o seamă de proiecte de anvergură.

A poposit la Păltiniş în 1975, iar locuinţa lui va deveni un loc de pelerinaj şi de dialog de tip socratic pentru discipolii săi.

(w882)

9:00 Piper pe limba (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producător Robert Serban

(Reluare)

10:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019 )

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 13: Singurătatea

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural