loader
Foto

Galerie foto

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural a difuzat în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, produs de Mihai Miron și Alexandru Stănescu.

 

Documentarul a fost filmat în 2018, dar lipsa fondurilor a amânat finisarea montajului. Peste mai bine de cinci ani, realizatorii au încheiat post-producția fără resurse, doar cu dorința de a lăsa încă o mărturie despre filosoful și omul Constantin Noica. De asemenea, filmul cuprinde o istorie a celei mai vechi stațiuni montane din România - Păltiniș.

Ultimii ani din viață Constantin Noica i-a petrecut „la 1400 metri deasupra umanității”, cum îi plăcea să spună - la Păltiniș. Departe de griul comunist, dar încă ținut sub observație de Securitate, filosoful a regăsit în acest loc bucuria de a vorbi despre înțelepciune. În camera modestă de la etajul 1 al Vilei 12, se năștea ceea ce noi știm sub numele de „Școala de la Păltiniș”.

(w882)

„Există ceva în locul acesta. Constantin Noica a lasat ceva în urmă, astfel încât cei care vin aici se simt… purtați pe brațe. Este ceva ce nu putem ignora în această întâlnire: un om cu o minte sclipitoare, posesor al unei culturi uriașe, un înțelept - în adevăratul sens al cuvântului - își trăiește ultimii ani de viață la limita sărăciei, în simplitate, cu eleganță și nepăsare față de orice i-ar putea trage spiritul în jos, într-un loc care îi răspunde întru totul acestor trăsături. Nu avem cum să nu vedem în Noica la Păltiniș, asemeni anticilor, un filosof care și-a trăit propria filosofie. Iar acesta este un lucru, din păcate, prea rar - daca nu cumva dispărut”, spune regizorul filmului.

(w882)

Boier de viţă, dintr-un neam cu genealogie clară de peste 200 de ani, Constantin Noica a fost filosof, poet, eseist, publicist şi scriitor.  După ce strălucise alături de iluştrii săi tovarăşi de generaţie, Eliade şi Cioran, în Micul Paris interbelic, Constantin Noica a fost înghiţit de sistemul comunist şi, în perioada 1949-1958, are domiciliu forţat la Câmpulung. În 1958, filosoful este arestat politic și condamnat la 25 de ani de muncă silnică, iar averea îi este confiscată. Alături de el, au fost arestaţi toţi participanţii la seminarele private organizate de filosof la Câmpulung. După ce a executat șase ani la Jilava, este eliberat în 1964 şi iese din puşcărie cu o seamă de proiecte de anvergură.

A poposit la Păltiniş în 1975, iar locuinţa lui va deveni un loc de pelerinaj şi de dialog de tip socratic pentru discipolii săi.

(w882)

20:00 ANII NOŞTRI DE GLORIE

Film* ANII NOŞTRI DE GLORIE (GLI ANNI PIU BELLI-Italia, 2020)

Regia: Gabriele Mucino

Cu: Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Dramă. Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Redactor: Adriana Vulpe

22:10 Biografii necesare Premieră

’’Vrăjitorul timpului îngheţat’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România ’’Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer’’ este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar ’aud’ ci şi ’ascultă’. ’’Timpul îngheţat’’, ’’Scrinium Curiositatum’’ sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei ’’Giorgio Cini’’ din Veneţia/Italia.

(difuzare duminica, 28 aprilie 2024, ora 22:02, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural