loader
Foto

Galerie foto

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.

 

La a noua întâlnire pe care echipa „Omul anului” a propus-o telespectatorilor TVR 1, am descoperit puterea faptelor bune și poveștile altor doi supereroi. Am fost părtaşi la o discuţie despre empatie, despre depășirea propriilor limite și puterea de a face bine și cunoaştem alţi oameni valoroși de lângă noi, care se dedică unor proiecte fără seamăn: fie că documentează fața nevăzută a unor obiceiuri ancestrale, fie că dezvăluie universuri nebănuite celor care trăiesc în lumea tăcerii. Mădălina Dobrovolschi, Bogdan Muzgoci şi invitaţii lor ne-au aşteptat pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1.

(w882) Filomela S

Cel de-al doilea reportaj al ediției cu numărul nouă o prezintă pe Filomela Salahoru, o femeie puternică, dedicată nu doar meseriei sale, ci și elevilor săi. O profesoară atipică, un om care a reușit să rupă bariere și mentalități. Le-a dat elevilor săi speranță și încredere că pot răzbate în viață și nu sunt putini cei care au reușit să-și descopere calități pe care nu știau că le au într-o lume a tăcerii.

(w882) Filomela S

„Să fii profesor în lumea tăcerii este o binecuvântare de la Dumnezeu”, spune cu bucurie în suflet Filomela Salahoru. Asta simte un om care, de peste un sfert de secol, este în slujba copiilor şi adolescenţilor cu deficienţă de auz, de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova. Filomela Salahoru a reuşit să creeze o trupă de dans, în care neauzitorii sunt protagonişti, le-a deschis noi orizonturi, prin programele de pregătire în străinătate pe diverse meserii. Le-a arătat lumea teatrului şi a artei. Le-a dat speranţă că pot răzbate în viaţă şi nu sunt puţini cei care au reuşit să-şi descopere calităţi pe care nu ştiau că le au. Elevii săi sunt acum directori, traineri, asistenți sociali peste tot în lume.

(w882) Filomela S

Filomela este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Window România și chiar a tradus în limbajul semnelor un spectacol de teatru. A fost pentru prima dată când, la Naţionalul din Bănie, un spectacol a fost tradus, live, în limbajul semnelor.

(w882) Filomela S

Am cunoscut-o pe Filomela vineri, de la ora 18.15, la TVR 1, în episodul nouă al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Profesor în lumea tăcerii” este titlul reportajului ce ne vorbeşte despre ea. Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au așteptat în faţa micilor ecrane din studioul 3 al Televiziunii Române, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Lena Dermengiu, interpret autorizat în limba semnelor române şi compozitorul Mihai Toma.

(w882) Omul anul

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

foto: capturi emisie „Omul anului”

1:00 Aventură urbană (R)

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

(Reluare)

2:00 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)
 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural