loader
Foto

Galerie foto

Filosofii DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 1 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu profesorul DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ şi vicepreşedintele Academiei Române​, MIRCEA DUMITRU.

 

Dialoguri academice

DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ este specialist în filosofie morală şi politică, doctor în economie, sociologie şi în ştiinţe politice şi doctor abilitat în ştiinţe administrative.

(w882) TVR

De asemenea, este profesor la Universitatea din Bucureşti, Faculty Fellow şi Senior Research Fellow la F. A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics and Economics, Mercatus Center, unde este membru al corpului profesoral din College of Art and Sciences, George Mason University, Statele Unite ale Americii.

Din 2022 este Senior Nonresident Scholar la The Center for Governance and Markets at the University of Pittsburgh, Statele Unite ale Americii.

(w882) TVR

Profesorul DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ s-a manifestat ca un promotor al gândirii româneşti la interfața dintre filosofie, științele sociale și științele administrative.

Contribuțiile sale la teoria guvernanței și la teoria instituțională și a fundamentelor filosofice ale acestora sunt recunoscute internațional la cel mai înalt nivel.

Activitatea sa de cercetare şi de predare a fost dublată de o activitate de construcție instituțională și a reprezentat o contribuție la racordarea gândirii filosofiei sociale și a științelor social-politice românești la evoluțiile contemporane din domeniu.

(w882) TVR

DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ este fondator al Programului David Mitrany (Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi Academia de Studii Economice din Bucureşti) și cofondator al Centrului de Drept Natural și Analiză Normativă al Universității din Bucureşti.

Domeniile de cercetare ale profesorului ALIGICĂ sunt: teoria contemporană a guvernanţei, filosofia socială și politică, teoria instituțională și a fundamentelor filosofice.

(w882) TVR

Activitatea și contribuțiile sale academice pot fi definite și încadrate de domeniul Filosofie, Politică și Economie (Philosophy, Politics and Economics-PPE), un domeniu de factură interdisciplinară, care ancorează domeniile teoriei politice și ale teoriei economice într-un puternic fundament filosofic.

Din anul 2023, DRAGOŞ-PAUL ALIGICĂ este membru corespondent al Academiei Române şi membru al Academiei Europaea, secțiunile „Guvernanță, instituţii și politici“ și „Schimbare socială și gândire socială“.

(w882) TVR

Program de difuzare:

TVR CULTURAL

- DUMINICĂ, ORA 13:00

- LUNI, ORA 15:00

TVR INTERNAŢIONAL

- LUNI, ORA 01:00 (ora României)

PRODUCĂTORI:

ADINA TODERAŞCU, DANIEL PARASCHIV

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural