loader
Foto

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în interpretarea Orchestrei „Camerata Regală”, sub bagheta maestrului Tito Ceccherini, cu participarea sopranei Cellia Costea și a tenorului Florin Guzgă.

 

Gala „Puccini”, organizată la 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Giacomo Puccini, a fost prezentată de Marius Constantinescu, iar producătoarea Galei „Puccini” este Valentina Băințan.

Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul italian Tito Ceccherini, a oferit publicului prezent la Ateneul Român atât arii și duete celebre din cele mai iubite opere pucciniene, în interpretarea renumitei sopranei Cellia Costea și a remarcabilului tenor Florin Guzgă, dar și lucrări din creația simfonică și vocal-simfonică a lui Puccini, cu participarea Corului de cameră „Preludiu-Voicu Enăchescu”, programul fiind astfel structurat încât să cuprindă toată complexitatea compozitorului italian, au arătat organizatorii Galei „Puccini”, Institutul Italian de Cultură și ARTEXIM.

Arii și duete celebre din îndrăgitele opere „Manon Lescaut”, „Tosca”, „Madama Butterfly” și „Turandot” au răsunat răsunat de pe scena Ateneului Român. Camerata Regală a interpretat, în premieră în România, „Preludiul simfonic”, iar măiestria Corului de cameră „Preludiu-Voicu Enăchescu”, dirijat de Andrei Stănculescu, a fost evidențiată în fragmente din lucrarea vocal-simfonică „Messa di Gloria”.

Gala „Puccini” a avut loc la Ateneul Român în 13 mai și  face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Puccini, un eveniment organizat de către Institutul Italian de Cultură și ARTEXIM, desfășurat sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, în parteneriat cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea română” și Filarmonica „George Enescu”.

(w882) Gala Pucci

Camerata Regală, proiect născut din pasiunea unui grup de tineri muzicieni, desfășoară numeroase proiecte inedite, precum „Mari Soliști”, „Mari Dirijori”, „Camerata Regală și Micii Muzicieni”, „Stagiunea Regală”, pe scenele din România, dar și din străinătate, unde participă la numeroase festivaluri de mare anvergură. De asemenea, orchestra este o prezență constantă în Festivalul Internațional „George Enescu”. Camerata Regală se află, din 2009, sub înaltul patronaj al principelui Radu al României.

Tito Ceccherini este unul dintre cei mai culți și profunzi dirijori din generația sa, apreciat pentru claritatea interpretărilor sale și pentru versatilitatea pronunțată a abordării repertoriului. Dirijor aclamat al repertoriului modern, a explorat opera clasicilor secolului al XX-lea: de la Bartók, Debussy și Ravel, la Schönberg, Webern, Ligeti. Înregistrările discografice ale lui Tito Ceccherini, realizate pentru Sony, Kairos, Col legno, Stradivarius etc., au fost decorate cu premii precum Choc - Le Monde de la Musique, Diapason d'Or și MIDEM Classical Awards.

Soprana Cellia Costea este una dintre cele mai apreciate voci românești din lumea lirică internațională. Glasul special și jocul actoricesc convingător au impus-o în atenția marilor teatre de operă, precum Deutsche Oper Berlin, Covent Garden Londra, Gran Teatre del Liceu Barcelona, unde a jucat în producții valoroase ale unora dintre cele mai cunoscute titluri din repertoriul de gen: „Nunta lui Figaro”, de W. A. Mozart, „Norma”, de V. Bellini, „Adriana Lecouvreur”, de F. Cilea, „Otello” și „Aida”, de G. Verdi, „La Bohème”, „Tosca”, „Manon Lescaut”, „Madama Butterfly”, de G. Puccini.

Cellia Costea este solistă la Opera Națională din Atena, Grecia, începând cu 2012, an în care a primit, din partea Uniunii Criticilor de Teatru și Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.

Tenorul Florin Guzgă este, în prezent, directorul artistic al Operei Naționale Române din Iași. Este absolvent al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, la clasa prof. univ. dr. Corneliu Solovăstru, promoția 2013. De asemenea, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

În anul 2012 a câștigat Premiul al II-lea la Concursul Internațional „Vincenzo Bellini” în Caltanissetta, Italia și Premiul special pentru tenori „Galliano Masini” în cadrul aceluiași concurs. În 2013, a devenit solist al Operei Naționale Române Iași, an în care a debutat în rolul Ducelui de Mantova din opera „Rigoletto” de G. Verdi, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Au urmat apoi debuturi importante în „La Traviata”, „La bohème”, „Lucia di Lammermoor”, „Evgheni Oneghin”, fiind premiat în două ediții ale Galei Premiilor Operelor Naționale din România cu premiul pentru cel mai bun debut masculin.

A colaborat cu importante teatre de operă din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, Galați) și din străinătate (Chișinău, Toulouse, Zagreb).

Repertoriul său de operă cuprinde roluri precum: Ducele de Mantova („Rigoletto”), Alfredo („La Traviata”), Riccardo („Un ballo in maschera”), Rodolfo („La bohème”), Pinkerton („Madama Butterfly”), Edgardo („Lucia di Lammermoor”), Nemorino („Lʼelisir dʼamore”).

Pasiunea pentru muzică, dar și calitățile vocale remarcabile l-au îndemnat să abordeze inclusiv repertoriul vocal-simfonic: „Requiem” de W.A. Mozart, Simfonia a IX-a de L. van Beethoven, „Messa da Requiem” de G. Verdi, „Stabat Mater” de G. Rossini, „Clopotele” de S. Rahmaninov.

În cei peste 50 de ani de activitate, Corul de Cameră „Preludiu -  Voicu Enăchescu” a devenit unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România, dar şi din străinătate. Corul a preluat numele fondatorului său în 2023, pentru a-i cinsti memoria.

De la apariţia sa, corul a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat al multor festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). În 1995, Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

 

 

TVR Cultural, alături de Radio România Muzical, este coproducător al Galei.


8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural