loader
Foto

Tragedia „Henric al IV-lea”, de Luigi Pirandello, cu Adrian Pintea în rolul principal, miercuri, la TVR Cultural

Miercuri seară, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor o altă piesă de teatru scrisă de Luigi Pirandello - „Henric al IV-lea” (1922), în regia lui Dominic Dembinski, cu Adrian Pintea în rolul principal. Spectacolul face parte din proiectul „Teatrul Național de Televiziune”, al Casei de Producție TVR.

 

Traducerea piesei este semnată de Ion Frunzetti, iar regia și adaptarea pentru TV îi aparțin lui Dominic Dembinski.

Distribuția: Adrian Pintea, Camelia Zorlescu, Cristian Sofron, Mircea Jida, Ion Porșilă, Ion Popa, Anca Băjenaru, Ion Haiduc, Viorel Comănici, Valeriu Arnăutu, Vasile Lupu, Adina Cartianu.

Echipa: redactor - Doina Teodoru; ilustrația muzicală - George Marcu; scenografia - Dumitru Georgescu; imaginea - Edwiga Adelman.

Tragedia „Henric al IV-lea” a fost scrisă de Luigi Pirandello în 1922 și spune povestea unui aristrocrat care, în urma unui accident de călărie, se consideră regele Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman (1084–1105/06). Familia îi cântă în strună, angajează scutieri și le dă tuturor costume medievale. Un psihiatru angajat pentru a-i salva sănătatea mintală le aduce pe fosta sa iubită, pe fiica ei și pe rivalul în dragoste al lui Henric, în încercarea de a-l trezi la realitate.

În realitate, însă, nobilul este în capacitatea facultăților mintale, dar preferă să se considere în Evul Mediu decât să trăiască în lumea modernă. Își pecetluiește soarta comițând o crimă care îl obligă să continue să-și trăiască viața pretinzând că este un monarh din secolul al XI-lea.

(w882) Henric al

În cariera mea de scenă și platou de televiziune, lucrul cu Adrian Pintea rămâne amintirea unui vis frumos, aproape ireal. A fost un actor, o trestie gânditoare și o jerbă de multicolore artificii interpretative - ce nu se învață în școli - ci ți le dau talanții cu care te hărăzește Dumnezeu. Adrian Pintea a fost dăruit pe deplin. Spectacolul nostru, repetat în 1989, vorbea despre nebunia tiraniei și nu a putut avea premiera din cauza numeroaselor vizionări ideologice. El era sclipitor, alunecos și seducător.

La o ultimă repetiție a izbucnit Revoluția din decembrie și Adi a ieșit în bulevard în costumul de scenă, împreună cu alți actori din distribuția de la Nottara. Henric al IV-lea, personajul nebun de putere, s-a adăugat revoltei prin determinarea marelui actor recunoscut de oameni pe străzi. Prin el, teatrul s-a prelins efectiv în real, în mișcarea istorică, influențând-o dublu: prin artă și zbucium civic! Mă întrebam care spectacol e mai adevărat? Adrian Pintea, regele nebun costumat ca în secolul XV striga impostat din marea de oameni: „Jos Ceaușescu! Jos comunismul!” Apoi, după calmarea relativă a situației, am filmat spectacolul într-un loc aparte, părăsind scena și transformând totul într-un film de televiziune, ce prin harurile lui Pintea prindea o nouă viață: cea adevărată. Mulțumesc și noapte bună, dulce prinț!”, spunea regizorul Dominic Dembinski despre Adrian Pintea și rolul său în „Henric al IV-lea”.

***

TVR Cultural a difuzat, marți, piesa de teatru „Așa este (dacă vi se pare)”, de Luigi Pirandello, în memoria actriței Natașa Raab.

CITIȚI ȘI: DESPRE ADEVĂRURI, ÎN PIESA DE TEATRU „AȘA ESTE (DACĂ VI SE PARE)”, DE LUIGI PIRANDELLO, LA TVR CULTURAL. SPECTACOLUL, DIFUZAT ÎN MEMORIA ACTRIȚEI NATAȘA RAAB | VIDEO

16:00 Biruitorii

Documentar*

Despre viața părintelui Arsenie Boca.

Este o serie de documentare care urmărește mai mult latura duhovnicească a vieții părintelui Arsenie Boca iar printre cei care vorbesc despre marele duhovnic sunt părintele Constantin Necula de la Sibiu, părintele Geroge Remete de la Alba Iulia, părintele Jan Nicolae de la Alba Iulia, părintele Răzvan Petcu de la Drăgănești (Biserica pictată integral de părintele Arsenie Boca).

Realizator: Coralia Matea

16:30 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

din 18 mai//

(Reluare)
 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural