loader
Foto

In memoriam Mitică Popescu: Piese de teatru îndrăgite, difuzate la TVR Cultural

În memoria actorului Mitică Popescu, TVR Cultural a difuzat, miercuri și joi, două piese de teatru - „Mătrăguna” și „Monștrii sacri” - în care telespectatorii îl vor regăsi pe îndrăgitul actor.

 

Miercuri, 4 ianuarie, TVR Cultural a difuzat piesa „Mătrăguna”, de Niccolo Machiavelli, începând cu ora 22.00.

Regia artistică a piesei, tradusă de N. Al. Toscani, este semnată de Dan Micu, iar regia TV este semnată de Domnița Munteanu.

Spectacolul a fost realizat de Teatrul Național de Televiziune, în colaborare cu Teatrul Mic

În distribuție: Mitică Popescu, Dinu Manolache, Nicolae Dinică, Coca Bloos, Adriana Șchiopu, Oana Ioachim, Alexandru Agarici.

Costume - Maria Miu, scenografie - Puiu Antemir si Virgil Popa.

În „Mătrăguna” se regăseşte rodul anilor de umilinţă şi aşteptare petrecuţi de Machiavelli în satul Sant’Andrea, unde se retrăsese după destituirea decretată de familia De Medici. Machiavelli oferă o lecție de morală, abordând caracterul negustoresc al bisericii papale, superficialitatea oamenilor, mizerabila condiţie a celor declasaţi, care apelează la escrocherii. Acţiunea dinamică, vigoarea caracterelor, stilul de o remarcabilă teatralitate, savoarea dialogului sunt tot atâtea virtuţi şi generează un spectacol viu şi cuceritor.

Spectacolul a primit premiul pentru regie în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 1991.

(w882) Mătrăgun

Scenă din „Mătrăguna” - Oana Ioachim, Mitică Popescu, Coca Bloos. Sursă: Arhiva TVR

Joi, 5 ianuarie, de la ora 19.00, TVR Cultural a transmis piesa „Monștrii sacri”, a lui Jean Cocteau, în traducerea lui Ioan Dragomirnescu.

Spectacolul, realizat în colaborare cu Teatrul Mic, a fost regizat de Cornel Todea.

În distribuție: Ester - Leopoldina Bălănuță, Loulou - Coca Bloos, Spicherul - Ion Lupu, Florent - Mitică Popescu, Charlotte- Ana Scarlat, Liane - Adriana Șchiopu.

Echipa artistică:  scenografia - Mihai Mădescu, Aurelia Ticulescu; director de imagine - George Grigorescu; regia de montaj - Emilia Andreescu; redactor - Mihaela Macovei.

„Monștrii sacri" este un spectacol despre jocurile sentimentale din lumea bună a personalităților artistice, dar și o perfectă pledoarie pentru teatru și tot universul uman pe care arta teatrală îl descoperă și îl imaginează.

Spectacolul aduce povești din viața culiselor teatrului presărate cu agreabile mondenități și adevăruri omenești. Povestea unui cuplu ideal de actori, care se iubesc și se tachinează, se petrece într-o cabină de teatru din alte vremuri, apoi într-un interior sofisticat impecabil imaginat de scenograful Mihai Mădescu.

(w882) Leopoldina

Leopoldina Bălănuță, în „Monștrii sacri”. Sursa: Arhiva TVR

***

Actorul Mitică Popescu s-a stins din viață marți, 3 ianuarie 2023. Născut în decembrie 1936, a debutat pe scena Teatrului Mic din București în 1973, cu piesa „Philadelphia, ești a mea”, de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

În anul următor, a jucat alături de regretata Leopoldina Bălănuță, în „Matca”, piesa lui Marin Sorescu. Trei ani mai târziu, în 1977, s-a căsătorit cu Leopoldina Bălănuță, rămânând împreună până la moartea actriței, în 1998.

În timp ce era student, a asistat la o discuție despre emigrarea în America, fiind ulterior anchetat, încarcerat și trimis în colonia de muncă de la Periprava. A fost închis timp de trei ani.

Cea mai mare parte a carierei, Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. Unul dintre rolurile sale  memorabile este cel al lui Cocoșilă - în „Moromeții”, regizat de Stere Gulea - unde a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu.

Mitică Popescu a prezentat una dintre cele mai longevive emisiuni ale Televiziunii Române, „D-ale lui Mitică”, difuzată începând cu anul 1999. Emisiunea, care dezvăluia realitatea necosmetizată din România rurală, a fost difuzată timp de 23 de ani.

În 2002, a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler,  în 2009, premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2013 a primit premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Premiilor GOPO.

3:50 ANII NOŞTRI DE GLORIE (R)

Film * ANII NOŞTRI DE GLORIE (GLI ANNI PIU BELLI-Italia, 2020)

Regia: Gabriele Mucino

Cu: Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Dramă. Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

6:00 Remix (R)

Producător Doru Ionescu

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne-a așteptat duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural