loader
Foto

Înapoi la argument: H.R. Patapievici, în dialog cu Mihai Șora și Luiza Palanciuc, despre viața și opera lui Benjamin Fundoianu. Edițiile săptămânii | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în săptămâna 23-27 ianuarie, de la ora 11.00, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Mihai Șora și Luiza Palanciuc, George Ardeleanu, Dumitru Avakian, Adrian Papahagi și Smaranda Elian.

 

Înapoi la argument

În 23 ianuarie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Horia Roman Patapievici, Mihai Șora și Luiza Palanciuc, din 2010, în cadrul emisiunii „Înapoi la dialog”, în care a fost evocat eseistul și poetul Benjamin Fondane (Fundoianu).

Mihai Șora (n. 1916),  autor al unor importante lucrări de referință în filosofia românească (menționăm „Du dialogue interieur”, „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu, tu, el ea sau dialogul generalizat”, „Firul ierbii”, „Câteva crochiuri și evocări”, „Locuri comune”, „Clipa și timpul”).

A plecat la Paris în 1939, ca bursier al statului francez, publicând, în 1947, la editura Gallimard, „Du dialogue interieur”. S-a întors în România în 1948, să-și vadă părinții, și nu a mai avut voie să părăsească țara.

Timp de 31 de ani, nu a mai putut publica nimic. A fondat noua serie „BPT” („Biblioteca pentru toți”), în care au apărut, în anii '70,'80 și '90, cele mai importante lucrări din literatura universală și literatura română. După Revoluție, a fost ministru al Învățământului în primul guvern Petre Roman, demisionând în semn de protest la organizarea Mineriadei din iunie 1990.

A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2016. Rămâne și în prezent implicat în dezbaterile din societatea românească, mai ales prin contul său de Facebook.

A inițiat, împreună cu poeta Luiza Palanciuc, soția sa, traducerea din franceză a operei lui Benjamin Fondane, de al cărui nume se leagă mișcarea de avangardă din România. Benjamin Fondane, critic, eseist, teoretician și poet, născut Benjamin Wechsler, la Iași, în 1898, a publicat în România cu psedonimul „Fundoianu”, numele moșiei aparținând familiei mamei sale. A trăit în Franța începând cu anii '20 și a fost omorât la Auschwitz în 1944.

Marți, 24 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, profesor la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Dialogul dintre cei doi este înregistrat în 2011.

Eseist și scriitor, Papahagi (n.1976) este doctor în studii medievale, titlu obținut la Universitatea Paris-Sorbonne. Crede în studiile clasice și în umanism. Se consideră un dascăl de modă veche, dar care aplică metodele cu un anumit șarm și spune că, atunci, i se trece cu vederea că nu este adeptul metodelor moderne.

Miercuri, 25 ianuarie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu George Ardeleanu, publicist și profesor la Facultatea de Litere a Universității din București (n.1961).

Este doctor în filologie (summa cum laude) cu o teză despre Nicolae Steinhardt. A fost invitat al emisiunii „Înapoi la argument” în 2009, cu ocazia lansării volumului „Nicolae Steinhardt și paradoxurile libertății”, apărut la editura Humanitas.

În 26 ianuarie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu renumitul critic muzical Dumitru Avakian, înregistrat în 2010. Tema ediției a fost Festivalul Internațional „George Enescu”, care „nu mai este doar o afacere a lumii muzicale, ci este o afacere a întregii lumi culturale românești și nu numai”, după cum spunea H.R.Patapievici.

Dumitru Avakian (n. 1942), critic muzical și profesor de studii muzicale teoretice, în cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București. Este autorul a peste 2.500 de articole, publicate atât în reviste de specialitate, cât și în cotidiene. Realizatorul unor emisiuni pe teme muzicale la radio și TV. Președinția României l-a decorat cu ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Vineri, 27 ianuarie, TVR Cultural a difuzat o ediție a emisiunii „Înapoi la argument” din  2010, în care invitata lui Horia Roman Patapievici a fost Smaranda Bratu Elian, italienistă, traducătoare și editor.

Smaranda Elian este doctor în filologie al Facultății de Limbi Romanice a Universității din București, a fost profesoară de limbi străine și în prezent este coordonatoare de doctorate în cadrul UB. Este co-fondatoare, din 1991, a centrului de limbi străine FIDES.

Din 2004, deține titlul de „Commendatore della Repubblica Italiana al Merito Culturale“ conferit de preşedintele Italiei. Din anul 2005, coordonează, alături de profesorul Nuccio Ordine de la Universitatea din Cosenza, colecţia bilingvă de clasici italieni „Biblioteca italiană“ a Editurii Humanitas, colecţie unică în România şi una dintre puţinele de acest fel din Europa.

10:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

10:50 Agenda Culturală a zilei (R)

Producator Mimi Necula

Realizator: Ana Maria Onisei

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre trei cărți de luat în seamă ale lui Titus Popovici: „Cutia de ghete”, „Disciplina dezordinii” și „Cartierul Primăverii”

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici și premiată de APTR, din 22 aprilie, la TVR Cultural. Edițiile săptămânii

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

Cercetătoarea Simona Preda, la „Mic dejun cu un campion”: Într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu. Pe undeva, frumusețea încurcă (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

 

#TVRcultural