loader
Foto

„Înapoi la argument”: H.R. Patapievici, în dialog cu arhitectul Șerban Sturdza. Edițiile săptămânii 16-20 ianuarie | VIDEO

În săptămâna 16-20 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural pot urmări dialogurile lui H.R.Patapievici cu Mircea Mihăieș, Tudor Călin Zarojanu, Anca Berlogea-Boariu și Șerban Sturdza.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

În 16 și 17 ianuarie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Mircea Mihăieș, scriitor, eseist, critic literar și profesor la Universitatea de Vest Timișoara.

Premiat pentru proză și critică, Mircea Mihăieș (n.1954) a fost desemnat, în 2016, scriitorul anului pentru volumul „Ulysses 732”, de către Uniunea Scriitorilor din România. Mihăieș este autorul unei trilogii de aproape 3.000 de pagini despre opera scriitorului irlandez James Joyce, el explicând, într-un interviu la Radio România Cultural, că a vrut să scrie „o carte simplă despre una complicată”.

Mircea Mihăieș a fost oaspetele emisiunii „Înapoi la argument” în 2011.

Urmăriți prima parte a dialogului dintre Mircea Mihăieș și Horia Roman Patapievici mai jos:

Urmăriți mai jos partea a doua a emisiunii „Înapoi la argument”, cu H.R.Patapievici și Mircea Mihăieș:

Miercuri, 18 ianuarie, TVR Cultural a difuzat discuția lui Horia Roman Patapievici cu Tudor Călin Zarojanu.

Tudor Călin Zarojanu (n.1956), jurnalist și scriitor, a absolvit Secția de informatică a Universității din București, cu o lucrare de licență intitulată „O privire matematică asupra piesei Romeo și Julieta”. A lucrat 12 ani în informatică, iar din 1992 este jurnalist.

Autor a mai multe lucrări, premiat de Uniunea Scriitorilor pentru volumul de proză scurtă „Viața ca troleibuz”. A scris și un volum biografic despre viața lui Corneliu Coposu, care a fost și tema discuției din 2011 cu H.R. Patapievici.

În prezent, lucrează la Patriarhia Română.

(w882) Tudor Căl

Tudor Călin Zarojanu. Sursă imagine: Captură video TVR

Joi, 19 ianuarie, TVR Cultural a difuzat o ediție din 2008 a emisiunii „Înapoi la dialog”, în care invitata lui Horia Roman Patapievici a fost Anca Berlogea-Boariu, regizoare premiată de teatru și film documentar, în prezent producătoare la TVR.

Anca Boariu (n.1968) are un dublu doctorat în teatru și teologie, în care a reușit să îmbine abordarea jurnalistică și pe cea artistică în cercetarea și reînvierea poveștilor din epoca stalinistă, atât în teatru, cât și în în filme documentare. Cel mai îndrăzneț proiect european al ei a fost un turneu de teatru în drum spre Compostela, „Memories of Journeymen”, produs de UNITER în 2003, cu actori români și francezi, onorând memoria celor care au rezistat regimului totalitar.

A colaborat la realizarea filmelor „Balanța” (1991, în regia lui Lucian Pintilie), „Making of Callas Forever” (2001, în regia lui Franco Zefirelli) și „Aferim!” (2015, Radu Jude). A organizat, timp de doi ani, Festivalul Signis-Unicef România pentru drepturile copilului, „Facing Children” (2006-2007).

Vineri, 20 ianuarie, TVR Cultural a transmis dialogul lui Horia Roman Patapievici cu arhitectul Șerban Sturdza, înregistrat în 2009.

Șerban Sturdza (n.1947) este președintele Fundației Pro Patrimonio și fondator al Ordinului Arhitecților din România (OAR), membru corespondent al Academiei Române. Descendența din vechi familii boierești (strănepot după tată al premierului liberal Dimitrie Sturdza și al boierilor Slătineanu - după mamă) îl face să fie dat afară din lotul de juniori la înot, în 1961, fiind acuzat de comuniști că are „origini nesănătoase”.

Absolvent al Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” în 1971, desfășurând o bogată activitate didactică la Timișoara, la Facultatea de Arhitectură și Liceul de Arte Plastice. A revenit în București, orașul în care s-a născut, după 25 de ani. A realizat o mulțime de proiecte arhitecturale, atât de anvergură, cât și de proporții reduse, proiecte de reabilitare urbană și de conservare a patrimoniului arhitectural. Spunea că „arhitectura e profesorul meu”.

6:25 Zile de poveste (R)

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 15: 29 mai 1453: Căderea Constantinopolului

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Artistul Adrian Naidin, la „Interviurile TVR Cultural”: Întâlnirea cu muzica a fost absolut fascinantă şi, în acelaşi timp, plină de groază

TVR Cultural îi invită pe telespectatori sâmbătă, 11 mai, de la ora 22.30, să urmărească interviul jurnalistei Ioana Pavel cu Adrian Naidin, ...

Comedia neagră „Afacerea Est”, premiată la Tallin, în 9 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

 

#TVRcultural