loader
Foto

Ediții de colecție la „Înapoi la argument”: H.R. Patapievici, în dialog cu Neagu Djuvara | VIDEO

În 27 și 28 decembrie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile încărcate de substanță dintre Horia Roman Patapievici și Neagu Djuvara, la „Înapoi la argument”. VIDEO

 

Înapoi la argument

Luni, 26 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul  dintre Horia Roman Patapievici și Grigore Leșe, artist de muzică tradițională românească din Țara Lăpușului, înregistrat în 2010.

Grigore Leșe este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multe filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate. Din 2005, Leșe este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti.

Telespectatorii îl pot întâlni pe artist pe micul ecran, la Televiziunea Română,  și în cadrul emisiunii „Drumul lui Leșe”.​

Marți și miercuri, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat cele două ediții în care istoricul Neagu Djuvara a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici.

Neagu Djuvara, istoric, filosof, diplomat, jurnalist și romancier, a fost una dintre cele mai îndrăgite personalități culturale ale României, apreciat pentru erudiția și eleganța sa.

Djuvara s-a stins din viață în 2018, la venerabila vârstă de 102 ani.

Urmăriți prima parte a emisiunii, difuzată marți:

A trăit și a fost martor la unele dintre cele mai importante evenimente istorice ale secolului XX. Odată cu venirea la putere a comuniștilor, în 1947, a plecat în exil, revenind în România în decembrie 1989, după o viață trăită în Franța și Niger. Din 1991 până în 1998, a fost profesor al Universității din București.

În 2016, a primit, alături de filosoful Mihai Șora, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă decorație a țării.

Urmăriți a doua parte a emisiunii, difuzată miercuri:

Joi, 29 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Florin Iepan, înregistrat în 2010.

„Peisaj după embargo”, „Călător în țara eclipsei” sau „Povestiri adevărate” sunt doar câteva dintre filmele semnate de regizorul, scenaristul și producătorul Florin Iepan. Și, poate, cel mai cunoscut documentar care îi poartă semnătura este „Născuți la comandă. Decrețeii”.

Are premii și distincții obținute în țară și în străinătate, fiind considerat unul dintre cei mai prolifici realizatori români de film documentar.

(w882) Florin Iep

Florin Iepan. Sursă imagine: Facebook

În 30 decembrie, TVR Cultural a difuzat discuția lui Horia Roman Patapievici cu regizorul David Esrig, înregistrată în 2009.

 


Istoria mea cu cenzura este și caraghioasă dacă vrei”, i-a spus Esrig lui Patapievici la începutul dialogului lor.

David Esrig (născut în 1935) a făcut carieră în televiziune și apoi în teatru. A lucrat la Televiziunea Română între 1957 și 1961, unde a realizat peste 400 de emisiuni, rămânând memorabile portretele marilor artiști români - Lucia Sturdza Bulandra, Ion Manolescu, Costache Antoniu, Aura Buzescu, Jules Cazaban, Eugenia Popovici.

Din 1961, a devenit regizor la Teatrul de Comedie, fondat chiar în acel acel, cu Radu Beligan director. Alături de Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Sanda Toma și Iurie Darie, spectacolele şi turneele Teatrului de Comedie au însemnat şi primele premii internaţionale. Unele spectacole nu au scăpat de cenzura comunistă, fiind interzise.

Acest lucru a culminat cu scoaterea de pe afiş a „Furtunii” de Shakespeare în 1972, ce l-a făcut să ia decizia de a pleca din țară, în 1973, şi să se stabilească în Germania, unde a înfiinţat o Academie de Teatru şi Film.

În 2004, a primit Ordinul „Meritul Național”  în grad de Cavaler, iar în 2021, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”.

 

TVR Cultural a reluat, din 2 decembrie, seria de dialoguri dintre Horia Roman Patapievici și invitații săi, purtate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument” (2006-2012).

13:00 Jurnal Cultural

Producător: Aimee d’Albon

13:30 Romănia literară TV (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

(Reluare)
 
Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Îi suntem recunoscători lui Paul Goma că îl putem menționa când un străin ne întrebă dacă vreun român s-a opus comunismului

Între 25 și 31 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural vor putea afla, de la regretatul critic literar ...

„Lebensdorf” (România, 2021), o „comedie dulce-amară despre indecizie şi asumarea responsabilității”, în 28 martie, la TVR Cultural

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural le propune telespectatorilor pelicula multipremiată „Roșu”, cea de-a treia parte a triologiei ...

 

#TVRcultural