În prima săptămână din luna mai, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Johnny Răducanu, Ioan T. Morar, Paul Cornea, Dragoș Pâslaru și doi olimpici la fizică ai anului 2005.
Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.
Johnny Răducanu - muzician
- 1 mai, ora 11.00
Jovial, pus mereu pe glume, cu un palmares de invidiat în cei aproape 50 de ani de activitate. A cântat alături de nume celebre ale scenei românești, dar și internaționale. În 2006, Johnny Răducanu (1931 - 2011) - compozitor, contrabasist, pianist, unul dintre cei mai de seamă pianiști de jazz ai României, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”.
Johnny Răducanu. Arhiva TVR
Johnny Răducanu (pe numele real Răducanu Crețu) provenea dintr-o familie cu tradiție muzicală de peste 300 de ani, de pe vremea lăutarului Petre Crețu Solcanu. Și-a început studiile de pian în 1936, la cinci ani, cu profesoara Giuseppina Papanti, apoi a continuat la Școala de Muzică din Cluj și la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București - clasa contrabas, a profesorului Iosif Prunner.
Johnny Răducanu a făcut parte din ansamblul Mariei Tănase, drept contrabasist, când avea doar 22 de ani. Maria Tănase lucrase și cu tatăl lui, Crețu Costică. A colaborat cu marii muzicieni ai lumii, a înregistrat numeroase discuri de jazz și a scris și două volume de memorii „Singurătatea, meseria mea” și „Țara lui Johnny”. Un portret al lui Johnny Răducanu puteți citi pe site-ul agenției de presă Rador.
---
Urmăriți dialogul integral mai jos:
---
Olimpicii Bogdan Stoica și Andrei Anghel (2005)
- Marți, 2 mai, ora 11.00
TVR Cultural difuzează, de Ziua Națională a Tineretului, o ediție specială a „Înapoi la argument”, din anul 2005, când Horia Roman Patapievici a stat de vorbă cu doi olimpici internaționali la fizică - Bogdan Stoica și Andrei Anghel, după ce discutase și cu antrenorul lor, conf.univ.dr. Adrian Dafinei.
Ioan T. Morar - scriitor
- Miercuri, 3 mai, ora 11.00
Pentru o perioadă, a făcut parte din Grupul Divertis. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Este și scriitor, jurnalist, diplomat, activist civic. În 2020, a primit premiul „Scriitorul lunii iulie” al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Fake News în Epoca de Aur”, apărut la editura Polirom.
TVR Cultural vi-l prezintă pe Ioan T. Morar într-un dialog spumos și interesant cu amfitrionul emisiunii „Înapoi la argument”, din 2008, despre Barometrul de consum cultural. Chiar dacă, de atunci, au trecut niște ani, sunt opinii și argumente care pot folosi și astăzi.
Îl puteți urmări pe Ioan T. Morar și pe Twitter, aici.
Paul Cornea - critic literar
- Joi, 4 mai, ora 11.00
Paul Cornea (1923-2018) a fost unul dintre cei mai însemnați istorici, critici și profesori universitari.
„Veteran al studiilor literare, profesorul Paul Cornea a fost mai mult decât un profesor. După Tudor Vianu și George Călinescu, niciun profesor de literatură din România nu a marcat într-o asemenea măsură devenirea profesională a studenților pe care i-a format.
Toate generațiile de cercetători și universitari formate în perioada postbelică, de la „șaizeciști” la „optzeciști” și cei de după ei, au fost, într-un fel sau altul, influențate de spiritul său generos și reformator. Nu doar Facultatea de Litere din București, ci întregul mediu universitar al Literelor din toată țara, precum și elita profesorilor de literatură română din licee, au beneficiat de filtrul exigent al domniei sale”, nota Universitatea din București într-un necrolog.
Președinte-fondator al Asociației de Literatură Generală și Comparată, vicepreședinte al Asociației Mondiale de Literatură Comparată și vicepreședinte al Societății de Științe Filologice din România, Paul Cornea a fost, după 1989, pentru o perioadă ministru secretar de stat în Ministerul Învățământului condus de Mihai Șora, iar între 1992 și 1996, decan al Facultății de Litere a Universității din București.
Autor al vastei sinteze „Originile romantismului românesc”, a semnat numeroase alte volume de critică și teorie literară, de istorie literară și de literatură comparată.
Paul Cornea a fost partenerul de dialog al lui Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument”, în 2008.
Dragoș Pîslaru - economist, politician
- Vineri, 5 mai, ora 11.00
Dragoș Pîslaru este economist, profesor și cercetător în domeniul științelor economice. Din 2019, este europarlamentar (grupul Renew Europe), co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este membru în partidul REPER și a fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș (2016-2017). CV-ul său este disponibil aici.
În 2008, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici la emisiunea „Înapoi la argument”. A fost invitat în calitate de traducător al volumului „Birocrația și imposibilitatea planificării raționale în regim socialist”, semnat de Ludwig von Mises, reprezentant marcant al Școlii austriece de drept și economie.