loader
Foto

H.R. Patapievici, în dialog cu Ioan Stanomir și Angelo Mitchievici, despre volumul „În căutarea comunismului pierdut” | VIDEO

În cea de-a doua săptămână din luna iulie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu arhitectul Dan Martin, prof. Dan Lungu, Ruxandra Dreptu, Corin Braga, Ioan Stanomir și Angelo Mitchievici.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Arhitectul Dan Marin

  • Luni, 10 iulie, ora 11.00

Arhitectul Dan Marin a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2009.

Temele de dialog ale celor doi au fost patrimoniul construit, siturile istorice și naturale, pornind de la întrebările lui Horia Roman Patapievici: „Avem un oraș complicat - cum este Bucureștiul, complicat ca istorie, ca urbanism, ca arhitectură, ca geografie, ca oameni. Cum procedăm? Cum trebuie să vedem orașul ca să facem față provocării pe care ne-o propune? Ca patrimoniu, dar și ca dezvoltare ulterioară?”

Dan Marin este arhitect, profesor doctor și șef de atelier la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. A fost șef de proiect al PUZ Zone construite protejate Municipiul București (2000) și membru al Comisiei zonale a monumentelor istorice București (2006-2018).

 

Prof. Dan Lungu

  • Marți, 11 iulie, ora 11.00

Horia Roman Patapievici a discutat cu inginerul Dan Lungu, în anul 2009, despre patrimoniul cultural aflat pe lista UNESCO și lucrările ce cuprind toate monumentele istorice din România și cum putem să le protejăm.

Dan Lungu, profesor de siguranța construcțiilor, a mai discutat cu Patapievici și despre riscurile și pericolele la care este supus Bucureștiul și clădirile de patrimoniu din țară.

 

Ruxandra Dreptu, istoric de artă

  • Miercuri, 12 iulie, ora 11.00

Ruxandra Dreptu, istoric de artă, a publicat numeroase studii, articole și monografii despre artiști reprezentativi ai artei moderne românești.

Invitată în 2009 la „Înapoi la argument”, cunoscuta expertă a vorbit despre creația unui artist care nu a expus în țară, ci a avut expoziții în Germania, Franța sau Statele Unite ale Americii: Ioan Dreptu, soțul ei. Un artist complex, căruia nu îi plăceau tiparele, care a murit în anul 2008.

Ioan Dreptu a ales să-și exprime revolta în fața regimului comunist, expunând, din acest motiv, doar în afara României.

„Ioan Dreptu (1944-2008) a studiat pictura între anii 1963-1969 la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

Datorită măiestriei sale în reprezentarea realității, ar fi putut deveni un artist de succes al regimului comunist, însă practica sa artistică a mers contra propagandei oficiale. A realizat pictura murală a bisericilor din satele Robaia (Călimănești) și Copalnic-Mănăștur (Maramureș), pe care le-a pictat cu devotament din 1970 până în 1989. Prin limbajul său artistic personal, suprarealist, marginalitatea sa artistică s-a manifestat tot mai clar, în spatele izolării.

Înainte de 1989, lucrările lui Ioan Dreptu erau printre puținele manifestări de revoltă din arta românească; cuprindeau imagini cu Stalin decapitat, garduri de sârmă ghimpată, mese de tortură, proteze, secera și ciocanul, Sfântul Gheorghe în descompunere ucigând balauri banali etc. Din picturile sale transpare o pleiadă de forme contorsionate încărcate de simboluri care, în pofida unui manierism sarcastic și a nostalgiei elitiste, reușesc să emane un strigăt de protest”, nota Erwin Kessler, conform ICR.

 

Corin Braga  - critic literar

Joi, 13 iulie, ora 11.00

Profesorul și criticul literar Corin Braga a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2009. Tema dialogului: „chestiunile imaginarului”.

Pentru Corin Braga, doctor în Filologie, dar și în Filosofie, imaginația este definită „ca o facultate combinativă”, iar omul nu poate fi lipsit de imaginație, pentru că aceasta „face parte din niște procese secundare ale gândirii, ale creierului”.

Corin Braga (n. 1961) este profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, unde predă literatură comparată.

Este directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului, directorul Caietelor Echinox, coordonator al colecţiei Mundus Imaginalis la Editura Dacia şi al colecţiei Phantasma la Editura Tracus Arte. Membru corespondent al Academia de Ciencias din Buenos Aires, Argentina, vicepreşedinte al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, vicepreședinte al CRI2i (Centre de Recherches Internationales sur l’imaginaire), membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Clubului Român.

Cea mai recentă lucrare a sa este „Enciclopedia imaginariilor din România” (vol. I). El este și coordonatorul general al acestui proiect editorial.

 

Ioan Stanomir și Angelo Mitchievici

  • Vineri, 14 iulie, ora 11.00

Ioan Stanomir și Angelo Mitchievici au fost invitații lui Horia Roman Patapievici în anul 2011. Punctul de plecare al dialogului: volumul „În căutarea comunismului pierdut”, scris de cei doi în colaborare cu Paul Cernat și Ion Manolescu.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Între lucrările sale, se numără : „Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga”, „Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism” ori „La Centenar: Recitind secolul României Mari”.

Angelo Mitchievici este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, unde predă literatură comparată și literatură română. Este autor al mai multor lucrări despre despre comunism, dar și despre Caragiale. A semnat, împreună cu Paul Cernat, Ion Manolescu şi Ioan Stanomir, „În căutarea comunismului pierdut”, „O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia‑Roman Patapievici”, „Explorări în comunismul românesc”.

Stanomir și Mitchievici au semnat împreună și lucrările „Teodoreanu reloaded” și „Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost”.

 

 

11:00 Profesioniştii...cu Eugenia Vodă

* Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

Jurnalist: Constantin Niculescu

12:00 Concert de prânz Sezon nou

Concurs Festivalul Enescu 2024

*Semifinala secţiunii vioară

Producător: Băinţan Valentina

 
Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Joi, 5 decembrie, de la ora 17:15, vizitatorii sunt așteptați la studioul amplasat în incinta pavilionului expozițional pentru o întâlnire cu ...

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

publicat: marţi, 03 decembrie 2024

În spatele porților închise ale palatelor se ascund comori la care turiștii nu au, de obicei, acces. Aveți ocazia să descoperiți ...

 

#TVRcultural