loader
Foto

„Înapoi la argument”: Regizorul Corneliu Porumboiu, în dialog cu H.R. Patapievici | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 10 și 14 aprilie, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Iustin Marchiș, Mirel Bănică, Eugen Negrici, David Esrig și Corneliu Porumboiu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Iustin Marchiș, preot

  • 10 aprilie, ora 11.00

Invitat în 2010 la „Înapoi la argument”, preotul Iustin Marchiș, teolog și duhovnic la Biserica Stavropoleos, spunea că rostul unei comunități monahale este acela de a „îmblânzi lucrurile” și, mai ales, acela de a veni cu „o ofertă”: „Un dram de liniște, de frumusețe, o altă lume, o altă perspectivă”.

Iustin Marchiș a devenit preot paroh la Biserica Stavropoleos din București în toamna lui 1991, desfășurând un amplu proces de restaurare al așezării. Este editor si co-autor al monografiilor „Stavropoleos – ctitorie, oameni, fapte” și „Stavropoleos – ortodoxie, arta, comunitate”. Este membru al Grupului pentru Dialog Social.

În anul 2000, a primit Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler.

Mirel Bănică, cercetător în sociologie și antropologia religiei

  • 11 aprilie, ora 11.00

Mirel Bănică, sociolog al religiei, antropolog, cu un doctorat obținut la Geneva, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici în anul 2009. Dialogul celor doi a pornit de la teza de doctorat a invitatului, despre rolul Bisericii în societate. Cei doi au analizat lucrările lui Mirel Bănică - „Biserică ortodoxă română, Stat și societate în anii '30” și „Locul celuilalt. Ortodoxia în modernitate”.

Din 2008, este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, din cadrul Academiei Române. Este lector la Fundația „Calea Victoriei” și fondator al suveika.ro, un proiect de consultanţă organizaţională inovativă, bazată pe principiile şi metodele antropologiei culturale aplicate.

Îi puteți consulta CV-ul pe site-ul Academiei Române, aici.

Eugen Negrici, critic literar

  • 12 aprilie, ora 11.00

„Iluziile literaturii române” și „Literatura română sub comunism. 1948 – 1964” sunt doar două dintre volumele care au stat la baza discuției din anul 2012 dintre Horia Roman Patapivici și Eugen Negrici.

„Un sceptic, dublat de un entuziast. Și unul nu îl contrazice pe celălalt, ci se potențează” - așa a fost caracterizat Eugen Negici de amfitrionul „Înapoi la argument”.

Eugen Negrici (n.1941) este considerat unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români. A predat la Facultatea de Filologie a Universității din Craiova și la Facultatea de Litere a Universității din București. Este membru al Uniunii Scriitorilor, din 1978.

Dintre volumele sale premiate, amintim: „Narațiune în cronicile lui Grigore Ureche și Miron Costin”, „Figura spiritului inovator”, „Introducere în poezia contemporană”, „Poezia medievală în limba română”, „Literatura română sub comunism”, „Iluziile literaturii române”, „Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelității”.

David Esrig, regizor

  • 13 aprilie, ora 11.00

„Istoria mea cu cenzura este și caraghioasă dacă vrei”, i-a spus David Esrig lui Patapievici la începutul dialogului lor, înregistrat în anul 2009.

David Esrig (născut în 1935) a făcut carieră în televiziune și apoi în teatru. A lucrat la Televiziunea Română între 1957 și 1961, unde a realizat peste 400 de emisiuni, rămânând memorabile portretele marilor artiști români - Lucia Sturdza Bulandra, Ion Manolescu, Costache Antoniu, Aura Buzescu, Jules Cazaban, Eugenia Popovici.

Din 1961, a devenit regizor la Teatrul de Comedie, fondat chiar în acel acel, cu Radu Beligan director. Alături de Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Sanda Toma și Iurie Darie, spectacolele şi turneele Teatrului de Comedie au însemnat şi primele premii internaţionale. Unele spectacole nu au scăpat de cenzura comunistă, fiind interzise.

Acest lucru a culminat cu scoaterea de pe afiş a „Furtunii” de Shakespeare în 1972, ce l-a făcut să ia decizia de a pleca din țară, în 1973, şi să se stabilească în Germania, unde a înfiinţat o Academie de Teatru şi Film.

În 2004, a primit Ordinul „Meritul Național” în grad de Cavaler, iar în 2021, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”.

Corneliu Porumboiu, regizor

  • 14 aprilie, ora 11.00

O ediție de colecție a emisiunii „Înapoi la argument”, înregistrată în anul 2010, cu regizorul, scenaristul și producătorul de film Corneliu Porumboiu, cineast cu un palmares remarcabil.

La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.

A emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT.

 

 

21:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

Transmisiune directa

21:45 Secvenţe UNATC Premieră

*Noapte roz

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural