loader
Foto

„Înapoi la argument”: Horia Roman Patapievici, în dialog cu cercetătorul Ovidiu Victor Olar (2008) | VIDEO

Între 11 și 15 septembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu Dumitru Avakian, François Pamfil, Corneliu Porumboiu și Ovidiu Victor Olar, înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

Înapoi la argument

Emisiunea este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Dumitru Avakian - critic muzical (dialog din anul 2010)

  • Luni, 11 septembrie, ora 11.00

Tema dialogului dintre Dumitru Avakian și H.R. Patapievici a fost Festivalul Internațional „George Enescu”, care „nu mai este doar o afacere a lumii muzicale, ci este o afacere a întregii lumi culturale românești și nu numai”, după cum spunea gazda „Înapoi la argument”.

Dumitru Avakian (n. 1942), critic muzical și profesor de studii muzicale teoretice, în cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București. Este autorul a peste 2.500 de articole, publicate atât în reviste de specialitate, cât și în cotidiene, dar și realizatorul unor emisiuni pe teme muzicale la radio și TV.

Președinția României l-a decorat cu ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

 

François Pamfil - scenograf și pictor (dialog în două părți din anul 2009)

  • Marți și miercuri, 12 și 13 septembrie, ora 11.00

François Pamfil (1940-2012) a activat în toate domeniile vizualului ca grafician, pictor, scenograf, critic și istoric de artă, dar și formator de plasticieni. Dialogul celor doi a plecat de la întrebarea lui Horia Roman Patapievici - „Ce este circul?” - și a continuat cu o discuție despre artă și, în special, suprarealism.

(w882) Francois P

François Pamfil a realizat scenografia integrală a peste 10 spectacole de teatru, în țară, distinse cu premii naționale și internaționale. A publicat peste 3.000 de lucrări de grafică de șevalet, ilustrații, coperte, în periodicele românești și în cele internaționale. A realizat grafica a numeroase volume de literatură, a lucrat afișe de spectacole și de expoziții. A realizat o frescă la Oradea.

A participat cu lucrări de grafică și pictură la numeroase Saloane de Artă Contemporană și a publicat zeci de articole de critică de artă sau cu caracter monografic.

Urmăriți prima parte a dialogului mai jos:

Cea de-a doua parte a dialogului poate fi urmărită mai jos:

Corneliu Porumboiu - regizor (dialog din anul 2010)

  • Joi , 14 septembrie, ora 11.00

O ediție de colecție a emisiunii „Înapoi la argument”, înregistrată în anul 2010, cu regizorul, scenaristul și producătorul de film Corneliu Porumboiu, cineast cu un palmares remarcabil.

La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.

emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT.

 

Ovidiu Victor Olar - cercetător (dialog din anul 2008)

Ovidiu Victor Olar (n.1978) este cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Este preocupat de fenomenologia istoriei în convergență cu evoluția Bisericii.

Este autor al cărților „Împăratul înaripat. Cultul arhanghelului Mihail în lumea bizantină” și „Răzbunare împotriva tiranilor”. Despre activitatea sa științifică puteți citi mai multe aici.

 

 

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural