loader
Foto

„Înapoi la argument”: Patapievici, în dialog cu antropologul Alec Bălășescu | VIDEO

Între 13 și 17 februarie, TVR Cultural a difuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Andrei Terian, Florin Manolescu, Antoaneta Ralian, Alexandru Hâncu și Alexandru Bălășescu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Luni, 13 februarie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Andrei Terian, înregistrat în 2011. Tema discuției a fost monografia dedicată lui George Călinescu, „George Călinescu. A cincea esență”, realizată de criticul Andrei Terian, la doar 30 de ani.

Andrei Terian este profesor universitar la Facultatea de Litere și Arte, prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și cercetător.

A obținut în 2020 un grant de 1,45 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare, cu proiectul „O istorie transnațională a literaturii române”, în cadrul căruia și-a propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române. Proiectul se întinde pe cinci ani, până în 2025.

Marți, 14 februarie, TVR Cultural a transmis dialogul lui H.R. Patapievici cu Florin Manolescu, istoric literar și prozator român, înregistrat în 2010. Tema discuției a fost volumul „Enciclopedia exilului literar românesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, instituții, organizații”, semnat de Manolescu și publicat la Editura Compania.

Florin Manolescu (1943-2015) a fost profesor (asistent, apoi conferențiar) la Facultatea de Litere a Universității din București, din 1968 până în 1990. Din 1993, a lucrat la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania.  A fost promotor al literaturii S.F. în anii 1980, apoi s-a aplecat asupra literaturii exilului românesc, pe care a studiat-o timp de decenii, dar și asupra interferențelor literaturii române și germane cu alte domenii conexe.

A semnat volumele: „Poezia criticilor”, „Literatura S.F.”, „Caragiale si Caragiale”,„Jocuri cu mai multe strategii” și „Litere in tranzitie”, „Misterul camerei închise. Nouă povestiri incredibile”, „Mentaliștii. Alte nouă povestiri incredibile”, „Cu ochii pe mine. Jurnal româno-german”, „Il gatto e l'astronomo”. A colaborat la revistele de cultură ale vremii și la două dicționare: „Dicționarul de literatură română” (Ed. Univers, 19179) și „Dicționarul scriitorilor români” (Ed. Fundației Culturale Române, 1995).

Miercuri, 15 februarie, TVR Cultural a difuzat o ediție „Înapoi la argument” în care interlocutoarea lui H.R. Patapievici a fost Antoaneta Ralian. Ediția a fost înregistrată în 2012.

Antoaneta Ralian (1924-2015) a fost una dintre cele mai productive și apreciate traducătoare de limba engleză din țară. A tradus 125 de cărți, dintre care ultima a rămas neterminată, din mari autori, precum D.H. Lawrence, Thomas Hardy, Henry James, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Lawrence Durrell, Salman Rushdie, Tennessee Williams, Raymond Federman, Russell Banks, Saul Bellow, Iris Murdoch.

Dar nu este doar traducător. Este o instituție a ceea ce înseamnă, în lumea nostră culturală, umor, bună dispoziție, mod de a fi în lume, nutrit de o vastă cultură și sensibilitate a inimii”, o caracteriza Patapievici pe invitata sa.

Antoaneta Ralian a contribuit la mai multe volume colective ( „Cartea cu bunici”, „Prima mea călătorie în străinătate”, „Prima mea ţigară”, „Prietenii noştri imaginari”, „Cartea simţurilor”, „Şi eu am trăit în comunism”). În 2011 a apărut volumul „Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian”, un „portret în dialog“ realizat de Radu Paraschivescu, urmat, în 2014, de singurul ei volum de memorii – „Amintirile unei nonagenare. Călătoriile mele, scriitorii mei”.

Din 2010, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus a înfiinţat Premiul special pentru traduceri care îi poartă numele. Scriitorul și traducătorul Marius Chivu i-a creionat portretul din propriile mărturii, în „Dilema Veche”. Îl puteți citi aici.

Joi, 16 februarie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Alexandru Hâncu, înregistrat în 2009.

Absolvent de medicină, unul dintre fondatorii Academiei Cațavencu, jurnalist cu experiență vastă, colaborator al postului BBC Londra pentru o perioadă lungă de timp, editorialist, producător de radio și TV, autor al scurtmetrajului „Lumea lui Hâncu”.

 

Vineri, 17 februarie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre H.R. Patapievici și Alexandru Bălășescu, antropolog. Cei doi au discutat despre lucrările lui Bălășescu - „Paris elegant, Teheran incitant”, „Voioasa expunere a ordinii mondiale”, publicate la Curtea Veche.

Alexandru (Alec) Bălășescu și-a obținut doctoratul în antropologie culturală la Universitatea din California, Irvine și are un masterat în etnologie, la Universitatea din Lyon. A predat în California, la Paris, București și în Bahrain.

A fost director adjunct al Institutului Cultural Român, Istanbul.

 

 

8:30 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

din 18 aprilie//

(Reluare)

9:55 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

 

#TVRcultural