loader
Foto

Trei ediții de colecție „Înapoi la argument”: H.R. Patapievici, în dialog cu Neagu Djuvara | VIDEO

Între 16 și 18 august, de la ora 11.00, TVR Cultural a redifuzat dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu istoricul Neagu Djuvara (1916-2018), înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

Înapoi la argument

TVR Cultural redifuzează, totodată, și dialogurile lui Patapievici cu teologul Radu Preda și preotul Iustin Marchiș.

Radu Preda - teolog

  • Luni, 14 august, ora 11.00

Ortodoxia are o etică … e capabilă să fie intransigentă și nu doar iubitoare și iconomică. Iar Scriptura este bine să o citim în toate dimensiunile ei, să nu ne fixăm doar pe episoade tăiate de context”, spunea Radu Preda, teolog, invitat la „Înapoi la argument” în anul 2012.

Radu Preda a fost director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între anii 2014 și 2020, numit prin decizia fostului premier Victor Ponta, mandatul său fiind marcat de mai multe controverse.

În prezent, Radu Preda este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” - Cluj. CV-ul său este disponibil aici.

 

Iustin Marchiș, preot

  • Marți, 15 august, ora 11.00

Invitat în 2010 la „Înapoi la argument”, preotul Iustin Marchiș, teolog și duhovnic la Biserica Stavropoleos, spunea că rostul unei comunități monahale este acela de a „îmblânzi lucrurile” și, mai ales, acela de a veni cu „o ofertă”: „Un dram de liniște, de frumusețe, o altă lume, o altă perspectivă”.

Iustin Marchiș a devenit preot paroh la Biserica Stavropoleos din București în toamna lui 1991, desfășurând un amplu proces de restaurare al așezării. Este editor si co-autor al monografiilor „Stavropoleos – ctitorie, oameni, fapte” și „Stavropoleos – ortodoxie, arta, comunitate”. Este membru al Grupului pentru Dialog Social.

În anul 2000, a primit Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler.

 

Neagu Djuvara - istoric (1916-2018)

  • Miercuri, 16 august; joi, 17 august, și vineri, 18 august, ora 11.00

TVR Cultural le aduce telespectatorilor trei ediții de colecție (un interviu din anul 2007 și două interviuri din anul 2009), în care interlocutorul lui H.R. Patapievici a fost Neagu Djuvara.

În ediția din 2007, cei doi au stat de vorbă despre cartea „Civilizații și tipare istorice”, tipărită la Humanitas, despre legătura elementului roman cu elementul cuman, iar în 2009, Djuvara și Patapievici au trecut prin cărțile și viața fascinantă a istoricului.

Neagu Djuvara, istoric, filosof, diplomat, jurnalist și romancier, a fost una dintre cele mai îndrăgite personalități culturale ale României, apreciat pentru erudiția și eleganța sa.

Djuvara s-a stins din viață în 2018, la 102 ani.

A trăit și a fost martor la unele dintre cele mai importante evenimente istorice ale secolului XX. Odată cu venirea la putere a comuniștilor, în 1947, a plecat în exil, revenind în România în decembrie 1989, după o viață trăită în Franța și Niger. Din 1991 până în 1998, a fost profesor al Universității din București.

În 2016, a primit, alături de filosoful Mihai Șora, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă decorație a țării.

Dialogul redifuzat miercuri, 16 august:

Dialogul redifuzat în 17 august:

Dialogul redifuzat în 18 august:

 

 

11:50 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

12:00 Zile de poveste (R)

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 15: 29 mai 1453: Căderea Constantinopolului

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

„La Favorite”, cu celebra Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, în 7 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural  a difuzat marți, 7 mai, opera „Favorita”, a lui Gaetano Donizetti, pusă în scenă la Opera de Stat din Bavaria, cu celebra ...

 

#TVRcultural