loader
Foto

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu, înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

Înapoi la argument

Adrian Papahagi - eseist și profesor la Facultatea de Litere, Univesitatea Babeș Bolyai din Cluj (ediție din 2011)

  • Luni, 15 aprilie, ora 11.00

Eseist și scriitor, Papahagi (n.1976) este doctor în studii medievale, titlu obținut la Universitatea Paris-Sorbonne. Crede în studiile clasice și în umanism. Se consideră un dascăl de modă veche, dar care aplică metodele cu un anumit șarm și spune că, atunci, i se trece cu vederea că nu este adeptul metodelor moderne.

****

Teodor Baconschi - antropolog, fost ministru de Externe al României (ediție din 2012)

  • Marți, 16 aprilie, ora 11.00

Baconschi este antropolog, diplomat, teolog și politician. A fost ministru de Externe al României în Guvernul Emil Boc și ambasador al României la Vatican, în Portugalia, în Franța și Monaco. A fost consilierul prezidențial al lui Traian Băsescu. A făcut parte din PDL și PMP.

Fiu al poetului A.E. Baconsky, și-a publicat primele volume sub numele „Teodor Baconsky”. Cea mai recentă carte a sa este „Averea bunei educații” (2019). Lucrările sale, aici.

****

Dan Burlac, producător de film (ediție din 2007)

  • Miercuri, 17 aprilie, ora 11.00

„Cine îndrăznește, reușește. Dar, când mai mulți îndrăznind… reușesc, rezultatul este cu adevărat formidabil”, spunea Horia Roman Patapievici, în finalul acestei ediții din 2007, despre un fenomen cinematografic românesc care a dus la câștigarea a numeroase premii de către cineaștii tineri de pe meleagurile mioritice. „Marfa și banii” sau „4,3,2...” sunt doar două dintre titlurile care, la începutul anilor 2000, au câștigat distincții râvnite de mulți realizatori și regizori.

Horia Roman Patapievici l-a avut ca invitat în 2007 pe Dan Burlac, producător de film, cu serioase studii de profil. Despre backstage-ul realizării unei pelicule sau participarea la festivaluri importante, aflați dacă urmăriți dialogul dintre Dan Burlac și H.R. Patapievici.

(w882) Dan Burlac

Sursă imagine: Aarc.ro

****

Scriitorul Radu Paraschivescu (ediție din 2007)

  • Joi, 18 aprilie, ora 11.00

Traducător, scriitor, comentator sportiv, jurnalist cu mult umor și un sarcasm proverbial, dar pe care nimeni nu se poate supăra. Radu Paraschivescu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în 2007.

„Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio”, este scurta sa biografie, publicată pe site-ul Humanitas, editură unde este editor din anul 2003.

Între cele mai cunoscute cărți ale sale, se numără: „Recviem vesel pentru tata”, „Vitrina cu șarlatani”, „Ghidul nesimtitului. Editia a V-a”, „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB: PRELEGEREA LUI RADU PARASCHIVESCU, „COMOARĂ SAU POVARĂ? GÂNDURI DESPRE LIMBA ROMÂNĂ ASTĂZI”, LA TVR CULTURAL

(w882) Radu Pa

****

Andrei Pleșu (ediție din 2007)

  • Vineri, 19 aprilie, ora 11.00

O întrebare firească: „Dacă trăim cum trăim, unde mai este viața noastră?”. Și un răspuns pe care Horia Roman Patapievici îl aștepta, în 2007, de la interlocutorul său, Andrei Pleșu -  istoric, estetician și scriitor.

Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii, imediat după căderea comunismului și până în 1991, și ministru de Externe, în Guvernul Radu Vasile, între 1997 și 1999. Cu numeroase distincții, premii, dar și apariții editoriale, atât în țară, cât și în străinătate, Andrei Pleșu este și fondatorul revistei culturale „Dilema veche”. Îi puteți citi editorialele aici.

CITIȚI ȘI: „FEŢELE LIBERTĂŢII”, O SERIE DE INTERVIURI CU PERSONALITĂȚI REMARCABILE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

(w882) Andrei Ple

​Producător TVR: Alice Simona Săceanu

19:00 Intrare liberă Premieră

’’Intrare liberă’’ este un magazin cultural zilnic, de luni până vineri în care sunt aduse în prim planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană. Doi moderatori cu carismă şi experienţă-Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ-, vor intermedia un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii care nu se vor referi strict la creaţia artistică, atât de diversă, ci şi la contextul ce condiţionează sau determină un anume tip de receptare, atitudine, proces creator. O dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă-gazde şi invitaţi-într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător Anca Lăzărescu

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

Spectacolul de balet „Messa da Requiem”, bazat pe opera lui Verdi, o rugăciune muzicală despre căutarea mântuirii, în 30 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 30 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească „Recviemul” lui Giuseppe Verdi, în viziunea celebrului ...

 

#TVRcultural