loader
Foto

„Înapoi la argument”: Scriitoarea Ioana Pârvulescu, în dialog cu H.R. Patapievici | VIDEO

Între 19 și 23 iunie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu arhitectul Justin Baroncea, George Moisescu, expert în cultura vinului, scriitoarea Ioana Pârvulescu, cercetătoarea Clara Mareș și dirijorul Cristian Mandeal.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Justin Baroncea - arhitect

  • Luni, 19 iunie, ora 11.00

Capitala României a fost subiectul discuției dintre arhitectul Justin Baroncea și Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument”, în 2008. „Bucureșteni sau nu, putem spune că pe noi, românii, ne obsedează Bucureștiul”, explica Patapievici, în deschiderea emisiunii.

Justin Baroncea este arhitect și doctor în arhitectură în cadrul Universităţii Politehnice din Catalunia (Barcelona, Spania). Corespondent al revistei „Arhitectura” de la Barcelona, colaborează la revista Zeppelin.

George Moisescu, expert în marketing și cultura vinului

  • Marți, 20 iunie, ora 11.00

Temele abordate în emisiunea din 2009, în care George Moisescu a fost invitatul lui H.R. Patapievici, au fost cultura vinului și poziția României în această cultură.

Moisescu a câștigat premiul „Golden Award for Excellence in Romanian PR” pentru cea mai bună campanie comercială a anului 2006, iar în 2007 a câștigat un premiu în cadrul „Romanian PR” pentru „Eva a trăit la Pleșcoi”.

Ioana Pârvulescu - scriitoare

  • Miercuri, 21 iunie, ora 11.00

Ioana Pârvulescu a fost invitata lui Horia Roman Patapievici în anul 2006, când cei doi au discutat despre cartea „În intimitatea secolului 19”. Scriitoarea spunea despre cartea ei că „s-a născut dintr-o pură curiozitate, în care nu am dorit să demonstrez nimic, în care am consemnat asemenea unui scrib”.

Ioana Pârvulescu este scriitoare, publicistă, critic şi istoric literar, profesoară la Facultatea de Litere (Universitatea din București), doctor în filologie și membră a Uniunii Scriitorilor din România. De două ori laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură.

Se pot închipui oamenii din această carte în România secolului 21? L-aş vedea perfect pe Maiorescu, atât de echilibrat, de raţional, de modern în toate privinţele, în Parlament, punându-i la punct pe toţi demagogii şi flecarii, propunând legi şi amendamente folositoare, luând poziţie în chestiuni litigioase şi, nu în ultimul rând, influenţând mersul lumii cu autoritatea lui. L-aş vedea apoi pe neobositul Carol Davila scoţând iar la lumină medicina de astăzi.

Le-aş vedea în secolul 21 şi pe doamnele din secolul 19, dedicându-se deplin unor cauze altruiste, cum numai ele ştiau s-o facă, rezolvând o dată pentru totdeauna problema «copiilor străzii», deschizând azile pentru bătrâni, pentru orfani, cantine pentru săraci şi câte şi mai câte. L-aş vedea pe primarul Protopopescu-Pache rezolvând problema circulaţiei, a parcărilor, a murdăriei şi a gropilor din asfalt. Şi pe Caragiale l-aş vedea dând un nou volum de Momente, de trei ori mai voluminos şi mai savuros decât cel din 1901, în care personaje să fim noi toţi”, spunea Ioana Pârvulescu despre această carte, într-un interviu, citată de editura Humanitas.

Clara Mareș, cercetătoare

  • Joi, 22 iunie, ora 11.00

Absolventă a Facultății de Istorie a Universității București, Clara Mareș este autoarea cărții „Zidul de sticlă: Ion D. Sîrbu în arhivele Securității”. Autoarea a reușit să reconstituie viața scriitorului I.D. Sârbu, urmărit obsesiv de Securitate, reunind informațiile din cărțile sale și din biografia sa, așa cum rezultă din dosarele Securității.

Clara Mareș a fost invitata lui H.R. Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2012.

Scriitorul I.D.Sîrbu (1918-1989), considerat unul dintre cei mai interesanți autori români postbelici, a fost persecutat politic din 1941 până la moartea sa, în 1989.

I.D. Sîrbu, căruia prietenii îi spuneau „Gary”, a fost discipolul lui Lucian Blaga. În 1942, a văzut moartea cu ochii la Stalingrad, iar, după ce a reușit să revină în România de pe front, în 1947, a ajuns cel mai tânăr conferențiar al vremii, fiind însă rapid epurat de comuniști. În 1957, a ajuns după gratii, după ce a refuzat să-l toarne pe Blaga și după ce a fost acuzat de colaborare cu maghiarii implicați în Revoluția anticomunistă din Budapesta, din 1956. În detenție a stat până în 1963.

Marin Preda s-a inspirat, pentru crearea lui Victor Petrini, personajul principal al romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, din soarta lui I.D.Sîrbu.

CITIȚI ȘI: PICTORUL CORNELIU BABA, SCRIITORUL I.D. SÎRBU ȘI POETA ANA BLANDIANA, MODELE ALE REZISTENȚEI PRIN CULTURĂ, LA TVR CULTURAL | VIDEO

SERIALUL „ADIO, EUROPA!”, DUPĂ CARTEA LUI I.D. SÎRBU, DIFUZAT DIN 12 MARTIE LA TVR CULTURAL | VIDEO

Cristian Mandeal - dirijor

  • Vineri, 23 iunie, ora 11.00

Nu există un violonist care să aibă același sunet cu un alt violonist. Nu există un gornist care să aibă un sunet identic cu un altul…Deci, contribuția individuală a fiecărui instrumentist în orchestră face ca lucrarea atribuită orchestrei, să primească o altă culoare, o altă umanizare a aceluiași act muzical, pe care orga ți-o poate îndeplini, dar în felul ei, un pic abstract într-un fel, puțin rece și îndepărtat”, explica muzicianul Cristian Mandeal, invitat la „Înapoi la argument” în anul 2007.

De-a lungul carierei sale, Cristian Mandeal (născut în 1946) a dirijat peste 1.000 de concerte, în 35 de țări din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud și a participat la numeroase festivaluri.

S-a perfecționat la Berlin, cu Herbert von Karajan, apoi, în anul 1990 a studiat suplimentar, la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache. În 1987, devine dirijor permanent al orchestrei Filamornicii „George Enescu” din București, unde devine mai întâi prim-dirijor și apoi director general al Filarmonicii.

După anul 2009, când a părăsit pupitrul Filarmonicii, și-a continuat cariera mai mult peste hotare, având colaborări cu multe dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui George Enescu, fiind de două ori și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” din București. Din 2008, s-a ocupat de pregătirea tehnică și artistică a Orchestrei Române de Tineret.

 

 

3:51 Inspecțiune (R)

Teatru TV *

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine-Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)

4:30 VideoART (R)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural