loader
Foto

Arhitectul Șerban Sturdza, în dialog cu H.R. Patapievici, despre protejarea patrimoniului. Edițiile săptămânii 22-26 mai | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 22 și 26 mai, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Bogdan Murgescu, Eugen Munteanu, Șerban Sturdza și Grigore Cartianu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Grigore Cartianu - publicist

  • Luni, 22 mai, și marți, 23 mai, de la ora 11.00

Invitat în 2010 la emisiunea „Înapoi la argument”, Grigore Cartianu, jurnalist și scriitor, și Horia Roman Patapievici au pornit un dialog de la cartea „Sfârșitul Ceaușeștilor: să mori împușcat ca un animal sălbatic”. Astfel, între interlocutor și amfitrion a prins viață un dialog interesant, condimentat și presărat cu argumente și întrebări la care cei doi încearcă să răspundă.

 

Urmăriți mai jos prima parte a dialogului:

 

A doua parte a discuției, aici:

 

Eugen Munteanu - filolog

  • Miercuri, 24 mai, ora 11.00

Profesorul Eugen Munteanu - filolog, lingvist, traducător și eseist român, recunoscut pentru lucrările sale despre Biblie și filosofia limbajului, a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” din anul 20121.

Telespectatorii au putut afla, astfel, care sunt tiparele lingvistice ale limbii române, cei mai importanți corifei ai limbii române și cine a făcut prima traducere a Bibliei din limba latină.

 

Bogdan Murgescu - istoric

  • Joi, 25 mai, ora 11.00

Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, a fost invitatul lui  Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010. Atunci, cei doi despre decalajele economice existente între România și țările europene.

Cercetările lui Bogdan Murgescu vizează istoria economică și socială, istoria învățământului superior și rolul său în acumularea capitalului uman, metodologia cercetării istorice, istoria regimurilor comuniste și a tranziției post-comuniste.

Între lucrările pe care le semnează, se numără „Istorie românească – istorie universală (600 – 1800)”, „Circulația monetară în Țările Române în secolul al XVI-lea„ sau „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010)”.

Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu este, în prezent, prorector pentru bugetare și resurse umane în cadrul Universității București și, din 2011, este președinte al Societății de Științe Istorice din România, fiind actualmente la al doilea mandat de patru ani în fruntea acesteia. Este membru în Consiliul Ştiinţific al Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Regensburg, precum și în numeroase alte organisme academice. Puteți consulta biografia sa pe site-ul Universității din București, aici.

 

Urmăriți dialogul mai jos:

 

Arhitectul Șerban Sturdza

  • Vineri, 26 mai, ora 11.00

Șerban Sturdza (n.1947) este președintele Fundației Pro Patrimonio și fondator al Ordinului Arhitecților din România (OAR), membru corespondent al Academiei Române. Descendența din vechi familii boierești (strănepot după tată al premierului liberal Dimitrie Sturdza și al boierilor Slătineanu - după mamă) îl face să fie dat afară din lotul de juniori la înot, în 1961, fiind acuzat de comuniști că are „origini nesănătoase”.

Absolvent al Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” în 1971, desfășurând o bogată activitate didactică la Timișoara, la Facultatea de Arhitectură și Liceul de Arte Plastice. A revenit în București, orașul în care s-a născut, după 25 de ani. A realizat o mulțime de proiecte arhitecturale, atât de anvergură, cât și de proporții reduse, proiecte de reabilitare urbană și de conservare a patrimoniului arhitectural. Spunea că „arhitectura e profesorul meu”.

La „Înapoi la argument”, în anul 2009, a discutat cu Horia Roman Patapievici despre protejarea patrimoniului României.

 

 

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

23:45 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
Cultura, celebrată la Roman: Festivalul Național Garabet Ibrăileanu

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele ...

Comedia „Când vine barza” (1951), în 7 iunie, la TVR Cultural

Miercuri, 7 iunie, TVR Cultural difuzează piesa „Când vine barza”, de André Roussin, pusă în scenă de Constantin Dicu în 1991. Spectacolul va fi ...

„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...