loader
Foto

„Înapoi la argument”, despre cine sunt românii cu adevărat (ediție din 2006)

Între 19 și 23 februarie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu pictorul Vasile Parizescu (1925-2019), cercetătoarea Constanța Vintilă-Ghițulescu, Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema Veche, scriitorul Radu Paraschivescu și Romeo Roșiianu, Cristian Neagoe, Constantin Tănase și George Licurici.

 

Înapoi la argument

Constanța Vintilă-Ghițulescu - cercetătoare (ediție din 2007)

  • Luni, 19 februarie, ora 11.00

„În șalvari și cu ișlic” și „Evgheniții”, cărți remarcabile, despre epoca fanariotă, au fost subiectul discuției dintre Constanța Vintilă-Ghițulescu, istoric, și Horia Roman Patapievici din anul 2007. Concluzia celor două personalitați: „Este nevoie de un manifest în favoarea… răgazului fanariot”.

Constanța Vintilă-Ghițulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Autoare a numeroase cărți de nonficțiune despre viața cotidiană în Țările Române, în perioada fanariotă și modernă, care s-au bucurat de multă popularitate.

Amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească(1750–1860)”, „Evgheniți, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, „De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului”.

A fost consultant istoric la filmul „Aferim!” al lui Radu Jude.

***

Vasile Parizescu, pictor și desenator (1925-2019) - ediție din 2007

  • Marți, 20 februarie, ora 11.00

2007. Emisiunea „Înapoi la argument”. În același loc plin de istorie: Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Minovici”. De data aceasta, cu un invitat special: pictorul, desenatorul și colecționarul de artă Vasile Parizescu, cel care a fost fondatorul și președintele Societății Colecționarilor de Artă din România, „cel care a făcut o colecție de artă nu cu bani mulți, ci cu știință”.

O personalitate aparte, care, de-a lungul vieții sale, a încercat să păstreze și să conserve multe obiecte de artă: de la tablouri ale unor pictori însemnați și până la obiecte de artă sau decorative, volume sau cărți. O personalitate aparte ce cunoștea îndeaproape muzeul în care emisiunea „Înapoi la argument” a filmat mulți ani la rând, „un ochi exersat care zărește într-o grămadă de cenușă briliantul care sclipește”, după cum spunea H.R. Patapievici.

Vasile Parizescu s-a stins din viață în anul 2019. Îi puteți vedea picturile aici.

(w882) Vasile Par

Sursă foto: vasileparizescu.ro/ Vlad Columbeanu

***

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche (2006)

  • Miercuri, 21 februarie, ora 11.00

Dialogul dintre H.R. Patapievici și Sever Voinescu, din 2006, conține informații mai puțin cunoscute despre personalități culturale românești.

Sever Voinescu, licențiat în drept, este redactor-șef al revistei Dilema Veche, realizator al emisiunii „Europa Christiana” de la Trinitas TV, postul Patriarhiei Române. A fost deputat PDL, în legislatura 2008-2012, și diplomat.

(w882) Sever Voin

Sursă foto: Dilema Veche

***

Scriitorul Radu Paraschivescu (ediție din 2007)

  • Joi, 22 februarie, ora 11.00

Traducător, scriitor, comentator sportiv, jurnalist cu mult umor și un sarcasm proverbial, dar pe care nimeni nu se poate supăra. Radu Paraschivescu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în 2007.

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio”, este scurta sa biografie, publicată pe site-ul Humanitas, editură unde este editor din anul 2003.

Între cele mai cunoscute cărți ale sale, se numără: „Recviem vesel pentru tata”, „Vitrina cu șarlatani”, „Ghidul nesimtitului. Editia a V-a”, „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB: PRELEGEREA LUI RADU PARASCHIVESCU, „COMOARĂ SAU POVARĂ? GÂNDURI DESPRE LIMBA ROMÂNĂ ASTĂZI”, ÎN 27 NOIEMBRIE, LA TVR CULTURAL

(w882) Radu Pa

Sursă foto: TVR

***

Cristian Neagoe, Constantin Tănase, George Licurici și Romeo Roșiianu (ediție din 2006)

  • Vineri, 23 februarie, ora 11.00

„Nu numai noi, românii, suntem interesați de valorile noastre și de întrebarea «Cine suntem cu adevărat?»” spunea, în 2006, Horia Roman Patapievici, în deschiderea emisiunii. Și britanicii, italienii, francezii sau germanii și-au pus această întrebare. Gazda emisiunii și invitații săi -  Romeo Roșiianu - scriitor și publicist, Cristian Neagoe - manager cultural, Constantin Tănase - student la Facultatea de Psihologie, în cadrul Universității „Titu Maiorescu”, și graficianul George Licurici s-au lansat în dezbatere, pornind de la întrebarea lansată de TVR în cadrul campaniei de identificare a celor mai mari români din toate timpurile. Produsă în 2006 și inspirată din versiunea britanică, emisiunea „Mari români” a anunțat, la finalul anului, cine este această personalitate: Ștefan cel Mare.

Producător TVR: Alice Simona Săceanu

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural