loader
Foto

„Înapoi la argument”, despre cine sunt românii cu adevărat (ediție din 2006)

Între 19 și 23 februarie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu pictorul Vasile Parizescu (1925-2019), cercetătoarea Constanța Vintilă-Ghițulescu, Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema Veche, scriitorul Radu Paraschivescu și Romeo Roșiianu, Cristian Neagoe, Constantin Tănase și George Licurici.

 

Înapoi la argument

Constanța Vintilă-Ghițulescu - cercetătoare (ediție din 2007)

  • Luni, 19 februarie, ora 11.00

„În șalvari și cu ișlic” și „Evgheniții”, cărți remarcabile, despre epoca fanariotă, au fost subiectul discuției dintre Constanța Vintilă-Ghițulescu, istoric, și Horia Roman Patapievici din anul 2007. Concluzia celor două personalitați: „Este nevoie de un manifest în favoarea… răgazului fanariot”.

Constanța Vintilă-Ghițulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Autoare a numeroase cărți de nonficțiune despre viața cotidiană în Țările Române, în perioada fanariotă și modernă, care s-au bucurat de multă popularitate.

Amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească(1750–1860)”, „Evgheniți, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, „De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului”.

A fost consultant istoric la filmul „Aferim!” al lui Radu Jude.

***

Vasile Parizescu, pictor și desenator (1925-2019) - ediție din 2007

  • Marți, 20 februarie, ora 11.00

2007. Emisiunea „Înapoi la argument”. În același loc plin de istorie: Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Minovici”. De data aceasta, cu un invitat special: pictorul, desenatorul și colecționarul de artă Vasile Parizescu, cel care a fost fondatorul și președintele Societății Colecționarilor de Artă din România, „cel care a făcut o colecție de artă nu cu bani mulți, ci cu știință”.

O personalitate aparte, care, de-a lungul vieții sale, a încercat să păstreze și să conserve multe obiecte de artă: de la tablouri ale unor pictori însemnați și până la obiecte de artă sau decorative, volume sau cărți. O personalitate aparte ce cunoștea îndeaproape muzeul în care emisiunea „Înapoi la argument” a filmat mulți ani la rând, „un ochi exersat care zărește într-o grămadă de cenușă briliantul care sclipește”, după cum spunea H.R. Patapievici.

Vasile Parizescu s-a stins din viață în anul 2019. Îi puteți vedea picturile aici.

(w882) Vasile Par

Sursă foto: vasileparizescu.ro/ Vlad Columbeanu

***

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche (2006)

  • Miercuri, 21 februarie, ora 11.00

Dialogul dintre H.R. Patapievici și Sever Voinescu, din 2006, conține informații mai puțin cunoscute despre personalități culturale românești.

Sever Voinescu, licențiat în drept, este redactor-șef al revistei Dilema Veche, realizator al emisiunii „Europa Christiana” de la Trinitas TV, postul Patriarhiei Române. A fost deputat PDL, în legislatura 2008-2012, și diplomat.

(w882) Sever Voin

Sursă foto: Dilema Veche

***

Scriitorul Radu Paraschivescu (ediție din 2007)

  • Joi, 22 februarie, ora 11.00

Traducător, scriitor, comentator sportiv, jurnalist cu mult umor și un sarcasm proverbial, dar pe care nimeni nu se poate supăra. Radu Paraschivescu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în 2007.

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio”, este scurta sa biografie, publicată pe site-ul Humanitas, editură unde este editor din anul 2003.

Între cele mai cunoscute cărți ale sale, se numără: „Recviem vesel pentru tata”, „Vitrina cu șarlatani”, „Ghidul nesimtitului. Editia a V-a”, „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB: PRELEGEREA LUI RADU PARASCHIVESCU, „COMOARĂ SAU POVARĂ? GÂNDURI DESPRE LIMBA ROMÂNĂ ASTĂZI”, ÎN 27 NOIEMBRIE, LA TVR CULTURAL

(w882) Radu Pa

Sursă foto: TVR

***

Cristian Neagoe, Constantin Tănase, George Licurici și Romeo Roșiianu (ediție din 2006)

  • Vineri, 23 februarie, ora 11.00

„Nu numai noi, românii, suntem interesați de valorile noastre și de întrebarea «Cine suntem cu adevărat?»” spunea, în 2006, Horia Roman Patapievici, în deschiderea emisiunii. Și britanicii, italienii, francezii sau germanii și-au pus această întrebare. Gazda emisiunii și invitații săi -  Romeo Roșiianu - scriitor și publicist, Cristian Neagoe - manager cultural, Constantin Tănase - student la Facultatea de Psihologie, în cadrul Universității „Titu Maiorescu”, și graficianul George Licurici s-au lansat în dezbatere, pornind de la întrebarea lansată de TVR în cadrul campaniei de identificare a celor mai mari români din toate timpurile. Produsă în 2006 și inspirată din versiunea britanică, emisiunea „Mari români” a anunțat, la finalul anului, cine este această personalitate: Ștefan cel Mare.

Producător TVR: Alice Simona Săceanu

17:30 Viitori muzicieni redifuzare

Episodul 4

Realizator: Ruxandra Ţuchel

18:02 Drumuri aproape Premieră

*

Producător: Diana Bogea

 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural