loader
Foto

Dialoguri de colecție ale maestrului Liviu Ciulei cu Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument” | VIDEO

În 6 și 7 iulie, TVR Cultural a redifuzat, în memoria marelui regizor Liviu Ciulei, două dialoguri de colecție, înregistrate cu Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument”. TVR Cultural a redifuzat, în această săptămână, și dialogurile cu regizorii Florin Iepan și Corneliu Porumboiu, precum și cu arhitectul Sorin Vasilescu.

 

Înapoi la argument

„Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Florin Iepan - regizor

  • Luni, 3 iulie, ora 11.00

Florin Iepan a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010.

„Peisaj după embargo”, „Călător în țara eclipsei” sau „Povestiri adevărate” sunt doar câteva dintre filmele semnate de regizorul, scenaristul și producătorul Florin Iepan. Și, poate, cel mai cunoscut documentar care îi poartă semnătura este „Născuți la comandă. Decrețeii”.

Are premii și distincții obținute în țară și în străinătate, fiind considerat unul dintre cei mai prolifici realizatori români de film documentar.

 

Corneliu Porumboiu, regizor

  • 4 iulie, ora 11.00

O ediție de colecție a emisiunii „Înapoi la argument”, înregistrată în anul 2010, cu regizorul, scenaristul și producătorul de film Corneliu Porumboiu, cineast cu un palmares remarcabil.

La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.

emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT.

 

Sorin Vasilescu, arhitect

  • Miercuri, 5 iulie, ora 11.00

Arhitectul Sorin Vasilescu și Horia Roman Patapievici au discutat, la „Înapoi la argument”, în anul 2011,  despre clădirile Bucureștiului interbelic, dar și despre volumul „Arhitectura Italiei fasciste”, semnat de profesor.

Sorin Vasilescu, promotor al stilului brâncovenesc, este profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București și membru al Uniunii Arhitecților din România. Pe lângă lucrările sale de specialitate, a dedicat mai multe lucrări arhitecturii din timpul regimurilor totalitare: „ „Istoria arhitecturii moderne”, 1993, „Arhitectura totalitară”, 1994, „Dicţionar al arhitecţilor moderni”, 1995, „Art Nouveau în România”, 2008, „Arhitectura Italiei fasciste”, 2011, „Arhitectura Rusiei staliniste”, 2013.

 

Liviu Ciulei - regizor (ediții In memoriam)

  • Joi, 6 iulie, și vineri, 7 iulie, de la ora 11.00

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui regizor Liviu Ciulei (7 iulie 1923-25 octombrie 2011), TVR Cultural redifuzează un dialog în două părți între regizor și Horia Roman Patapievici, înregistrat în anul 2010. Acela a fost primul interviu pe care Ciulei îl oferea în ultimii 20 de ani.

Actor, regizor şi director de teatru, realizator de film, arhitect, scenograf de teatru şi film, autor de film de televiziune și profesor universitar cu o carieră strălucită la New York, Liviu Ciulei rămâne în istoria cinematografiei românești și pentru că a fost primul român premiat la Festivalul de la Cannes pentru regie de film de lungmetraj, pentru „Pădurea spânzuraților” (1965).

A fost extrem de apreciat și ca regizor de teatru. De numele său se leagă întreaga generație de aur a teatrului românesc - Clody Bertola, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Fory Etterle, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Ştefan Bănică.

Numele lui Liviu Ciulei se leagă indisolubil de Teatrul „Bulandra”: acolo a debutat în 1949, a fost director al teatrului  între 1963 și 1972, când a fost forțat să renunțe, după interzicerea spectacolului  „Revizorul” al lui Lucian Pintilie. A emigrat din România în 1980.

A revenit în România după Revoluție, devenind director onorific al Teatrului „Bulandra”, punând în scenă mai multe spectacole.

Un portret fascinant al artistului român, realizat de Rador, puteți citi aici, iar aici, o prezentare a carierei sale extraordinare, pe site-ul Teatrului „Bulandra”.

CITIȚI ȘI: 100 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI LIVIU CIULEI: TREI PIESE MEMORABILE, DIFUZATE ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN IULIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Puteți urmări prima parte a interviului mai jos:

 

Puteți urmări a doua parte a interviului aici:

 

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural