loader
Foto

Dialoguri de colecție ale maestrului Liviu Ciulei cu Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument” | VIDEO

În 6 și 7 iulie, TVR Cultural a redifuzat, în memoria marelui regizor Liviu Ciulei, două dialoguri de colecție, înregistrate cu Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument”. TVR Cultural a redifuzat, în această săptămână, și dialogurile cu regizorii Florin Iepan și Corneliu Porumboiu, precum și cu arhitectul Sorin Vasilescu.

 

Înapoi la argument

„Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Florin Iepan - regizor

  • Luni, 3 iulie, ora 11.00

Florin Iepan a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010.

„Peisaj după embargo”, „Călător în țara eclipsei” sau „Povestiri adevărate” sunt doar câteva dintre filmele semnate de regizorul, scenaristul și producătorul Florin Iepan. Și, poate, cel mai cunoscut documentar care îi poartă semnătura este „Născuți la comandă. Decrețeii”.

Are premii și distincții obținute în țară și în străinătate, fiind considerat unul dintre cei mai prolifici realizatori români de film documentar.

 

Corneliu Porumboiu, regizor

  • 4 iulie, ora 11.00

O ediție de colecție a emisiunii „Înapoi la argument”, înregistrată în anul 2010, cu regizorul, scenaristul și producătorul de film Corneliu Porumboiu, cineast cu un palmares remarcabil.

La un an după ce a absolvit UNATC-ul, în 2004, a obținut premiul al II-lea la secțiunea Cinefondation, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. A debutat în lungmetraj cu „A fost sau n-a fost”, cu care a obținut „Camera d’Or”, la Cannes, iar următorul său film, „Polițist, adjectiv”, a fost de asemenea selecționat în cadrul prestigiosului festival de film. Premiat cu numeroase alte premii și pentru celelalte filme ale sale: „Comoara”, documentarul sportiv „Al doilea joc” (împreună cu tatăl său, comentatorul sportiv Adrian Porumboiu), „La Gomera”.

emigrat din România la finele lui 2022, după ce numele lui a apărut într-o anchetă DIICOT.

 

Sorin Vasilescu, arhitect

  • Miercuri, 5 iulie, ora 11.00

Arhitectul Sorin Vasilescu și Horia Roman Patapievici au discutat, la „Înapoi la argument”, în anul 2011,  despre clădirile Bucureștiului interbelic, dar și despre volumul „Arhitectura Italiei fasciste”, semnat de profesor.

Sorin Vasilescu, promotor al stilului brâncovenesc, este profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București și membru al Uniunii Arhitecților din România. Pe lângă lucrările sale de specialitate, a dedicat mai multe lucrări arhitecturii din timpul regimurilor totalitare: „ „Istoria arhitecturii moderne”, 1993, „Arhitectura totalitară”, 1994, „Dicţionar al arhitecţilor moderni”, 1995, „Art Nouveau în România”, 2008, „Arhitectura Italiei fasciste”, 2011, „Arhitectura Rusiei staliniste”, 2013.

 

Liviu Ciulei - regizor (ediții In memoriam)

  • Joi, 6 iulie, și vineri, 7 iulie, de la ora 11.00

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui regizor Liviu Ciulei (7 iulie 1923-25 octombrie 2011), TVR Cultural redifuzează un dialog în două părți între regizor și Horia Roman Patapievici, înregistrat în anul 2010. Acela a fost primul interviu pe care Ciulei îl oferea în ultimii 20 de ani.

Actor, regizor şi director de teatru, realizator de film, arhitect, scenograf de teatru şi film, autor de film de televiziune și profesor universitar cu o carieră strălucită la New York, Liviu Ciulei rămâne în istoria cinematografiei românești și pentru că a fost primul român premiat la Festivalul de la Cannes pentru regie de film de lungmetraj, pentru „Pădurea spânzuraților” (1965).

A fost extrem de apreciat și ca regizor de teatru. De numele său se leagă întreaga generație de aur a teatrului românesc - Clody Bertola, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Fory Etterle, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Ştefan Bănică.

Numele lui Liviu Ciulei se leagă indisolubil de Teatrul „Bulandra”: acolo a debutat în 1949, a fost director al teatrului  între 1963 și 1972, când a fost forțat să renunțe, după interzicerea spectacolului  „Revizorul” al lui Lucian Pintilie. A emigrat din România în 1980.

A revenit în România după Revoluție, devenind director onorific al Teatrului „Bulandra”, punând în scenă mai multe spectacole.

Un portret fascinant al artistului român, realizat de Rador, puteți citi aici, iar aici, o prezentare a carierei sale extraordinare, pe site-ul Teatrului „Bulandra”.

CITIȚI ȘI: 100 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI LIVIU CIULEI: TREI PIESE MEMORABILE, DIFUZATE ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN IULIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Puteți urmări prima parte a interviului mai jos:

 

Puteți urmări a doua parte a interviului aici:

 

7:00 Muzicanţii din Bremen

Teatru copii*

Redactor: Alice Săceanu

8:02 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)
 
Artistul Adrian Naidin, la „Interviurile TVR Cultural”: Întâlnirea cu muzica a fost absolut fascinantă şi, în acelaşi timp, plină de groază

TVR Cultural îi invită pe telespectatori sâmbătă, 11 mai, de la ora 22.30, să urmărească interviul jurnalistei Ioana Pavel cu Adrian Naidin, ...

Comedia neagră „Afacerea Est”, premiată la Tallin, în 9 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

 

#TVRcultural