loader
Foto

„Înapoi la argument”: Criticul literar Dan C. Mihăilescu, în dialog cu H.R. Patapievici (ediție din 2007) | VIDEO

Între 26 februarie și 1 martie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu politologul Vladimir Tismăneanu, sociologul Lazăr Vlăsceanu, producătorul de film Dan Burlac, cercetătorul Alexander Baumgarten și criticul literar Dan C. Mihăilescu. Emisiunea „Înapoi la argument” este transmisă de luni până vineri.

 

Înapoi la argument

Politologul Vladimir Tismăneanu (ediție din 2009)

  • Luni, 26 februarie, ora 11.00

Volumul „Despre 1989. Naufragiul utopiei”, apărut la editura Humanitas, un volum despre un an al revoluțiilor, a fost punctul de plecare al dialogului dintre politologul Vladimir Tismăneanu și Horia Roman Patapievici, din 2009.

Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea Maryland și director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-Comuniste. A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din România, al cărei raport final a fost prezentat în Parlament președintelui Băsescu în 2006. În 2007, a co-editat raportul împreună cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile și l-a publicat la editura Humanitas. A fost președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între 2010 și 2012.

Colaborează cu Europa Liberă din 1983. Semnează numeroase cărți despre istoria comunismului și perioada postcomunistă. Dintre lucrările sale, amintim: „Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comusnimului românesc”, „Lumea secretă a nomenclaturii”, „The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century”, „Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel”. Blogul lui Vladimir Tismăneanu, aici.

***

Sociologul Lazăr Vlăsceanu (ediție din anul 2007)

  • Marți, 27 februarie, ora 11.00

Considerat unul dintre cei mai remarcabili sociologi români, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost partenerul de dialog al lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”.  Totul a plecat de la întrebarea gazdei: „Cum ai ajuns să te ocupi de modernitate?”.

Lazăr Vlăsceanu este, din 2008, șeful catedrei de Sociologie, în cadrul Facultății de Sociologie (Universitatea din București).  Între 1992 și 2008 a fost directorul adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învățământul Superior. Are un doctorat obținut la Institutul de Educație, la Londra.

(w882) Lazăr VlÄ

Sursă imagine: YouTube Central European University (CEU)

***

Dan Burlac, producător de film (ediție din 2007)

  • Miercuri, 28 februarie, ora 11.00

Cine îndrăznește, reușește. Dar, când mai mulți îndrăznind… reușesc, rezultatul este cu adevărat formidabil”, spunea Horia Roman Patapievici, în finalul acestei ediții din 2007, despre un fenomen cinematografic românesc care a dus la câștigarea a numeroase premii de către cineaștii tineri de pe meleagurile mioritice. „Marfa și banii” sau „4,3,2...” sunt doar două dintre titlurile care, la începutul anilor 2000, au câștigat distincții râvnite de mulți realizatori și regizori.

Horia Roman Patapievici l-a avut ca invitat în 2007 pe Dan Burlac, producător de film, cu serioase studii de profil. Despre backstage-ul realizării unei pelicule sau participarea la festivaluri importante, aflați dacă urmăriți dialogul dintre Dan Burlac și H.R. Patapievici.

(w882) Dan Burlac

Sursă imagine: Aarc.ro

***

Cercetătorul Alexander Baumgarten (ediție din 2007)

  • Joi, 29 februarie, ora 11.00

Alexander Baumgarten, invitatul emisiunii în 2007, antrenat de Horia Roman Patapievici, spunea despre Evul Mediu că este „o epocă remarcabilă”.

Baumgarten este autor al multor cărți și traduceri, conferențiar universitar și director al Departamentului de Filosofie Premodernă și Românească al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, specialist în filosofia antică și medievală. Conduce câteva colecţii dedicate filozofiei antice şi medievale ale unor prestigioase edituri din România, unde a publicat peste zece volume de ediţii bilingve comentate.

Puteți citi mai multe despre opera sa aici.

(w882) Alexander

***

Dan C. Mihăilescu (ediție din 2007)

  • Vineri, 1 martie, ora 11.00

„Libertatea de după 1989 i-a permis lui Dan C. Mihăilescu să se dezvăluie într-o multitudine de dimensiuni cu totul si cu totul remarcabile”, așa își descrie Horia Roman Patapievici, în 2007, oaspetele emisiunii.

Dialogul celor doi este plin de sensuri și semne, conținut și semnificație. Și, toate acestea, pentru că, așa cum spunea și gazda emisiunii, Dan C. Mihăilescu este „omul viață literară”.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

(w882) Dan C. Mih

***

Producătoare TVR: Alice Simona Săceanu

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...

 

#TVRcultural