loader
Foto

„Înapoi la argument”: Mircea Mihăieș, în dialog cu H.R. Patapievici, despre „O nouă istorie literară a Americii” (ediție din 2011) | VIDEO

Între 5 și 9 februarie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș, jurnalistul Andrei Postelnicu (1978-2014) și regizorul Cristian Mungiu, înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

Înapoi la argument

Scriitorul Mircea Mihăieș (ediții din 2011)

  • Luni, 5 februarie și marți, 6 februarie, ora 11.00

Scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici, în 2011, pentru a vorbi despre volumul „O nouă istorie literară a Americii”, apărut în 2009.

Premiat pentru proză și critică, Mircea Mihăieș (n.1954) a fost desemnat, în 2016, scriitorul anului pentru volumul „Ulysses 732”, de către Uniunea Scriitorilor din România. Mihăieș este autorul unei trilogii de aproape 3.000 de pagini despre opera scriitorului irlandez James Joyce, el explicând, într-un interviu la Radio România Cultural, că a vrut să scrie „o carte simplă despre una complicată”.

Mircea Mihăieș este scriitor, eseist, critic literar și profesor la Universitatea de Vest Timișoara.

***

***

Jurnalistul Andrei Postelnicu (1978-2014) - ediție din 2008

  • Miercuri, 7 februarie, ora 11.00
  • Ediție in memoriam

„România a adoptat o practică jurnalistică mai des întâlnită în lumea latină: un jurnalism un pic de frondă. Jurnalismul care delimitează foarte clar opinia de informație este prin definiție un pic mai sec, un pic mai laconic, un jurnalism întâlnit des în lumea anglo-saxonă”, spunea jurnalistul Andrei Postelnicu, în 2008, la emisiunea „Înapoi la argument”.

A fost considerat unul dintre jurnaliștii români care au practicat meseria la cel mai înalt nivel, s-a aflat în 2004 pe lista celor mai influenți jurnaliști de business cu vârsta sub 30 de ani. Cu un parcurs profesional fulminant, Andrei Postelnicu a fost reporter la prestigioasa publicație Financial Times și a colaborat și cu Bloomberg News, BBC, RFI, Foreign Policy şi Newsweek.

În februarie 2014, a dispărut în largul coastelor Floridei, cu avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota. În 2015, autoritățile americane au găsit fragmente de oase pe o plajă din Florida, rezultând în urma testelor ADN că îi aparțineau lui Postelnicu.

(w882) Andrei Pos

***

Regizorul Cristian Mungiu (ediție din 2008)

  • Joi, 8 februarie, ora 11.00

Este suficient să spui „4.3.2” și poveștile încep. Despre scenariu, actori, regizor, despre idei și concepții regizorale, despre amintiri, „despre câtă putere ai să îi vorbești omului despre o chestiune la care el refuză să se gândească pentru că îi e mai comod”. Despre cum s-a născut un film care a primit, în 2007, premiul Palme d’Or la cea de a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, dar și despre amănunte de culise din timpul filmărilor sau de la nenumăratele festivaluri la care a participat, Horia Roman Patapievici a vorbit, în 2008, cu regizorul, scenaristul și producătorul Cristian Mungiu.

Cel mai recent film al reputatului cineast este „R.M.N”, lansat în 2022, iar anul acesta regizorul a publicat volumul de amintiri „Tania Ionașcu, bunica mea - O biografie basarabeană”, o carte care evocă Basarabia de dinaintea invaziei sovietice.

CITIȚI ȘI: DESTINUL FAMILIEI REGIZORULUI CRISTIAN MUNGIU, SCHIMBAT DE ISTORIE ÎNTR-O SINGURĂ ZI | VIDEO

(w882) Cristian M

***

Mircea Mihăieș (ediție din 2011)

  • Vineri, 9 februarie, ora 11.00

Scriitorul Mircea Mihăieș a fost invitat pentru a treia oară la „Înapoi la argument” în anul 2011, pentru a vorbi cu Horia Roman Patapievici despre volumul „O nouă istorie literară a Americii”.

Producător TVR: Alice Simona Săceanu

21:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

Transmisiune directa

21:45 Secvenţe UNATC Premieră

*Noapte roz

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural