loader
Foto

Ediție de colecție „Înapoi la argument”: H.R. Patapievici, în dialog cu regretatul compozitor Aurel Stroe (2006) | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 7 și 11 august, dialogurile dintre Horia Roman Patapievici și olimpicii internaționali Bogdan Stoica și Andrei Anghel (2005), economistul și politicianul Dragoș Pîslaru, criticul literar Dan C. Mihăilescu, compozitorul Aurel Stroe și criticul de artă Pavel Șușară.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Olimpicii internaționali Bogdan Stoica și Andrei Anghel - ediție din 2005

  • Luni, 7 august, ora 11.00

În anul 2005, Horia Roman Patapievici a discutat cu doi olimpici internaționali la fizică, Bogdan Stoica și Andrei Anghel, împreună cu antrenorul lor, conf. univ. dr. Adrian Dafinei.

 

Dragoș Pîslaru - economist, politician

  • Marți, 8 august, ora 11.00

Dragoș Pîslaru este economist, profesor și cercetător în domeniul științelor economice. Din 2019, este europarlamentar (grupul Renew Europe), co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este membru în partidul REPER și a fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș (2016-2017). CV-ul său este disponibil aici.

În 2008, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici la emisiunea „Înapoi la argument”. A fost invitat în calitate de traducător al volumului „Birocrația și imposibilitatea planificării raționale în regim socialist”, semnat de Ludwig von Mises, reprezentant marcant al Școlii austriece de drept și economie.

 

Dan C. Mihăilescu - critic literar

  • Miercuri, 9 august, ora 11.00

În anul 2010, Dan C. Mihăilescu și H.R. Patapievici au făcut un bilanț al anului literar 2009.

Mihăilescu spunea că are o viziune „sociologizantă” asupra cărților, pentru că: „înainte de text, vreau să văd subtextul, contextul, supratextul”, iar Patapievici menționa, în finalul dialogului, că „atât ca frumusețe, cât și ca miez, Dan C. Mihăilescu le are pe toate”.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”.

 

Pavel Șușară - critic de artă

  • Joi, 10 august, ora 11.00

Pavel Șușară - autor, critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor - a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010.

Atunci când judeci existența unui artist nu o faci comparativ”, spunea Șușară.

 

Aurel Stroe - compozitor (1932-2008)

  • Vineri, 11 august, ora 11.00

Despre compozitori, structuri muzicale, despre public, muzica clasică sau contemporană. Acestea au fost temele predilecte în ediția din 2006 a emisiunii „Înapoi la argument”, al cărei invitat a fost renumitul compozitor, profesor și muzicolog Aurel Stroe.

„O piesă muzicală are o structură, care este într-un fel, dincolo de frumos sau urât, bine sau rău, îi dă existență piesei”, spunea Aurel Stroe.

Aurel Stroe a reușit să plece din România după 1985, după ce a petrecut un an ca profesor invitat la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (SUA). Apoi, s-a stabilit în Germania, unde a trăit din compoziţie și muzicologie. Din 1993 a predat din nou, câţiva ani, la Universitatea de Muzică din București, iar în fiecare vară (începând cu 1992) a ţinut cursuri de compoziţie la Bușteni.

În 2002 i s-a decernat Premiul „Gottfried von Herder” la Universitatea din Viena. Mai multe despre opera sa puteți citi în acest articol, semnat de Dan Dediu și Sanda Dediu.

 

 

 

8:30 Secretele istoriei-Gatsby şi magnificii (R)

Documentar *

(Secrets d’histoire-Gatsby et les magnifiques, Franţa, 2013)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Rockefeller, Astor, Vanderbilt, Carnegie sau Morgan... Aceşti „regi” ai Americii, ale căror nume sunt sinonime cu bogăţia, au inspirat cu toţii personajul Gatsby portretizat de scriitorul Scott Fitzgerald în 1925.

Plecaţi de la zero, aceşti bărbaţi pasionaţi, excentrici, egocentrici şi adesea lipsiţi de scrupule, au construit în secolul al XIX-lea imperii industriale.

Parte dintre aceşti bărbaţi puternici, filantropi, mecena şi colecţionari, totodată genii şi demoni ai capitalismului, s-au căsătorit cu frumoase moştenitoare din rândul nobilimii europene şi au lăsat în urmă palate somptuoase inspirate din castele franceze.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:11 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Artistul Adrian Naidin, la „Interviurile TVR Cultural”: Întâlnirea cu muzica a fost absolut fascinantă şi, în acelaşi timp, plină de groază

TVR Cultural îi invită pe telespectatori sâmbătă, 11 mai, de la ora 22.30, să urmărească interviul jurnalistei Ioana Pavel cu Adrian Naidin, ...

Comedia neagră „Afacerea Est”, premiată la Tallin, în 9 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

 

#TVRcultural