În săptămâna 9-13 ianuarie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Eugen Munteanu, Solomon Marcus, Smaranda Lalescu și Moshe Idel.
Luni, 9 ianuarie, TVR Cultural a difuzat discuția lui Horia Roman Patapievici cu Mihail Neamțu, înregistrată în 2011.
Neamțu spunea despre sine atunci, la 33 de ani, că „s-a născut la poalele Munților Carpați, într-un oraș niciodată prea mic pentru visele mari ale copilăriei” și că bunicii săi l-au învățat „să iubească credința, libertatea, munca și caii fără căpăstru”.
Marți, 10 ianuarie, TVR Cultural a transmis dialogul lui Horia Roman Patapievici cu profesorul Eugen Munteanu, filolog, lingvist, traducător și eseist român, recunoscut pentru lucrările sale despre Biblie și filosofia limbajului. Această ediție a emisiunii „Înapoi la argument” a fost înregistrată în 2011.
Telespectatorii au aflat, astfel, care sunt tiparele lingvistice ale limbii române, cei mai importanți corifei ai limbii române și cine a făcut prima traducere a Bibliei din limba latină.
Miercuri, 11 ianuarie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogul lui H.R.Patapievici cu Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Între lucrările pe care le semnează se numără „Istorie românească – istorie universală (600 – 1800)”, „Circulația monetară în Țările Române în secolul al XVI-lea„ sau „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010)”.
Ediția din 2010 îi înfățișează pe cei doi discutând despre decalajele economice existente între România și țările europene.
Joi, 12 ianuarie, TVR Cultural a difuzat discuția lui Horia Roman Patapievici cu două importante personalități ale culturii românești, înregistrată în 2011: reputatul cercetător Solomon Marcus și Smaranda Lalescu, nepoata ilustrului matematician Traian Lalescu, unul dintre fondatorii teoriei ecuațiilor integrale.
Solomon Marcus (1925-2016) a fost cercetător în domeniul matematicii, membru al Academiei Române. Domeniile sale de interes au fost diverse: de la analiza matematică, informatica teoretică, teoria măsurii şi topologia generală, până la lingvistică, istoria şi filozofia matematicii, poetică, semiotică şi aplicaţii ale matematicii în ştiinţele naturii sau în ştiinţele sociale.
Vineri, 13 ianuarie, TVR Cultural a transmis dialogul lui H.R.Patapievici cu profesorul și cercetătorul Moshe Idel, înregistrat în 2011.
Moshe Idel s-a născut la Târgu Neamț în 1947, iar la 16 ani a emigrat cu familia în Israel. Este profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică și cercetător la Institutul Shalom Hartman din Ierusalim, precum și deținător al Catedrei Matanel la Colegiul Academic din Safed.
Este unul dintre cei mai mari specialiști în iudaism din toate timpurile, de la Cabala la hasidism, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română. Președinte al World Union of Jewish Studies, Moshe Idel este multiplu premiat, inclusiv cu Premiul Israel. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universități, inclusiv din România.
***
Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată de luni până vineri, de la ora 11.00, la TVR Cultural.