loader
Foto

Galerie foto

„Înapoi la argument”: Dialoguri de excepţie la TVR Cultural | VIDEO

În perioada 4 - 7 septembrie, TVR Cultural a redifuzat, de la ora 11:00, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Smaranda Bratu Elian, Anca Berlogea-Boariu, Adrian Papahagi şi George Ardeleanu.

 

Înapoi la argument

Luni, 4 septembrie, v-am invitat să urmăriţi o ediție a emisiunii „Înapoi la argument” din  2010, în care invitata lui Horia Roman Patapievici a fost Smaranda Bratu Elian, italienistă, traducătoare și editor.

Smaranda Elian este doctor în filologie al Facultății de Limbi Romanice a Universității din București, a fost profesoară de limbi străine și în prezent este coordonatoare de doctorate în cadrul UB. Este co-fondatoare, din 1991, a centrului de limbi străine FIDES.

Din 2004, deține titlul de „Commendatore della Repubblica Italiana al Merito Culturale“ conferit de preşedintele Italiei. Din anul 2005, coordonează, alături de profesorul Nuccio Ordine de la Universitatea din Cosenza, colecţia bilingvă de clasici italieni „Biblioteca italiană“ a Editurii Humanitas, colecţie unică în România şi una dintre puţinele de acest fel din Europa.

Marţi, 5 septembrie, invitata lui Horia Roman Patapievici a fost Anca Berlogea-Boariu, regizoare premiată de teatru și film documentar, în prezent producătoare la TVR. (O ediție din 2008)

Anca Boariu (n.1968) are un dublu doctorat în teatru și teologie, în care a reușit să îmbine abordarea jurnalistică și pe cea artistică în cercetarea și reînvierea poveștilor din epoca stalinistă, atât în teatru, cât și în în filme documentare. Cel mai îndrăzneț proiect european al ei a fost un turneu de teatru în drum spre Compostela, „Memories of Journeymen”, produs de UNITER în 2003, cu actori români și francezi, onorând memoria celor care au rezistat regimului totalitar. A colaborat la realizarea filmelor „Balanța” (1991, în regia lui Lucian Pintilie), „Making of Callas Forever” (2001, în regia lui Franco Zefirelli) și „Aferim!” (2015, Radu Jude). A organizat, timp de doi ani, Festivalul Signis-Unicef România pentru drepturile copilului, „Facing Children” (2006-2007).

Miercuri, 6 septembrie, telespectatorii TVR Cultural au urmărit dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, profesor la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Dialogul dintre cei doi este înregistrat în 2011. Eseist și scriitor, Papahagi (n.1976) este doctor în studii medievale, titlu obținut la Universitatea Paris-Sorbonne. Crede în studiile clasice și în umanism. Se consideră un dascăl de modă veche, dar care aplică metodele cu un anumit șarm și spune că, atunci, i se trece cu vederea că nu este adeptul metodelor moderne.

Joi, 7 septembrie, v-am invitat să revedeţi un dialog cu George Ardeleanu, publicist și profesor la Facultatea de Litere a Universității din București (n.1961). Este doctor în filologie (summa cum laude) cu o teză despre Nicolae Steinhardt. A fost invitat al emisiunii „Înapoi la argument” în 2009, cu ocazia lansării volumului „Nicolae Steinhardt și paradoxurile libertății”, apărut la editura Humanitas.

23:56 Invitaţie la spectacol, Smooth Jazz For Lovers (R)

Concert *

(Reluare)

1:31 Viitori muzicieni (R)

Episodul 4

Realizator: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural