loader
Foto

„Tata” deschide Astra Film Festival 2024, la Sibiu

Documentarul semnat de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc, un film despre care deja se vorbește la superlativ, se vede în premieră în weekend, în deschiderea festivalului. TVR este partener al evenimentului de la Sibiu.

 

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival, intrat în al patrulea deceniu, începe duminică, la Sibiu, cu un film proiectat în premieră, unul care a stârnit deja interesul publicului şi al criticilor. Este vorba despre documentarul „Tata”, de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc. Eveniment cultural important al toamnei, AFF2024 (20-27 octombrie) înseamnă opt zile cu zeci de filme prezentate în premieră, de întâlniri cu regizorii și sesiuni Q&A, masterclass-uri, dezbateri, expoziții și cine-concerte. Iar începând cu sâmbătă, 26 octombrie, o selecție importantă a filmelor din festival va putea fi vizionată online pe întregul teritoriu al României. În calitate de partener cultural al festivalului, Televiziunea Română va oferi telespectatorilor imagini din cadrul evenimentului, iar Mirela Nagâţ va realiza ediţii speciale ale emisiunii „Intrare liberă”, chiar de la faţa locului. Le vom putea urmări la TVR Cultural în săptămâna festivalului.

Gala de deschidere Astra Film Festival 2024 va avea loc la sala Thalia a Filarmonicii Sibiu, duminică, 20 octombrie, începând cu ora 18.00, în prezența Ministrului Culturii, Raluca Turcan. Evenimentul prezentat de jurnalista Amalia Enache va include și două dezbateri: una cu criticul de film Victor Morozov - despre rolul filmului documentar în educația și evoluția indivizilor și a comunităților, și alta cu rectorul Universității din București, Marian Preda - despre fenomenul migrației, una dintre temele centrale ale filmului documentar proiectat în deschidere. Un alt moment deosebit va fi recitalul la pian al Dorei Gaitanovici iar grupul japonez IX Percussion va susţine un scurt recital.

Filme valoroase în selecția oficială. Alături de cele 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea prezentate în premieră la AFF2024, în selecția oficială vor fi aproximativ 100 de producții noi realizate pe toate continentele. Marile premii ale festivalului vor fi acordate de jurii alcătuite din profesioniști de prestigiu ai filmului documentar pentru cele mai bune producții din cele patru competiții: Centrală și de Est-Europeană, România, Voci emergente ale filmului documentar și Competiția studențească. Programul complet al proiecțiilor, aici.

Șase dezbateri în programul DocTalk. Organizatorii propun o serie de dezbateri pe teme abordate de unele dintre cele mai interesante filme din festival. Discuțiile, moderate de jurnaliști redutabili, între care şi Mirela Nagâţ, cu invitați pe măsură, vor avea loc la Sala Thalia în fiecare seară, imediat după filmul de la ora 18.00, începând de luni, 21 octombrie, până vineri, 26 octombrie. Programul DocTalk de sâmbătă va începe la ora 14.00. Programul DocTalks poate fi consultat aici.

Cinema New Media Dome, amplasat în Piața Mare din Sibiu, este și în acest an punctul zero al cinematografiei viitorului, unde spectatorii au ocazia să se afle, la modul propriu, în mijlocul acțiunii. Astra Film Festival este singurul festival din România care oferă publicului proiecții de filme imersive full-dome, desprinse, parcă, din viitor. Muzica trupelor Queen și Pink Floyd va fi în centrul unora dintre cele mai așteptate proiecții din acest program. Detalii, aici.

Oportunități pentru cineaști aflați la început de drum. Tinerii cineaști europeni se bucură de oportunități unice la AFF2024. Opt proiecte ale unor regizori și producători europeni, care au proiecte cinematografice în dezvoltare, vor beneficia de sesiuni de mentorat din partea unor profesioniști recunoscuți ai industriei cinematografice. Și studenții vor avea parte de un program special, DocStudent Hub, în cadrul căruia vor participa la workshop-uri, masterclass-uri și activități practice din domeniul artei, producției și distribuției de film documentar. Vor participa studenți și profesori de la universități de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava, Zlin, Cluj-Napoca și București. Programul este realizat în parteneriat cu UNATC I.L. Caragiale.

 

Despre Astra Film Festival

Lansat în 1993 ca proiect inovator, Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. AFF se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film.

Partener strategic: Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor, al Institutului Cultural Român, al Asociației Dacin Sara și al AFCN. Proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Partener cultural: TVR, TVR Cultural, TVR INFO, TVR Cluj

credit foto: Astra Film Festival

12:00 Concert de prânz Sezon Nou

Vara Magică

Ansamblul Violoncellissimo partea I

Producător: Claudia Robu

13:00 Cultart redifuzare

*Reportaj cultural teritorial Târgu Mureş

*

Producător: Petronela Moraru

 
149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

publicat: joi, 24 octombrie 2024

„Regina Maria”, documentarul semnat de Tessa Dunlop, ne-o prezintă pe prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha , nepoata ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

publicat: miercuri, 23 octombrie 2024

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost ...

 

#TVRcultural