loader
Foto

Galerie foto

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 20 aprilie, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret la mandolină, primul care a fost nominalizat la premiile Grammy pentru mizică clasică.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Avi Avital a fost comparat cu Andrés Segovia pentru modul în care își cunoaște instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă. Pasionat și „exploziv de carismatic” (The New York Times) în interpretarea live, el este una dintre forțele motrice aflate în spatele revigorării repertoriului de mandolină, se arată în biografia artistului, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Artist exclusiv Deutsche Grammophon, cel de-al șaselea album al său pentru această casă de discuri, „The Art of the Mandolin”, a fost primit cu aprecieri excelente și recenzii de top în The Times, Independent, Gramophone, BBC Music Magazine, precum și în presa internațională. Înregistrările anterioare, „Bach” (2019), „Avital meets Avital” (2017) cu oud/contrabasistul Omer Avital, „Vivaldi” (2015), un album cu transcrieri proprii ale lui Avital din concertele lui Bach (2012) și „Between Worlds” (2014), o colecție de muzici de cameră ce explorează legătura dintre muzica clasică și cea tradițională, au primit, de asemenea, numeroase premii.

A comisionat peste 100 de lucrări pentru mandolină, inclusiv concerte pentru mandolină și orchestră de Anna Clyne, Jennifer Higdon, Avner Dorman, David Bruce și Giovanni Sollima, pe care le-a interpretat cu orchestre precum Filarmonica din München/Urbański, Atlanta Symphony/Spano, RAI Torino/Bancroft și BBC Symphony Orchestra/Rustioni.

 

 

Avi Avital colaborează cu muzicieni aparținând mai multor genuri muzicale, între care Ksenija Sidorova, Giovanni Sollima, Mahan Esfahani, Kristian Bezuidenhout, Alice Sara Ott, Andreas Scholl, Cvartetul Dover, Cvartetul danez de coarde, Brooklyn Rider, Omer Klein, Omer Avital, actrița Martina Gedeck și teatrul de păpuși georgian, Budrugana Gagra. Versatilitatea sa a dus la apariții în calitate de „Artist Portret” la Festivalul de Muzică din Schleswig-Holstein, BOZAR din Bruxelles și la Dortmund Konzerthaus (Zeitinsel) și este o prezență obișnuită la festivaluri importante precum Aspen, Salzburg, Tanglewood, Spoleto, Ravenna, MISA Shanghai, Cheltenham, Verbier și Tsinandali.

Născut în Be’er Sheva, în sudul Israelului, Avital a început să învețe să cânte la mandolină la vârsta de opt ani și s-a alăturat în scurt timp orchestrei de mandoline pentru tineret, înființată și condusă de violonistul de origine rusă Simcha Nathanson. A studiat la Academia de Muzică din Ierusalim și la Conservatorio Cesare Pollini din Padova cu Ugo Orlandi. Câștigător al prestigiosului Concurs Aviv din Israel în 2007, Avital este primul mandolinist din istoria concursului care a primit această distincție. El cântă pe o mandolină lucrată de lutierul israelian Arik Kerman.

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural