loader
Foto

Galerie foto

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 20 aprilie, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret la mandolină, primul care a fost nominalizat la premiile Grammy pentru mizică clasică.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Avi Avital a fost comparat cu Andrés Segovia pentru modul în care își cunoaște instrumentul și cu Jascha Heifitz pentru virtuozitatea sa incredibilă. Pasionat și „exploziv de carismatic” (The New York Times) în interpretarea live, el este una dintre forțele motrice aflate în spatele revigorării repertoriului de mandolină, se arată în biografia artistului, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Artist exclusiv Deutsche Grammophon, cel de-al șaselea album al său pentru această casă de discuri, „The Art of the Mandolin”, a fost primit cu aprecieri excelente și recenzii de top în The Times, Independent, Gramophone, BBC Music Magazine, precum și în presa internațională. Înregistrările anterioare, „Bach” (2019), „Avital meets Avital” (2017) cu oud/contrabasistul Omer Avital, „Vivaldi” (2015), un album cu transcrieri proprii ale lui Avital din concertele lui Bach (2012) și „Between Worlds” (2014), o colecție de muzici de cameră ce explorează legătura dintre muzica clasică și cea tradițională, au primit, de asemenea, numeroase premii.

A comisionat peste 100 de lucrări pentru mandolină, inclusiv concerte pentru mandolină și orchestră de Anna Clyne, Jennifer Higdon, Avner Dorman, David Bruce și Giovanni Sollima, pe care le-a interpretat cu orchestre precum Filarmonica din München/Urbański, Atlanta Symphony/Spano, RAI Torino/Bancroft și BBC Symphony Orchestra/Rustioni.

 

 

Avi Avital colaborează cu muzicieni aparținând mai multor genuri muzicale, între care Ksenija Sidorova, Giovanni Sollima, Mahan Esfahani, Kristian Bezuidenhout, Alice Sara Ott, Andreas Scholl, Cvartetul Dover, Cvartetul danez de coarde, Brooklyn Rider, Omer Klein, Omer Avital, actrița Martina Gedeck și teatrul de păpuși georgian, Budrugana Gagra. Versatilitatea sa a dus la apariții în calitate de „Artist Portret” la Festivalul de Muzică din Schleswig-Holstein, BOZAR din Bruxelles și la Dortmund Konzerthaus (Zeitinsel) și este o prezență obișnuită la festivaluri importante precum Aspen, Salzburg, Tanglewood, Spoleto, Ravenna, MISA Shanghai, Cheltenham, Verbier și Tsinandali.

Născut în Be’er Sheva, în sudul Israelului, Avital a început să învețe să cânte la mandolină la vârsta de opt ani și s-a alăturat în scurt timp orchestrei de mandoline pentru tineret, înființată și condusă de violonistul de origine rusă Simcha Nathanson. A studiat la Academia de Muzică din Ierusalim și la Conservatorio Cesare Pollini din Padova cu Ugo Orlandi. Câștigător al prestigiosului Concurs Aviv din Israel în 2007, Avital este primul mandolinist din istoria concursului care a primit această distincție. El cântă pe o mandolină lucrată de lutierul israelian Arik Kerman.

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural