loader
Foto

TVR Cultural: Interviuri inedite cu artiști și concerte emoționante, de Revelion și în prima zi a noului an

TVR Cultural îi invită pe telespectatori ca, în weekendul care semnifică trecerea dintre ani, să urmărească două interviuri interesante cu pianista Mara Dobrescu și cu Mihai Toma, compozitor. Totodată, TVR Cultural le aduce telespectatorilor și concerte deosebite, de Revelion și în prima zi a anului 2023.

 

Valentina Băințan

Sâmbătă, 31 decembrie, TVR Cultural difuzează, de la ora 11.00, un interviu al Valentinei Băințan cu Mihai Toma, compozitor deja cunoscut în plan internațional, creațiile sale fiind incluse pe celebrele volume de muzică ambientală Buddha Bar.

În anul 2015, Mihai Toma a fost primul şi singurul compozitor de muzică electronică din lume invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, cu un proiect original intitulat „Enesciada“.

Enesciada” este o reinterpretare a muzicii lui George Enescu, Rapsodiile române, Poema română, Suita „Impresii din copilărie” și Balada pentru vioară fiind doar câteva dintre lucrările alese de tânărul DJ să se întrupeze în noi armonii. Acest proiect a stârnit admirația publicului din România, prin formula inedită în care a fost prezentat.

(w882) Compozitor

Mihai Toma. Sursă imagine: TVR

Mihai Toma, originar din Pitești, şi-a început cariera muzicală la vârsta de 16 ani, colaborând cu trupe şi artişti din zona pop şi dance, producând şi orchestrând materiale muzicale atât pentru formaţii româneşti cât şi de peste hotare – Amazon Ensemble (Brazilian folk music), Chandra Lacombe (music for healing and meditation), Thor Nishanlee (Indian pop music).

Mihai Toma a învăţat singur să compună melodii, neavând studii muzicale. De-a lungul anilor a compus melodii pentru artişti precum Smiley, Morandi, Delia sau Loredana. El este, de asemenea, colaborator la realizarea coloanei sonore a documentarului „Flavours of Romania”, produs şi prezentat de cineastul britanic Charlie Ottley.

Muzica sa îmbină magistral sunetele electronice, ritmurile chill-out si world music, percuţiile tribale şi temele etno-folclorice cu puternice influenţe româneşti, dar şi din alte zone folclorice ale lumii. Trei dintre melodiile sale au fost selectate pe trei volume de muzică ambientală Buddha Bar dintre mii de melodii trimise de compozitori din toată lumea.

Prin aranjamentul muzical făcut de Mihai, piesa „Flutaka” a ajuns să fie promovată în întreaga lume între alte ritmuri de world-music.

(w882) Dulce Pont

Dulce Pontes. Sursă imagine: Facebook Dulce Pontes Oficial

De la ora 22.24, telespectatorii TVR Cultural pot urmări un concert deosebit al artistei Dulce Pontes, regina muzicii fado.

În 10 decembrie, Dulce Pontes a revenit pe scena Sălii Palatului din Bucuresti, într-un concert care a ridicat publicul în picioare. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

Dulce Pontes, una dintre cele mai bune voci din lume, este considerată succesoarea celebrei Amalia Rodrigues, sufletul muzicii fado. Vocea artistei nu poate fi catalogată ca aparținând unui stil anume, permițându-i acesteia să interpreteze cu succes rock, fado sau chiar cântece cu inflexiuni africane.

(w882) Mara Dobre

Mara Dobrescu*

Duminică, 1 ianuarie, de la ora 11.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la un interviu al Valentinei Băințan cu pianista Mara Dobrescu.

Stabilită în prezent în Franța, Mara Dobrescu și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu” din București, la clasa profesoarei Gabriela Stepan.

Obținerea Bursei Guvernului Francez, pentru o perioadă de trei ani, i-a oferit șansa să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții, devenind totodată laureată a numeroase Concursuri Internaționale și bursieră a Fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia și Lili Boulanger.

Ce a contat în succesul meu? Perseverența, pasiunea, munca și norocul unor întâlniri de neuitat cu personalități marcante din lumea muzicală internațională și aici i-aș aminti pe Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Theodor Paraskivesko, Oscar Strasnoy și mulți mulți alții“, a explicat pianista.

(w882) Mara Dobre

Mara Dobrescu. *Photo credit: maradobresco.com (© John CONLEY, © Sylvain DUCHENE)

De la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să urmărească spectacolul „The Infernal Comedy - Confessions of a Serial Killer” cu celebrul actor John Malkovich.

A fost pentru prima dată când John Malkovich a venit în România, interpretând un criminal în serie în piesa „O crimă melodramatică” (tr.), pe scena Ateneului Român. Piesa a avut premiera la Los Angeles, în 2006, și a fost scrisă special pentru Malkovich.

Actorul american este narator și singurul personaj al firului epic, iar piesa este un musical cu arii din compozitori celebri (Vivaldi, Haydn, Mozart, Van Beethoven), interpretate de orchestra de cameră Wiener Akademie, condusă de Martin Haselbock şi de sopranele Laura Aikin, Bernarda Bobro şi Aleksandra Zamojska.

În 1 ianuarie, de la ora 22.00, telespectatorii TVR Cultural pot urmări un concert extraordinar al cântăreței israeliene Yasmin Levy, alături de Orchestra Metropolitană București și dirijorul Daniel Jinga, un eveniment organizat la Opera Națională București.

În muzica interpretei Yasmin Levy există o tensiune incontestabilă între puritatea genului Ladino (muzica iudeo-spaniolă din Spania) şi inima arzătoare a flamenco-ului.

(w882) Yasmin Lev

Sursă imagine: TVR

11:00 Idei în libertate redifuzare

* Mihai Sora-Partea I 2003

Producător: Alice Săceanu

11:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

din 25 aprilie//

(Reluare)
 
Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...

Politologul Ioan Stanomir, la „Mic dejun”, despre „Mama. Un jurnal al dragostei și al despărțirii”: Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Ștefan Augustin Doinaș scrie ca să exprime, nu ca să se exprime. Poezia lui e greu de descifrat, ca și poetul însuși. Rămâne un Sfinx în istoria literaturii noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural