loader
Foto

„Intrare liberă”: Contrabanda cu casete video, bănoasa afacere a Securității | VIDEO

La „Intrare liberă”, Mirela Nagâț și invitații ei - jurnalistul Liviu Tofan, istoricul Stejărel Olaru, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Mioara Anton și criticul de teatru Iulia Popovici  - au discutat despre fenomenul casetelor video din anii 1980, afacere din care Securitatea strângea sume colosale, de circa un milion de dolari pe lună.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Punctul de plecare al ediției a fost lucrarea „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității” (2024), scrisă de Liviu Tofan, jurnalist și realizator de filme documentare, și Stejărel Olaru, istoric și politolog.

Această carte dezvăluie dimensiunile unei afaceri clandestine derulată pe teritoriul României în timpul regimului comunist - copierea ilegală de filme pe casete video -, afacere din care au rezultat zeci de milioane de dolari. La prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare, un „particular”. În realitate, a fost gestionată controlată total și exclusiv de Securitate”, potrivit prezentării volumului.

La „Intrare liberă”, realizatoarea Mirela Nagâț, cei doi autori ai cărții - Liviu Tofan și Stejărel Olaru, Irina-Margareta Nistor, considerată „vocea” filmelor străine, Mioara Anton, directoarea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, și Iulia Popovici, critic de teatru, au discutat despre viața românilor din ultimul deceiu al comunismului, fenomenul casetelor video și rolul Securității în această afacere.

Urmăriți ediția „Intrare liberă” din 13 mai:

3:55 Filmul de artă (R)

* REŢEAUA CUBANEZĂ

(THE WASP NETWORK-Franţa, Brazilia, Spania, 2019)

Regia: Olivier Assayas

Cu: Penelope Cruz, Edgar Ramirez, Gael Garcia Bernal, Ana de Armas

*Nominalizare la premiul Cesar pentru scenariu

*Nominalizare la Leul de Aur-Festivalul de Film de la Veneţia

Thriller -bazat pe evenimente reale şi pe cartea lui Fernando Morais "The Last Soldiers of the Cold War". La începutul anilor 1990, pilotul René Gonzalez (Edgar Ramírez) își lasă soţia şi fetiţa în Cuba comunistă, pentru a începe o viaţă de libertate în Statele Unite. Din Miami, el trimite acasă scrisori în care-i explică soţiei sale, Olga, că luptă pentru viitorul Cubei, alături de alţi exilaţi cubanezi, deşi la Havana e considerat trădător. Operaţiunile activiştilor includ trafic de droguri şi atacuri teroriste asupra Cubei; René devine conştient de compromisurile morale pe care trebuie să le facă, dar şi de rolul CIA în războiul anti-Castro.

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

6:00 Prezenţe româneşti (R)

*SUA

* Oana Geambaşu, doctorand la Harvard

Realizator şi producător Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Interviu-eveniment la TVR Cultural cu remarcabilul tenor Plácido Domingo

Artistul cu o prodigioasă carieră artistică neîntreruptă de peste o jumătate de secol a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii ...

„Legendele marelui ecran”: Denzel Washington. Pe 18 ianuarie, la TVR Cultural

Deține recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar ale unui actor afroamerican. Denzel Washington este câştigătorul a două premii Oscar: ...

”Portret de excelență”: acad. prof. univ. dr. Leon Dănăilă

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este ...

 

#TVRcultural