loader
Foto

„Intrare liberă”: Contrabanda cu casete video, bănoasa afacere a Securității | VIDEO

La „Intrare liberă”, Mirela Nagâț și invitații ei - jurnalistul Liviu Tofan, istoricul Stejărel Olaru, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Mioara Anton și criticul de teatru Iulia Popovici  - au discutat despre fenomenul casetelor video din anii 1980, afacere din care Securitatea strângea sume colosale, de circa un milion de dolari pe lună.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Punctul de plecare al ediției a fost lucrarea „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității” (2024), scrisă de Liviu Tofan, jurnalist și realizator de filme documentare, și Stejărel Olaru, istoric și politolog.

Această carte dezvăluie dimensiunile unei afaceri clandestine derulată pe teritoriul României în timpul regimului comunist - copierea ilegală de filme pe casete video -, afacere din care au rezultat zeci de milioane de dolari. La prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare, un „particular”. În realitate, a fost gestionată controlată total și exclusiv de Securitate”, potrivit prezentării volumului.

La „Intrare liberă”, realizatoarea Mirela Nagâț, cei doi autori ai cărții - Liviu Tofan și Stejărel Olaru, Irina-Margareta Nistor, considerată „vocea” filmelor străine, Mioara Anton, directoarea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, și Iulia Popovici, critic de teatru, au discutat despre viața românilor din ultimul deceiu al comunismului, fenomenul casetelor video și rolul Securității în această afacere.

Urmăriți ediția „Intrare liberă” din 13 mai:

6:00 Drumuri aproape (R)

Producător: Diana Bogea

(Reluare)

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural