loader
Foto

„Intrare liberă”: Contrabanda cu casete video, bănoasa afacere a Securității | VIDEO

La „Intrare liberă”, Mirela Nagâț și invitații ei - jurnalistul Liviu Tofan, istoricul Stejărel Olaru, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Mioara Anton și criticul de teatru Iulia Popovici  - au discutat despre fenomenul casetelor video din anii 1980, afacere din care Securitatea strângea sume colosale, de circa un milion de dolari pe lună.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Punctul de plecare al ediției a fost lucrarea „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității” (2024), scrisă de Liviu Tofan, jurnalist și realizator de filme documentare, și Stejărel Olaru, istoric și politolog.

Această carte dezvăluie dimensiunile unei afaceri clandestine derulată pe teritoriul României în timpul regimului comunist - copierea ilegală de filme pe casete video -, afacere din care au rezultat zeci de milioane de dolari. La prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare, un „particular”. În realitate, a fost gestionată controlată total și exclusiv de Securitate”, potrivit prezentării volumului.

La „Intrare liberă”, realizatoarea Mirela Nagâț, cei doi autori ai cărții - Liviu Tofan și Stejărel Olaru, Irina-Margareta Nistor, considerată „vocea” filmelor străine, Mioara Anton, directoarea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, și Iulia Popovici, critic de teatru, au discutat despre viața românilor din ultimul deceiu al comunismului, fenomenul casetelor video și rolul Securității în această afacere.

Urmăriți ediția „Intrare liberă” din 13 mai:

7:25 Tradiţii Premieră

*TVR Moldova

*Vasile Breazu

Moderator: Anatol Guzic

Producător: Tatiana Slivca

8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural