loader
Foto

„Intrare liberă” la evenimente excepţionale, cu TVR Cultural

Pentru cei care doresc să dea valoare timpului liber, Mirela Nagâţ şi Marius Constantinescu aduc, la TVR Cultural, de luni până vineri, de la 19.00,  un magazin cultural în care sunt aduse în prim-plan teme definitorii pentru societatea contemporană.

 

Marius Constantinescu
Mirela Nagâț
Intrare liberă

„Cred că ,,Intrare liberă” propune discuțiile care ne privesc pe noi toți, azi, fie că e vorba despre felul în care s-au schimbat valorile, raportul cu trecutul, fie că e vorba despre filme, spectacole sau literatură care stârnesc dezbatere. Nu e o emisiune așa-zis ,,nișată”, nu e pentru ultraspecialiști.

E un spațiu al dialogului, în care se exprimă, atenție, creatorii și profesioniștii din anumite domenii. Sunt oamenii care au competențe reale, figuri pe care nu le vedem prea des la televizor, pentru că, știm, zona audiovizuală, în mare, e confiscată de cacofonia politico-tabloidă. Cât privește peisajul cultural al momentului, el e foarte dinamic, e multă creativitate.

Trebuie doar să-i descoperim pe acești oameni care fac cultura vie, nu cultura aceea ,,țeapănă”, în haine de gală, la ocazii speciale”, spune Mirela Nagâţ.

(w882)

Anul 2023 a debutat în forţă pentru iubitorii evenimentelor culturale.

După deschiderea „Timişoara 2023, Capitala Europeană a Culturii", agenda se anunţă la fel de incitantă pentru toți pasionații, „o oglindă a timpurilor pe care le traversăm, în care, în cultură, reverberează toate turbulențele sociale”, spune Marius Constantinescu.

Pe lângă Timișoara, CCE, avem festivalurile de vară, Sibiu și TIFF, avem și Festivalul Enescu. Revenind la Timișoara, septembrie ne aduce cea mai ambițioasă expoziție Brâncuși realizată în România. Nu aș trece sub tăcere nici expoziția Picasso de la MARe”, adaugă moderatorul.

În ceea ce priveşte evenimentele culturale ale primăverii, Mirela Nagâţ ne recomandă să luăm trenul sau avionul până la Timișoara, „ca să vedeți programul capitalei culturale europene, sau la jumătatea lui martie, să mergeți la întâlnirea cu laureatul Goncourt de anul trecut, Mohamed Mbougar Sarr, care va veni la Bucureşti. Dar, dincolo de calendare propuse, recomandarea mea fierbinte e să vă țineți de micile gesturi obișnuite: cititul de seară sau în weekend când aveți mai mult timp, mersul la teatru, la câte o expoziție, la vreun concert. Sunt gesturi banale esențiale, ca o respirație interioară”.

În emisiunea „Intrare liberă", sunt aduse în discuţie teme culturale definitorii pentru societatea noastră, iar, în următoarea perioadă, Marius Constantinescu pregăteşte telespectatorilor „ediții dedicate fenomenului de influencing, design-ului românesc și o întâlnire care se anunță pasionantă despre colecții și colecționism”.

(w882)

Emisiunea „Intrare liberă” este difuzată de luni până vineri, de la 19.00, la TVR Cultural.

Mirela Nagâț și Marius Constantinescu, moderatori cu carismă şi experienţă, intermediză un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii, o dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă – gazde şi invitaţi – într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural