loader
Foto

„Intrare liberă” la evenimente excepţionale, cu TVR Cultural

Pentru cei care doresc să dea valoare timpului liber, Mirela Nagâţ şi Marius Constantinescu aduc, la TVR Cultural, de luni până vineri, de la 19.00,  un magazin cultural în care sunt aduse în prim-plan teme definitorii pentru societatea contemporană.

 

Marius Constantinescu
Mirela Nagâț
Intrare liberă

„Cred că ,,Intrare liberă” propune discuțiile care ne privesc pe noi toți, azi, fie că e vorba despre felul în care s-au schimbat valorile, raportul cu trecutul, fie că e vorba despre filme, spectacole sau literatură care stârnesc dezbatere. Nu e o emisiune așa-zis ,,nișată”, nu e pentru ultraspecialiști.

E un spațiu al dialogului, în care se exprimă, atenție, creatorii și profesioniștii din anumite domenii. Sunt oamenii care au competențe reale, figuri pe care nu le vedem prea des la televizor, pentru că, știm, zona audiovizuală, în mare, e confiscată de cacofonia politico-tabloidă. Cât privește peisajul cultural al momentului, el e foarte dinamic, e multă creativitate.

Trebuie doar să-i descoperim pe acești oameni care fac cultura vie, nu cultura aceea ,,țeapănă”, în haine de gală, la ocazii speciale”, spune Mirela Nagâţ.

(w882)

Anul 2023 a debutat în forţă pentru iubitorii evenimentelor culturale.

După deschiderea „Timişoara 2023, Capitala Europeană a Culturii", agenda se anunţă la fel de incitantă pentru toți pasionații, „o oglindă a timpurilor pe care le traversăm, în care, în cultură, reverberează toate turbulențele sociale”, spune Marius Constantinescu.

Pe lângă Timișoara, CCE, avem festivalurile de vară, Sibiu și TIFF, avem și Festivalul Enescu. Revenind la Timișoara, septembrie ne aduce cea mai ambițioasă expoziție Brâncuși realizată în România. Nu aș trece sub tăcere nici expoziția Picasso de la MARe”, adaugă moderatorul.

În ceea ce priveşte evenimentele culturale ale primăverii, Mirela Nagâţ ne recomandă să luăm trenul sau avionul până la Timișoara, „ca să vedeți programul capitalei culturale europene, sau la jumătatea lui martie, să mergeți la întâlnirea cu laureatul Goncourt de anul trecut, Mohamed Mbougar Sarr, care va veni la Bucureşti. Dar, dincolo de calendare propuse, recomandarea mea fierbinte e să vă țineți de micile gesturi obișnuite: cititul de seară sau în weekend când aveți mai mult timp, mersul la teatru, la câte o expoziție, la vreun concert. Sunt gesturi banale esențiale, ca o respirație interioară”.

În emisiunea „Intrare liberă", sunt aduse în discuţie teme culturale definitorii pentru societatea noastră, iar, în următoarea perioadă, Marius Constantinescu pregăteşte telespectatorilor „ediții dedicate fenomenului de influencing, design-ului românesc și o întâlnire care se anunță pasionantă despre colecții și colecționism”.

(w882)

Emisiunea „Intrare liberă” este difuzată de luni până vineri, de la 19.00, la TVR Cultural.

Mirela Nagâț și Marius Constantinescu, moderatori cu carismă şi experienţă, intermediză un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii, o dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă – gazde şi invitaţi – într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

17:30 Secretele marilor tablouri

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 3: Femei din Alger (FEMMES D’ALGER DANS LEUR APPARTEMENT, 1834, Eugene Delacroix)

În vreme ce campania de colonizare a Algeriei continua, Eugene Delacroix este primul pictor care trece Mediterana.

Naturalismul pânzei Femei din Alger realizată în 1834 ne introduce în calmul şi simplitatea unui harem, aşa cum Eugene Delacroix l-a văzut cu proprii ochi.

Redactor Gabriela Onea

18:00 Mexic-nobilele călăreţe

Documentar Geo*

(Mexique, les cavalières de l'escaramuza, Franţa-Germania, 2018)

Realizator: Svea Andersson

Devenit sport naţional în semn de omagiu faţă de combatanţii din Revoluţia Mexicană din 1910, "charrería" este o disciplină care poate fi asemănată cu rodeo. Spre deosebire de ea, “escaramuza” este o competiţie feminină, în care echipe alcătuite din opt călăreţe şi caii lor îşi demonstrează îndemânarea în echitaţie într-o coregrafie extrem de elaborată.

Redactor: Delia Clonaru

 

În cel de-al şaselea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Moderatorul emisiunii "Omul şi timpul", Rafael Udrişte, alături invitatul său, istoricul Ionuț Cojocaru, invită telespectatorii TVR Cultural la o ...

Cine este Banksy?

Cine este Banksy?

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Poliţişti, jurnalişti, oameni de ştiinţă, pasionați de artă … toți visează să descopere, cândva, identitatea acestei vedete planetare a Street ...

 

#TVRcultural