loader
Foto

Galerie foto

Mezzosoprana Ruxandra Donose, la „Intrare liberă”: Eu cred că bucuria a fost primul lucru pe care l-am descoperit când am început să cânt | VIDEO

Despre modernitatea cântăreței de operă și despre cum arată opera astăzi, la „Intrare liberă”. Invitata moderatorului Marius Constantinescu a fost mezzosoprana Ruxandra Donose, pe care publicul a putut să o admire, la începutul lunii martie, în „ Carmen ”, la Opera Națională București.

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

„Această chemare, această foame, această sete, această nevoie de a merge pe drumul acela (al operei, n.r.) este motivul pentru care faci tot și este motivul corect pentru care faci tot”, a explicat mezzosoprana Ruxandra Donose, la „Intrare liberă”.

Întrebată cum face față momentelor de euforie date de spectacole, urmate inevitabil de căderi, artista a răspuns: „Știind că o să treacă, este o observație fidelă, pentru că, în momentul în care tu dai totul în seara aceea operei, muzicii, publicului - practic, seara este o încununare a unor eforturi de săptămâni, luni, ani - de pe piscul unde ai ajuns nu ai unde să te duci decât în jos în seara respectivă. (...Pentru mine a funcționat căutarea spre perfecționare”.

„Eu cred că bucuria a fost primul lucru pe care l-am descoperit când am început să cânt - această scufundare în muzică, în roluri, în povestea pe care o spui - bucuria - și emoțională, și fizică și psihică -de a te scufunda în acest act complex a fost mare pentru mine din primul moment și de-asta am ales această profesie, pentru că am vrut să simt această bucurie din nou și din nou. După aceea, sigur, singurătățile multiple ale unui călător în jurul lumii, serile de dinaintea spectacolelor, în care ești emoționat, nerăbdător, poate ți-e un pic teamă, și singurătățile de după - despre care vorbeam - vin la pachet cu bucuria aceea care este unică și care, de câte ori se repetă, e unică”, a mărturisit mezzosoprana.

Dialogul integral, difuzat la „Intrare liberă” în 5 martie, îl puteți urmări mai jos:

 

 

19:00 O datină milenară-Ouăle de Paşti

Documentar*

Cunoscutul etnolog şi profesor universitar doctor Ion H. Ciubotaru ne spune povestea ouălor de Paşti. Apariţia ouălor încondeiate, ornamentele acestora, clasificări, arii de răspândire, simbolistică, semnificaţii magice şi înţelesul legendelor sunt câteva dintre temele abordate.

Realizator: Andreea Știliuc

20:00 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 2: Anul 33: Răstignirea Lui Iisus

Timpul creştin este un timp cu direcţie; începe cu naşterea lui Iisus Hristos. Iar Răstignirea şi Învierea Mântuitorului îi dau sens, direcţie şi speranţă.

Redactor: Laura Bălan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural, vă invităm la o nouă ediție "Portret de Excelenţă".

„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

 

#TVRcultural