loader
Foto

Galerie foto

Mezzosoprana Ruxandra Donose, la „Intrare liberă”: Eu cred că bucuria a fost primul lucru pe care l-am descoperit când am început să cânt | VIDEO

Despre modernitatea cântăreței de operă și despre cum arată opera astăzi, la „Intrare liberă”. Invitata moderatorului Marius Constantinescu a fost mezzosoprana Ruxandra Donose, pe care publicul a putut să o admire, la începutul lunii martie, în „ Carmen ”, la Opera Națională București.

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

„Această chemare, această foame, această sete, această nevoie de a merge pe drumul acela (al operei, n.r.) este motivul pentru care faci tot și este motivul corect pentru care faci tot”, a explicat mezzosoprana Ruxandra Donose, la „Intrare liberă”.

Întrebată cum face față momentelor de euforie date de spectacole, urmate inevitabil de căderi, artista a răspuns: „Știind că o să treacă, este o observație fidelă, pentru că, în momentul în care tu dai totul în seara aceea operei, muzicii, publicului - practic, seara este o încununare a unor eforturi de săptămâni, luni, ani - de pe piscul unde ai ajuns nu ai unde să te duci decât în jos în seara respectivă. (...Pentru mine a funcționat căutarea spre perfecționare”.

„Eu cred că bucuria a fost primul lucru pe care l-am descoperit când am început să cânt - această scufundare în muzică, în roluri, în povestea pe care o spui - bucuria - și emoțională, și fizică și psihică -de a te scufunda în acest act complex a fost mare pentru mine din primul moment și de-asta am ales această profesie, pentru că am vrut să simt această bucurie din nou și din nou. După aceea, sigur, singurătățile multiple ale unui călător în jurul lumii, serile de dinaintea spectacolelor, în care ești emoționat, nerăbdător, poate ți-e un pic teamă, și singurătățile de după - despre care vorbeam - vin la pachet cu bucuria aceea care este unică și care, de câte ori se repetă, e unică”, a mărturisit mezzosoprana.

Dialogul integral, difuzat la „Intrare liberă” în 5 martie, îl puteți urmări mai jos:

 

 

22:00 Opera

* Povestirile lui Hoffmann premieră

De Jacques Offenbach

*

Regie, mișcare scenică, lighting design Matteo Mazzoni

Scenograf decor Elisabetta Salvatori

Scenograf costume Roberta Fratini

Coregrafie Beatrice Șerbănescu

Video design Luca Attilii

Asistent regie Claudia Machedon

Asistent scenograf decor Giacomo Callari

Dirijor: Frederic Chaslin-invitat


Hoffmann
Daniel Magdal

Olympia/ Stella
Madalina Barbu

Lindorf/Coppelius/Miracle
Leonard Bernad

Dapertutto
Vicențiu Țaranu

Giulietta
Crina Zancu

Antonia
Julie Cherrier-Hoffmann-invitata

Nicklausse
Mihaela Ișpan

Spalanzani
Liviu Indricau

Nathanael
Ciprian Pahonea

Crespel
Filip Panait

O voce
Sorana Negrea

Luther
Florin Simionca

Andres, Cochenille, Franz, Pitichinaccio
Andrei Lazar

Hermann
Dan Indricau

Schlemil
Daniel Filipescu

Cu participarea Orchestrei, Corului, a Baletului Operei Naționale București și a elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Producător şi realizator: Claudia Robu

0:50 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural