loader
Foto

Ioan Holender, invitatul lui Marius Constantinescu la „Intrare liberă”| VIDEO

Luni, 3 aprilie, TVR Cultural a difuzat o ediție specială a emisiunii „Intrare liberă”. Ioan Holender, cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena, a fost invitatul lui Marius Constantinescu, începând cu ora 19.00.

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

Ioan Holender și Marius Constantinescu au discutat despre Operă și cântăreți, dar și subiecte de actualitate.

Ioan Holender, cel care a condus Opera de Stat din Viena timp de 19 ani, este cunoscut publicului din România și pentru organizarea, din 2003 până în 2015, a Festivalului Internațional „George Enescu”, al cărui director a fost.

Ioan Holender (n.1935), bariton și impresar artistic, a părăsit România în 1959, emigrând cu familia în Austria, după ce a participat la revolta anti-comunistă a studenților din Timișoara (1956), fiind ulterior exmatriculat.

În 1966, a creat „Agenția de impresariat artistic Holender”, care a devenit faimoasă în lumea artistică, ajutând mulți artiști români să devină cunoscuți pe plan international.

Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv șef, de la deschiderea instituției, în 1869. Mandatul său a fost prelungit de trei ori, din 1991 până în 2010. În această perioadă, au fost 93 de premiere, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96 la sută.

Urmăriți aici și dialogul lui Ioan Holender cu Iosif Sava, la „Magia seratelor muzicale”, înregistrat în anii '90, redifuzat de TVR Cultural în urmă cu două luni.

Emisiunea „Intrare liberă” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 19.00.

19:00 O datină milenară-Ouăle de Paşti

Documentar*

Cunoscutul etnolog şi profesor universitar doctor Ion H. Ciubotaru ne spune povestea ouălor de Paşti. Apariţia ouălor încondeiate, ornamentele acestora, clasificări, arii de răspândire, simbolistică, semnificaţii magice şi înţelesul legendelor sunt câteva dintre temele abordate.

Realizator: Andreea Știliuc

20:00 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 2: Anul 33: Răstignirea Lui Iisus

Timpul creştin este un timp cu direcţie; începe cu naşterea lui Iisus Hristos. Iar Răstignirea şi Învierea Mântuitorului îi dau sens, direcţie şi speranţă.

Redactor: Laura Bălan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural, vă invităm la o nouă ediție "Portret de Excelenţă".

„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

 

#TVRcultural