loader
Foto

Galerie foto

Ioana Vârtosu – „Terapia cu apă… și suflet” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 11 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.

 

La cea de-a treia întâlnire pe care echipa „Omul anului” o propune telespectatorilor TVR 1, descoperim puterea faptelor bune și poveștile altor doi supereroi.

Viața eroinei care face subiectul primului reportaj al ediţiei de vineri, 11 octombrie, s-a schimbat în momentul în care s-a gândit să creeze un loc pe care ea nu l-a găsit atunci când era însărcinată și tânără mamă. A lăsat deoparte o carieră promițătoare și a intrat în tabăra visătorilor care fac imposibilul posibil, aducând hidroterapia ca metodă de alinare și recuperare pentru copilașii cu probleme. O terapie complementară, cu beneficii extraordinare!

(w882) B_2024_OCT

Ioana Vârtosu este medic de profesie și de ani mulți ani face voluntariat, renovând spitale, dar și făcând gratuit terapie pentru copii cu diferite dizabilități. Cea mai mare parte a timpului său o dedică terapiei cu apă… și suflet. A implementat cu brio metoda de terapie Tomatis pentru copilașii cu elemente de autism și ADHD, oferindu-și gratuit serviciile. Pe lângă această incredibilă realizare, Ioana – prin ONG-ul pe care îl coordonează – a renovat și secția de pediatrie a spitalului „Victor Babeș”, precum și secția de primiri Urgențe a spitalului Louis Turcanu (Timișoara), a dotat spitalele cu aparatură performantă, de ultimă generație (2 EKG, 2 ecografe, 2 defibrilatoare, 2 capnografe, 7 ventilatoare, 20 nebulizatoare, peste 50 truse medicale și aparatură mică), cu mobilier (157 paturi medicale, 98 noptiere, 50 paravane, 1500 lenjerii pat, 200 saltele impermeabile, 2 scaune de recoltare, 20 trolere de medicamente), dar și cu echipamente medicale necesare (11.000 viziere, 500.000 măști medicale & FFP2, 100.000 costume și ochelari, 100.000 mănuși, 1000 litri de dezinfectant), a organizat zeci de campanii de donare de sânge.

Am cunoscut-o vineri de la ora 18.15, la TVR 1, în episodul trei al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Terapia cu apă… și suflet” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.

(w882) B_2024_OCT

Alături de cei doi invitați ai ediţiei, Mădălina și Bogdan descoperă, aşadar, încă doi oameni valoroși de lângă noi și minunatele lor povești de viață. De altfel, invitații sunt ei înșiși doi oameni de poveste. Călită în zonele de conflict și război, Alina Grigore, jurnalist cu experiență în mișcările de front, s-a alăturat campaniei „Omul anului”, aducând cu ea povești din prima linie a frontului. Iar cel de-al doilea invitat special, Alexandru Tomescu, este muzicianul cu arcuș fermecat cu și suflet de aur, care se implică nemijlocit în campanii sociale umanitare, pentru că știe că puterea muzicii este nemăsurată.

(w882) B_2024_OCT

(w882) B_2024_OCT

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

0:00 Seara de dans

*Seara de dans contemporan. Kinetika, partea I
Revizitând seria de videoclipuri de dans Kinetika-Laboratoarele corpului, difuzată pe TVR Cultural în anii 2005-2006, chestionam contextul în care au fost realizate acele scurt-metraje de dans destul de avangardiste și aflam care a fost traseul profesional al coregrafilor care au raspuns atunci invitației.

Invitați: Valentina de Piante Niculae, Cosmin Manolescu, dansatori și coregrafi
Realizator Bogdana Pascal

1:00 Aventură urbană (R)

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

(Reluare)
 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural