loader
Foto

Istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun cu un campion”: Revoluţia din decembrie 1989 este momentul fondator al sistemului democratic din România | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 3 decembrie, dialogul Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, eseist și prorectorul Universității din București, înregistrat în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Eu cred că Revoluţia din decembrie 1989 este, pe de-o parte, momentul fondator al sistemului democratic din România şi, pe de altă parte, este un moment în care populaţia sau parte din populaţie din România şi-a asumat destinul într-un mod exemplar”, a explicat istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun”.

Scurt şi cuprinzător, relevant şi emoţionant - aşa începe această ediţie aniversară de la „Mic dejun cu un campion”. Uşurinţa cu care trece de la o perioadă istorică la alta şi cărţile apărute în urma cercetărilor ce pot dura uneori chiar şi un deceniu fac din Bogdan Murgescu unul dintre cei mai apreciaţi istorici contemporani ai generaţiei sale. Scrie, deopotrivă, lucrări dedicate specialiştilor, cât și cărţi de largă circulaţie, anume pentru publicul mai puţin cunoscător, dar curios.

Pentru a înţelege istoria şi orice fenomen, în general, sunt necesare limpezimea expunerii, claritatea ideilor şi accesibilitatea adresării.

Trebuie să scriem recenzii şi să comunicăm pe toate canalele posibile. Eu am încredere în raţiune şi în respectul pentru adevăr”, a mai arătat Bogdan Murgescu.

Acesta este cel de-al șaptelea episod din sezonul cu numărul 18 al emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

Puteți urmări dialogul mai jos:

18:45 Concert Madrigal

Producător: Valentina Băinţan

20:00 Unora le place opera

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 23: Antonio Vivaldi: Veneţia şi opera pentru toţi

Azi vom vorbi despre unul dintre cei mai importanţi compozitori ai barocului italian: Antonio Vivaldi. Drept urmare, vom călători în miununata Veneţie, oraşul său natal şi unul dintre cele mai importante oraşe pentru istoria operei.

Vom afla cele trei motive pentru care opera a ajuns în Veneţia la mijlocul veacului al XVII-lea, şi a devenit un adevărat fenomen pentru marile mase.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural