loader
Foto

„Istoriile orașului”: Cum a apărut crematoriul „Cenușa” și cum s-a transformat „Valea Pângerii” în Parcul Tineretului din București | VIDEO

Alături de istoricul Mihai Burcea și de vechii locuitori ai cartierului de pe strada Lânăriei, realizatorii Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir îi invită pe telespectatorii TVR Cultural să descopere istoria Parcului Tineretului și a crematoriului „Cenușa”, la „Istoriile orașului”.

 

Dinspre colina ce mărginește Parcul Tineretului, cobora odinioară așa-numita „Vale a Plângerii”, o fostă groapă de gunoi a mahalalei și adăpost al celor prigoniți de lege, mai apoi, la început de secol XX, traseu pentru cursele de motociclete.

În 1925, pe creasta colinei, a fost înălțată o construcție unică în peisajul bucureștean, după un proiect al arhitectului Duiliu Marcu, o premieră la acea vreme, realizată într-un stil eclectic, cu elemente de inspirație bizantină, siriană și egipteană, de tipul Monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu.

Crematoriul „Cenușa” a fost inaugurat în 25 ianuarie 1928. Scara principală este flancată de statuile Durerea și Nădejdea și de două basoreliefuri realizate în 1930 – 1934 de Ioan Iordănescu.

De-a lungul timpului, aici au fost incinerate aproape 60.000 de persoane, printre care unii dintre cei mai influenți comuniști din epoca lui Gheorghiu-Dej. În luna mai a anului 2002, crematoriul și-a încetat activitatea de incinerare.

Realizatori: Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir

Producătoare: Raluca Bibiri

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural