loader
Foto

Regal de muzică clasică la TVR Cultural, cu ocazia lansării emisiei Radio România Muzical la Iași | VIDEO

În 24 martie, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la concertul de muzică clasică susținut de Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași, dirijată de Tiberiu Soare, împreună cu pianista Alexandra Dariescu, cu ocazia lansării emisiei Radio România Muzical la Iași.

 

Transmisiunea va fi realizată de TVR Iași și va fi preluată de TVR Cultural.

Miercuri, 22 martie, de la ora 19.00, telespectatorii au putut asculta recitalul susținut de pianista Raluca Știrbăț, care a deschis oficial emisia Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM. Puteți urmări concertul pe pagina de Facebook a TVR Iași.

 

 

Recitalul, intitulat „De la Viena la Iași”, a avut loc la Casa Balș din Iași. În program au fost incluse lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Alban Berg, Franz Liszt și George Enescu.

Pianista Raluca Știrbăț, caracterizată de criticul Dumitru Avakian un „muzician al unei maturități artistice consolidate", lucrează la Opera din Viena. S-a născut la Iași, iar după primul an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu”, a fost admisă la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena.

În 2011, Raluca Ştirbăţ a înființat, la Viena, Societatea Internațională „George Enescu". Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat titlul de „Mesager al integrării" (2013), iar Fundația Pro Patrimonio, pe cel de membru de onoare (2014), potrivit ICR.

Vineri, 24 martie, telespectatorii TVR Cultural au urmărit concertul susținut de Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași, dirijată de Tiberiu Soare, cu pianista Alexandra Dariescu solistă. În program au fost incluse Concertul op. 16 de Edvard Grieg și pagini semnate de Richard Wagner și Antonin Dvorak.

Pianista Alexandra Dariescu, considerată o stea în devenire, a început studiul muzicii la Iași, studiind apoi în Marea Britanie. A fost prima pianistă din România care a urcat pe scena Royal Albert Hall. Un interviu cu Alexandra Dariescu despre lansarea frecvenței la Iași citiți pe site-ul Radio România Muzical.

Dirijorul Tiberiu Soare a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase ansambluri de prestigiu, iar în mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”. Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare. Un dialog al dirijorului Tiberiu Soare cu realizatoarea TVR Valentina Băințan, la „Music (R)evolution”, puteți urmări aici.

În 24 martie, Radio România Muzical, singurul post de radio dedicat muzicii culte, a împlinit 26 de ani. Din 22 martie, Radio România Muzical va emite nu doar online la Iași, ci și pe frecvența 95.4 FM.

8:00 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

8:30 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural