loader
Foto

„Lecţia de istorie” se predă în fiecare sâmbătă, la TVR Cultural

Opinii avizate şi nepărtinitoare de pe ambele maluri ale Prutului ne oferă o imagine corectă asupra evenimentelor ce au marcat destinul naţiunii române, de la Nistru până la Tisa. „Lecţia de istorie” se vede din 3 decembrie, sâmbăta, de la 17.00, la TVR Cultural.

 

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii”, spunea Nicolae Iorga. De la acest crez a plecat ideea emisiunii „Lecţia de istorie”, unul dintre programele pe care le vom regăsi în grila TVR Cultural din această iarnă. Realizată de jurnalistul TVR Moldova Vasile Munteanu, emisiunea are ca scop analiza celor mai importante evenimente din istoria poporului român, având la bază doar argumente ştiinţifice, opinii avizate şi nepărtinitoare de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a crea o imagine corectă asupra evenimentelor care au marcat şi influenţat destinul naţiunii române, de la Nistru până la Tisa. Spunem „prezent” la „Lecţia de istorie” din 3 decembrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, la TVR Cultural.

(w882) Lectia de

„Cunoaşterea istoriei reprezintă o datorie sfântă faţă de moşii şi strămoşii noştri, ne ajută să înţelegem mai bine cine suntem, de unde ne tragem şi încotro trebuie să ajungem. „Lecţia de Istorie” îşi propune să contribuie la cultivarea simţului responsabilităţii faţă de trecut, prezent şi viitor, în spiritul adevărului istoric, oricare ar fi acesta, să demonteze falsurile sovietice despre istoria teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru”, explică realizatorul.

(w882) Lectia de

Emisiunea nu are ca scop, aşadar, să impună anumite puncte de vedere, ci doar să ajute societatea să înţeleagă mai bine lecţiile pe care le-a oferit istoria de-a lungul timpului. Pentru că istoria este o poveste frumoasă, dar, pentru a o înţelege, trebuie citită corect. La „Lecţia de istorie”, jurnalistul Vasile Munteanu deschide pentru noi câte o pagină din 3 decembrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17.00.

Seria de dialoguri „Lecţia de istorie” la TVR Cultural începe cu o ediţie în care invitatul lui Vasile Munteanu este istoricul Ion Varta. Cei doi vorbesc despre Masacarul de la Fântâna Albă și alte masacre orchestrate de sovietici în teritoriile românești ocupate la 28 iunie 1940.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

7:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 24: Chahar Bagh-Ispahan

În centrul Iranului, oraşul Ispahan se întinde la poalele muntelui Karkas. Datorită aşezării sale geografice privilegiate, acest oraş a devenit de-a lungul secolelor una dintre bijuteriile Orientului Mijlociu.

Centrul său a fost conceput în secolul al XVII-lea în timpul dinastiei Safavizilor, având ca sursă de inspiraţie modelul grădinii persane ancestrale descrisă în Coran. Începând cu secolul al XVIII-lea, grădinile au fost distruse progresiv, întreţinerea lor fiind prea scumpă. În prezent, au mai rămas din grădina luxuriantă de odinioară arborii aliniaţi de-a lungul bulevardului şi grădinile palatelor Hasht Behesht şi Chehel Sotoun.

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)
 
TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

 

#TVRcultural