loader
Foto

„Legendele marelui ecran”, o serie documentară plină de strălucire, la TVR Cultural

Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care monştri sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ani l-au avut şi îl au în cinematografia mondială. Narator: actorul Ryan Mandrake. Pe 19 ianuarie, ora 18.00, portret Julie Andrews.

 

Seria „Legendele marelui ecran - Stars of the Silver Screen”, Regatul Unit, 2017-2022, regia Lyndy Saville, îi prezintă pe monştrii sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ani. Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care aceştia l-au avut şi îl au în cinematografia mondială. Urmărim seria documentară „Legendele marelui ecran” sâmbăta şi duminica, de la ora 18.00, la TVR Cultural. Pe 19 ianuarie: portret Julie Andrews.

Dame Julie Andrews este, fără îndoială, una dintre cele mai mari vedete ale Marii Britanii. Şi o vedetă uriașă în întreaga lume, un chip şi o personalitate cunoscute pentru milioane și milioane de oameni!

Moştenirea actriţei Julie Andrews este aceea de a fi adus bucurie pe scenă și pe marele ecran. O vom avea mereu în minte drept Mary Poppins, practic, perfectă din toate punctele de vedere.

Cu voce uimitoare şi clară, de soprană de pregătire clasică, minunat de teatrală, perfect iconică și carismatică, actriţa Julie Andrews a fost şi este o legendă vie în lumea filmului, atât de iubită şi atât de mult timp aplaudată! Julie Andrews este o comoară națională a Marii Britanii. Descoperim personalitatea actriţei şi povestea ei de viaţă duminică, 19 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Cultural.

Julia Elizabeth Wells, viitoarea Julie Andrews, s-a născut în 1935, în Walton-on-Thames. Mama ei, Barbara, era profesoară de pian. Deci, evident, a existat deja o influență muzicală de la bun început în viaţa Juliei. Tatăl ei, Ted Wells, a fost profesor de prelucrare a metalelor și lemnului. Și era destul de îndrăgostită de el. În diferitele ei cărţi biografice, Julie a vorbit despre ce bărbat minunat a fost, ce mare influență a avut asupra ei. Pe măsură ce războiul se apropia însă, au apărut tensiuni în căsătoria părinţilor ei. Probabil mama avea altfel de aspirații, ţintea către scenă, iar  căsătoria o ţinea prizonieră... astfel, ea l-a părăsit pe Ted Wells și s-a căsătorit cu un alt Ted, Ted Andrews, care provenea din domeniul entertainment-ului (mai exact, de vodevil).

O adevărată complicație descrie descendența ei. Nu a apărut decât târziu în autobiografia actriţei, dar mama ei i-a mărturisit în 1950 că cine presupunea că este tatăl ei, adică Ted Wells, nu era de fapt tatăl ei. Astfel, se pare că Julie era rezultatul unei aventuri pe care mama ei o avusese, pe când părinţii ei erau căsătoriţi încă. De fapt, Julie Andrews nu are idee cine este tatăl ei.

Ea a trăit pentru scurt timp, în copilărie, cu tatăl și mama ei vitregă, dar în cele din urmă tatăl a trimis-o înapoi la Barbara, pentru a locui cu mama și tatăl ei vitreg. Actriţa şi-a amintit ca fiind o perioadă cu adevărat întunecată din viața ei, pentru că locuiau într-o zonă săracă, urâtă a Londrei. Julie a mărturisit că a fost cea mai neagră perioadă din viața lor și că nu mai aveau bani. În plus, tatăl vitreg era alcoolic.

Datorită tatălui ei vitreg, al cărui nume era Andrews, actriţa și-a schimbat numele, numele de familie în Andrews și, de asemenea, a schimbat-o pe Julia în Julie pentru a deveni Julie Andrews.

Dar mai multe despre Julie Andrews, cântăreață, autoare și actriță britanică de film, câștigătoare a premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical Mary Poppins, precum și a prestigioaselor premii BAFTA, Emmy și Grammy, în filmul documentar „Legendele marelui ecran”, duminică, 19 ianuarie, ora 18.00, la TVR Cultural.

foto: 3DD Entertainment

15:30 CUFĂRUL LUI EMINESCU, România, 2019

Documentar*

Realizatori: Cristian Radu Nema, Mimis Ravanis

Cu: Academician Alexandru Surdu şi Ion Caramitru

Documentarul îşi propune să răspundă la întrebarea “Ce sunt caietele lui Eminescu?”. Actorii Ion Caramitru şi Cristian Moţiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereţii eminesciene, când poetul însoţit de cufărul său cu manuscrise călătorea spre Viena, Berlin sau Bucureşti. Realizatorii s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl său, Gheorghe Eminovici. Filmul a fost realizat cu sprijinul ştiinţific al academicianului Alexandru Surdu care a studiat preţ de mai mulţi ani împreună cu filosoful Constantin Noica cele 44 de Caiete ale lui Mihai Eminescu.

Redactor: Gabriela Onea

16:00 Eveniment TVR Cultural

* Angela Gheorghiu

Realizator: Ana Maria Onisei

Producător: Bianca Sărăţeanu

 
„Legendele marelui ecran”, o serie documentară plină de strălucire, la TVR Cultural

Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care monştri sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ...

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

Marţi, 14 ianuarie, TVR Cultural transmite de la Ateneul Român, de la ora 19:00, Gala Premiilor MUSICRIT.

 „Viitorul de ieri”, cu arhitectul Romeo Belea – miniserie documentară în 3 episoade, în premieră la TVR 1

De Ziua Culturii Naţionale, TVR 1 lansează miniseria documentară „Viitorul de ieri”, realizată de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor ...

 

#TVRcultural