loader
Foto

„Legendele marelui ecran”, o serie documentară plină de strălucire, la TVR Cultural

Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care monştri sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ani l-au avut şi îl au în cinematografia mondială. Narator: actorul Ryan Mandrake. Pe 19 ianuarie, ora 18.00, portret Julie Andrews.

 

Seria „Legendele marelui ecran - Stars of the Silver Screen”, Regatul Unit, 2017-2022, regia Lyndy Saville, îi prezintă pe monştrii sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ani. Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care aceştia l-au avut şi îl au în cinematografia mondială. Urmărim seria documentară „Legendele marelui ecran” sâmbăta şi duminica, de la ora 18.00, la TVR Cultural. Pe 19 ianuarie: portret Julie Andrews.

Dame Julie Andrews este, fără îndoială, una dintre cele mai mari vedete ale Marii Britanii. Şi o vedetă uriașă în întreaga lume, un chip şi o personalitate cunoscute pentru milioane și milioane de oameni!

Moştenirea actriţei Julie Andrews este aceea de a fi adus bucurie pe scenă și pe marele ecran. O vom avea mereu în minte drept Mary Poppins, practic, perfectă din toate punctele de vedere.

Cu voce uimitoare şi clară, de soprană de pregătire clasică, minunat de teatrală, perfect iconică și carismatică, actriţa Julie Andrews a fost şi este o legendă vie în lumea filmului, atât de iubită şi atât de mult timp aplaudată! Julie Andrews este o comoară națională a Marii Britanii. Descoperim personalitatea actriţei şi povestea ei de viaţă duminică, 19 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Cultural.

Julia Elizabeth Wells, viitoarea Julie Andrews, s-a născut în 1935, în Walton-on-Thames. Mama ei, Barbara, era profesoară de pian. Deci, evident, a existat deja o influență muzicală de la bun început în viaţa Juliei. Tatăl ei, Ted Wells, a fost profesor de prelucrare a metalelor și lemnului. Și era destul de îndrăgostită de el. În diferitele ei cărţi biografice, Julie a vorbit despre ce bărbat minunat a fost, ce mare influență a avut asupra ei. Pe măsură ce războiul se apropia însă, au apărut tensiuni în căsătoria părinţilor ei. Probabil mama avea altfel de aspirații, ţintea către scenă, iar  căsătoria o ţinea prizonieră... astfel, ea l-a părăsit pe Ted Wells și s-a căsătorit cu un alt Ted, Ted Andrews, care provenea din domeniul entertainment-ului (mai exact, de vodevil).

O adevărată complicație descrie descendența ei. Nu a apărut decât târziu în autobiografia actriţei, dar mama ei i-a mărturisit în 1950 că cine presupunea că este tatăl ei, adică Ted Wells, nu era de fapt tatăl ei. Astfel, se pare că Julie era rezultatul unei aventuri pe care mama ei o avusese, pe când părinţii ei erau căsătoriţi încă. De fapt, Julie Andrews nu are idee cine este tatăl ei.

Ea a trăit pentru scurt timp, în copilărie, cu tatăl și mama ei vitregă, dar în cele din urmă tatăl a trimis-o înapoi la Barbara, pentru a locui cu mama și tatăl ei vitreg. Actriţa şi-a amintit ca fiind o perioadă cu adevărat întunecată din viața ei, pentru că locuiau într-o zonă săracă, urâtă a Londrei. Julie a mărturisit că a fost cea mai neagră perioadă din viața lor și că nu mai aveau bani. În plus, tatăl vitreg era alcoolic.

Datorită tatălui ei vitreg, al cărui nume era Andrews, actriţa și-a schimbat numele, numele de familie în Andrews și, de asemenea, a schimbat-o pe Julia în Julie pentru a deveni Julie Andrews.

Dar mai multe despre Julie Andrews, cântăreață, autoare și actriță britanică de film, câștigătoare a premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical Mary Poppins, precum și a prestigioaselor premii BAFTA, Emmy și Grammy, în filmul documentar „Legendele marelui ecran”, duminică, 19 ianuarie, ora 18.00, la TVR Cultural.

foto: 3DD Entertainment

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

7:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 24: Chahar Bagh-Ispahan

În centrul Iranului, oraşul Ispahan se întinde la poalele muntelui Karkas. Datorită aşezării sale geografice privilegiate, acest oraş a devenit de-a lungul secolelor una dintre bijuteriile Orientului Mijlociu.

Centrul său a fost conceput în secolul al XVII-lea în timpul dinastiei Safavizilor, având ca sursă de inspiraţie modelul grădinii persane ancestrale descrisă în Coran. Începând cu secolul al XVIII-lea, grădinile au fost distruse progresiv, întreţinerea lor fiind prea scumpă. În prezent, au mai rămas din grădina luxuriantă de odinioară arborii aliniaţi de-a lungul bulevardului şi grădinile palatelor Hasht Behesht şi Chehel Sotoun.

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)
 
TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

 

#TVRcultural