loader
Foto

Legendele Olimpului: Tartar - veşnica pedeapsă

Aflat în măruntaiele pământului, Tartar era închisoarea unde zeii îi aruncau, spre o veşnică pedeapsă, pe toţi duşmanii lor: zei, eroi, dar şi trei oameni care s-au crezut mai presus de zei - Sisif, Tantal şi Ixion.

 

Primul a fost Sisif. A îndrăznit să-l denunțe pe Zeus pentru că a răpit-o pe Aegina. Iar pedeapsa lui a fost să rostogolească un bolovan pe un munte. Pentru totdeauna.

Al doilea om care a fost trimis în Tartar a fost Tantalus. Iubit inițial de zei și primit la petrecerile lor, regele Tantal a furat nectar și ambrozie de la masa zeilor, secretele care îi făceau nemuritori, și le-a împărtășit muritorilor. În plus, și-a ucis cu cruzime propriul fiu, drept pentru care a fost blestemat să ispășească o eternitate în Tartar, înconjurat de apă și mâncare fără însă a putea gusta vreuna dintre acestea.

Cât despre Ixion, necinstit și crud, el a fost destul de nesăbuit încât să încerce să o seducă pe soția lui Zeus, Hera. Și pentru asta a fost trimis în infern și condamnat să se chinuie pentru totdeauna, legat de o roată de foc.

Toți cei trei bărbați au fost condamnați la suferință veșnică pentru că au crezut că sunt invincibili în fața zeilor.

Joi, 27 februarie, de la ora 20:30, la TVR Cultural și online pe TVR plus urmăriți un episod din seria ”Legendele Olimpului” (Les grands mythes, Franţa, 2015). Regia: Sylvain Bergere.

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

Info și foto: Arte Distribution / educ.arte.tv

 

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar *(Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 5: Mânăstiri şi amintiri

Mânăstirea Mont Sainte Odile a fost înfiinţată în secolul al VII-lea; în timpul Revoluţiei Franceze, călugării au fost alungaţi de aici. Aici sunt adăpostite opere de artă, precum uimitorul mozaic realizat de artiştii Gentils şi Bordet în cinstea victoiriei aliaţilor împotriva nazismului. Abaţia benedictină din Göttweig este cunoscută pentru cele 32.000 de gravuri şi pentru statuile Fecioarei Maria cu Pruncul.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

1:00 Deceniul ascuns

Documentar *

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural