loader
Foto

Galerie foto

Literatura în comunism și comunismul în literatură, o nouă temă a emisiunii „De ce aş citi?” | VIDEO

De ce trebuie să cunoaștem istoria recentă? La TVR Cultural, Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu” și Ioan Stanomir, profesor universitar și politolog, alături de moderatorul Tudor Călin Zarojanu au căutat răspunsuri la întrebare în emisiunea „De ce aş citi?”, duminică, 11 iunie, de la ora 15.00.

 

De ce-aș citi?

Ultima ediție a sezonului emisiunii „De ce aş citi?” a fost difuzată duminică, 11 iunie, la 75 de ani de la naționalizare. În România, naţionalizarea a fost începutul sfârșitului, fiind însoțită de expulzarea Regelui Mihai, instaurarea fără nici un referendum a republicii, azvârlirea în închisoare a elitelor României, partidul unic, colectivizarea cu arma în mână și tot ce-a mai urmat vreme de patru decenii – sperăm că nu s-a uitat. Cum s-au reflectat toate acestea în cărțile scrise atunci, respectiv după decembrie 1989?

De ce-aș citi astfel de cărţi? Ca să știu cum a fost și cum nu trebuie să mai fie. Nu toți cei care au trăit sub comunism au înțeles ce este comunismul – dovadă stupefiantele nostalgii. Ca să știu ce însemna şi până unde mergea colaboraționismul, care şi cum au fost gesturile de curaj și cât de adevărată este celebra scuză „N-am avut de ales”.

Urmăriți mai jos ediția:

Despre toate aceste întrebări, dar și despre multe alte probe ale acelei perioade, au vorbit, la TVR Cultural,  moderatorul Tudor Călin Zarojanu, alături de invitații săi, Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu" și Ioan Stanomir, profesor universitar și politolog.

(w882)

„De ce-aș citi?” este o emisiune dedicată importanței și beneficiilor lecturii apărută la împlinirea a 12 ani de existență a rubricii cu același nume, realizată de jurnalistul și scriitorul Tudor Călin Zarojanu. În fiecare duminică, alături de invitați din domeniul literaturii și nu numai, în cadrul primitor al Casei Mincu, pe un ton colocvial, prietenos, amuzant, vom afla de ce e bine să citim.

Producător: Bogdana Pascal

3:50 ANII NOŞTRI DE GLORIE (R)

Film * ANII NOŞTRI DE GLORIE (GLI ANNI PIU BELLI-Italia, 2020)

Regia: Gabriele Mucino

Cu: Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Dramă. Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

6:00 Remix (R)

Producător Doru Ionescu

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne-a așteptat duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural