loader
Foto

Galerie foto

Literatura în comunism și comunismul în literatură, o nouă temă a emisiunii „De ce aş citi?” | VIDEO

De ce trebuie să cunoaștem istoria recentă? La TVR Cultural, Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu” și Ioan Stanomir, profesor universitar și politolog, alături de moderatorul Tudor Călin Zarojanu au căutat răspunsuri la întrebare în emisiunea „De ce aş citi?”, duminică, 11 iunie, de la ora 15.00.

 

De ce-aș citi?

Ultima ediție a sezonului emisiunii „De ce aş citi?” a fost difuzată duminică, 11 iunie, la 75 de ani de la naționalizare. În România, naţionalizarea a fost începutul sfârșitului, fiind însoțită de expulzarea Regelui Mihai, instaurarea fără nici un referendum a republicii, azvârlirea în închisoare a elitelor României, partidul unic, colectivizarea cu arma în mână și tot ce-a mai urmat vreme de patru decenii – sperăm că nu s-a uitat. Cum s-au reflectat toate acestea în cărțile scrise atunci, respectiv după decembrie 1989?

De ce-aș citi astfel de cărţi? Ca să știu cum a fost și cum nu trebuie să mai fie. Nu toți cei care au trăit sub comunism au înțeles ce este comunismul – dovadă stupefiantele nostalgii. Ca să știu ce însemna şi până unde mergea colaboraționismul, care şi cum au fost gesturile de curaj și cât de adevărată este celebra scuză „N-am avut de ales”.

Urmăriți mai jos ediția:

Despre toate aceste întrebări, dar și despre multe alte probe ale acelei perioade, au vorbit, la TVR Cultural,  moderatorul Tudor Călin Zarojanu, alături de invitații săi, Ion Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu" și Ioan Stanomir, profesor universitar și politolog.

(w882)

„De ce-aș citi?” este o emisiune dedicată importanței și beneficiilor lecturii apărută la împlinirea a 12 ani de existență a rubricii cu același nume, realizată de jurnalistul și scriitorul Tudor Călin Zarojanu. În fiecare duminică, alături de invitați din domeniul literaturii și nu numai, în cadrul primitor al Casei Mincu, pe un ton colocvial, prietenos, amuzant, vom afla de ce e bine să citim.

Producător: Bogdana Pascal

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

16:30 DanceMakers

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural