Miercuri, 20 septembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o piesă clasică: „Livada de vișini”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Spectacolul aparține Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și a fost preluat de Casa de Producție a TVR, în cadrul Programului Național de Preluări 2021.
„Cehov a scris «Livada de vișini» în 1903 și a murit câteva luni mai târziu. Știa că este pe moarte. A murit când avea 44 de ani și cred că «Livada de vișini» este răspunsul său la problema trecutului și a viitorului. În esență, el spune că, dacă nu trăiești acum, nu trăiești deloc, pentru că, în momentele în care era bolnav și pe moarte, practic singur, cel mai important lucru pe care putea să-l facă era să spună: «Am această secundă, o să o trăiesc ca și cum nu am altă secundă în viața mea». Cred că, de aceea, personajele din «Livada de vișini» trăiesc în prezent și cred că acesta este răspunsul la frică, frica de trecut și frica de viitor. Să ne concentrăm pe ce avem azi și să gestionăm ziua de mâine, mâine”, spunea regizorul Yuri Kordonsky, pentru TVR Cluj.
Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
„Piesa vorbește despre timpul – natura, ideea și percepția timpului. Și modul în care timpul din prezent se află în conflict cu trecutul și viitorul. Acesta este adevăratul conflict: livada de vișini reprezintă un trecut foarte apăsător și unii oameni sunt blocați în trecut, alții sunt blocați în viitor, Liubov însă reprezintă prezentul. Răspunsul ei este că viața contează doar când o trăiești”, a mai adăugat regizorul, citat pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.
Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
„Un spectacol clasic, curat, fără poticneli, fără muzică stridentă, fără efecte de lumină care să atragă atenția, fără trucuri ieftine în această producție”, spunea Csaba Nano, în septembrie 2021. În „Livada de vişini”, „a părăsi ne-părăsibilul, regizorul dezgroapă umorul aparte al lui Cehov și, deși nu râdem cu poftă, Kordonsky reușește să elibereze o parte din tensiunea dramatică”.
Decorurile, purtând semnătura lui Dragoș Buhagiar, „aproape puritane, se potrivesc perfect cu starea de spirit a producției și cu viziunea regizorului, iar compania clujeană oferă întotdeauna oportunitatea unei distribuții excelente. Actorii sunt excelenți și de această dată, fiecare contribuind, în felul său, la succesul producției”, se arată într-un comunicat al Casei de Producție a TVR.
Yuri Kordonsky „reușește să creeze o „Livadă de vișini” plină de suflet, care umbrește, prin complexitatea și poezie, multe alte montări cehoviene din orizontul teatral românesc”, a apreciat și Octavian Szalad, în articolul „Poezie și muzicală la Cluj: Shakespeare, Ionescu, Cehov, Orwell”, publicat în „Teatrul azi” (numerele 1-2/2022).
Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
........................
Piesa „Livada de vișini” de A.P. Cehov - cu poezii de Rainer Maria Rilke și Imola Kezdi.
O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Spectacol preluat în cadrul Programului Național de Preluări 2021, finanțat de Ministerul Culturii.
Traducerea în limba maghiară: Andras Kozma
Regia artistică: Yuri Kordonsky
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Regia TV: Cornel Mihalache
Producător: Diana Dumitru
........................
Distribuţia:
Ranevskaia Liubov Andreevna- IMOLA KÉZDI
Ania - ZSUZSA TŐTSZEGI
Varia - ÉVA IMRE
Gaev Leonid Andreevici - ZSOLT BOGDÁN
Lopahin Iermolai Alexeevici - LÓRÁND VÁTA
Trofimov Piotr Sergheevici - BALÁZS BODOLAI
Simeonov-Pișcik Boris Borisovici - MIKLÓS BÁCS
Charlotta Ivanovna - MELINDA KÁNTOR
Epihodov Semion Panteleevici- ERVIN SZŰCS
Duniașa - ESZTER ROMÁN
Firs - ÁRON DIMÉNY
Iașa - GÁBOR VIOLA
O femeie - ANDREA VINDIS
Un băiat - VENCZEL LŐRINCZ-SZABÓ
.....................
...........................
Echipa TVR
Sunet: Valentin Bartolomeu și Marius Stanciu – maeștri sunet
Asistent imagine: Grigoruţ Stoica
Cameraman: Ştefan Stan
Directori de imagine: Dan Constantinescu, Dinu Mărgărint, Rudolf Szilagy, Iulian Ene
Montaj: Dragoş Smărăndescu
.....................
Casa de Producţie TVR
Economist: Simona Păunescu
Promovare: Andra Gavril, Sever Bârzan
Organizatori de producție: Elena Martonos, Marc Brănescu, Marius Flonta
Regizor TV: Cornel Mihalache
Producator TV: Diana Dumitru
Manager proiect Programul Naţional de Preluări 2021: Ion Roşioru.