loader
Foto

„Livada de vișini”, la TVR Cultural. Yuri Kordonsky: Cehov spune că, dacă nu trăiești acum, nu trăiești deloc | VIDEO

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o piesă clasică: „Livada de vișini”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Spectacolul aparține Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și a fost preluat de Casa de Producție a TVR, în cadrul Programului Național de Preluări 2021.

 

„Cehov a scris «Livada de vișini» în 1903 și a murit câteva luni mai târziu. Știa că este pe moarte. A murit când avea 44 de ani și cred că «Livada de vișini» este răspunsul său la problema trecutului și a viitorului. În esență, el spune că, dacă nu trăiești acum, nu trăiești deloc, pentru că, în momentele în care era bolnav și pe moarte, practic singur, cel mai important lucru pe care putea să-l facă era să spună: «Am această secundă, o să o trăiesc ca și cum nu am altă secundă în viața mea». Cred că, de aceea, personajele din «Livada de vișini» trăiesc în prezent și cred că acesta este răspunsul la frică, frica de trecut și frica de viitor. Să ne concentrăm pe ce avem azi și să gestionăm ziua de mâine, mâine”, spunea regizorul Yuri Kordonsky, pentru TVR Cluj.

(w882) Livada de

Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

„Piesa vorbește despre timpul – natura, ideea și percepția timpului. Și modul în care timpul din prezent se află în conflict cu trecutul și viitorul. Acesta este adevăratul conflict: livada de vișini reprezintă un trecut foarte apăsător și unii oameni sunt blocați în trecut, alții sunt blocați în viitor, Liubov însă reprezintă prezentul. Răspunsul ei este că viața contează doar când o trăiești”, a mai adăugat regizorul, citat pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

(w882) Livada de

Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

„Un spectacol clasic, curat, fără poticneli, fără muzică stridentă, fără efecte de lumină care să atragă atenția, fără trucuri ieftine în această producție”, spunea Csaba Nano, în septembrie 2021. În „Livada de vişini”, „a părăsi ne-părăsibilul, regizorul dezgroapă umorul aparte al lui Cehov și, deși nu râdem cu poftă, Kordonsky reușește să elibereze o parte din tensiunea dramatică”.

Decorurile, purtând semnătura lui Dragoș Buhagiar, „aproape puritane, se potrivesc perfect cu starea de spirit a producției și cu viziunea regizorului, iar compania clujeană oferă întotdeauna oportunitatea unei distribuții excelente. Actorii sunt excelenți și de această dată, fiecare contribuind, în felul său, la succesul producției”, se arată într-un comunicat al Casei de Producție a TVR.

Yuri Kordonsky „reușește să creeze o „Livadă de vișini” plină de suflet, care umbrește, prin complexitatea și poezie, multe alte montări cehoviene din orizontul teatral românesc”, a apreciat și Octavian Szalad, în articolul „Poezie și muzicală la Cluj: Shakespeare, Ionescu, Cehov, Orwell”, publicat în „Teatrul azi” (numerele 1-2/2022).

(w882) Livada de

Sursă foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

........................

Piesa „Livada de vișini” de A.P. Cehov - cu poezii de Rainer Maria Rilke și Imola Kezdi.

O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Spectacol preluat în cadrul Programului Național de Preluări 2021, finanțat de Ministerul Culturii.

Traducerea în limba maghiară: Andras Kozma

Regia artistică: Yuri Kordonsky

Scenografia: Dragoș Buhagiar

Regia TV: Cornel Mihalache

Producător: Diana Dumitru

........................

Distribuţia:

Ranevskaia Liubov Andreevna- IMOLA KÉZDI

Ania - ZSUZSA TŐTSZEGI

Varia - ÉVA IMRE

Gaev Leonid Andreevici - ZSOLT BOGDÁN

Lopahin Iermolai Alexeevici - LÓRÁND VÁTA

Trofimov Piotr Sergheevici - BALÁZS BODOLAI

Simeonov-Pișcik Boris Borisovici - MIKLÓS BÁCS

Charlotta Ivanovna - MELINDA KÁNTOR

Epihodov Semion Panteleevici-  ERVIN SZŰCS

Duniașa - ESZTER ROMÁN

Firs - ÁRON DIMÉNY

Iașa - GÁBOR VIOLA

O femeie - ANDREA VINDIS

Un băiat - VENCZEL LŐRINCZ-SZABÓ

.....................

...........................

Echipa TVR

Sunet: Valentin Bartolomeu și Marius Stanciu – maeștri sunet

Asistent imagine: Grigoruţ Stoica

Cameraman: Ştefan Stan

Directori de imagine: Dan Constantinescu, Dinu Mărgărint, Rudolf Szilagy, Iulian Ene

Montaj: Dragoş Smărăndescu

.....................

Casa de Producţie TVR

Economist: Simona Păunescu

Promovare: Andra Gavril, Sever Bârzan

Organizatori de producție: Elena Martonos, Marc Brănescu, Marius Flonta

Regizor TV: Cornel Mihalache

Producator TV: Diana Dumitru

Manager proiect Programul Naţional de Preluări 2021: Ion Roşioru.

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural