loader
Foto

Spectacol de excepție la TVR Cultural: „Macbeth”, cu Plácido Domingo și Anna Netrebko, în 9 iulie, la TVR Cultural

În 9 iulie, TVR Cultural a difuzat o producție de excepție: opera „Macbeth”, de Giuseppe Verdi, cu Plácido Domingo și Anna Netrebko, în rolurile lui Macbeth și Lady Macbeth, și Kwangchul Youn, în rolul lui Banco.

 

Opera „Macbeth”, de Giuseppe Verdi, după piesa lui William Shakespeare, a fost scrisă în 1847, cu o variantă revizuită în 1865. Libretul este semnat de Francesco Maria Piave și Andrea Maffei.

În distribuție, telespectatorii îi vor putea vedea pe Plácido Domingo - Macbeth, Anna Netrebko - Lady Macbeth, Kwangchul Youn - Banco, Fabio Sartori - MacDuff, Evelin Novak - Doamna de onoare, Florian Hoffman - Malcolm, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim. Orchestra: Staatskapelle Berlin; Staatsopernchor. Regia este semnată de Harry Kupfer. Distribuția completă și echipa, aici.

Spectacolul difuzat în premieră de Televiziunea Română în anul 2023 a fost pus în scenă în anul 2018, la Staatsoper Staatsoper Unter den Linden (Berlin).

(w882) Macbeth

Foto: Bernd Uhlig/ staatsoper-berlin.de

După ce câștigă o bătălie, comandantul Macbeth află despre o profeție potrivit căreia va fi noul rege al Scoției. Încurajat de uneltirile soției sale, Macbeth nu se dă în lături de la nimic pentru a se asigura că profeția se va împlini. Roși de vină, soții Macbeth devin victimele setei lor sete de putere, notează Staapsoper Berlin, în prezentarea celebrei opere.

(w882) Macbeth

Foto: Bernd Uhlig/ staatsoper-berlin.de

Pentru a rămâne cât mai fidel piesei lui Shakespeare, opera lui Verdi a sfidat convențiile vremii, creând una dintre cele mai întunecate și tulburătoare opere ale sale, alternând spectacolul monumental oferit de cor, ce sugerează disperarea celor oprimați, cu ariile și duetele expresive, ce surprind abisul emoțional în care se află protagoniștii săi însetați de putere, mai notează Staapsoper Berlin.

(w882) Macbeth

Foto: Bernd Uhlig/ staatsoper-berlin.de

2:00 CONCERTE JAZZ (R)

Producător: Nicolae Cozma

(Reluare)

2:50 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural