loader
Foto

„Madrigal la Art Safari”: Povestea discului interzis de comuniști, în 23 noiembrie, la TVR Cultural

Joi, 23 noiembrie, de la ora 18.45, Valentina Băințan și Emil Pantelimon le-au relatat telespectatorilor TVR Cultural povestea discului Madrigal interzis în perioada comunistă, în cadrul producției „Madrigal la Art Safari”.

 

Valentina Băințan

Joi după-amiază, telespectatorii au aflat și alte întâmplări din istoria Corului, pe care Partidul Comunist îl visa instrument de propagandă. PCR construia în ochii Occidentului falsa imagine a libertății românești, însă Madrigalul a devenit „complicele” disident al românilor, sursa lor de lumină în bezna comunistă.

„Un madrigalist nu este un corist. Nu este altceva decât un om obișnuit. Dar, spre deosebire de aceste două noțiuni pe care le-am pomenit, madrigalistul este acel mediu care are capacitatea de a prinde, de a cuprinde, de a se împlini spre a dărui, în baza harului, frumosul si binele pe care oamenii îl așteaptă de la artă, de la muzică.

Madrigaliștii nu sunt altceva decât acei oameni care, în momentul când cântă, transmit fericire, bucurie sau tristețe. După acele momente, atât eu, cât și ei, devenim oameni obișnuiți”, spunea dirijorul Marin Constantin, cel care a fondat Corul „Madrigal”.

CITIȚI ȘI: „MADRIGAL LA ART SAFARI”, PENTRU IUBITORII DE MUZICĂ, DE LUNI PÂNĂ VINERI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

„MADRIGAL LA ART SAFARI”: MARȚI, DESPRE SPECTACOLUL „MADRIGAL 60”, ÎN MEMORIA DRIJORULUI MARIN CONSTANTIN

„MADRIGAL LA ART SAFARI”: DESPRE SEMNIFICAȚIA CONCERTELOR MADRIGAL, ÎN ROMÂNIA APĂSATĂ DE DICTATURA COMUNISTĂ

***

Seria „Madrigal la Art Safari”, formată din 15 episoade despre istoria Corului „Madrigal - Marin Constantin”, este difuzată la TVR Cultural din 13 noiembrie.

Producător: Valentina Băințan

8:30 Albă ca zăpada

Teatru copii*

Redactor: Alice Săceanu

9:55 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Istoriile orașului”: Cum a apărut crematoriul „Cenușa” și cum s-a transformat „Valea Pângerii” în Parcul Tineretului din București | VIDEO

Alături de istoricul Mihai Burcea și de vechii locuitori ai cartierului de pe strada Lânăriei, realizatorii Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir îi ...

Filmul românesc „Cărturan” (2019), în 2 mai, la TVR Cultural. Regretatul actor Teodor Corban: „Viața și moartea ne fac destinul, ăștia doi poli”

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

 

#TVRcultural