loader
Foto

Medeea Marinescu și Cătălin Ștefănescu vin la Music (R)evolution, pe TVR Cultural

Săptămâna aceasta, Valentina Băințan discută despre influențele muzicii clasice în muzica modernă cu Dan Dediu, Daniel Rocca, Medeea Marinescu, Virgil Ianțu și Cătălin Ștefănescu.  

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Emisiunea „Music (R)evolution” este difuzată pe TVR Cultural, de la ora 13.30, de luni până vineri.

Luni, Valentina Băințan a discutat cu Dan Dediu, compozitor considerat una dintre cele mai importante personalității ale muzicii contemporane românești, despre asocierile inedite între Judy Garland și Frédéric Chopin, Emerson Lake and Palmer și P.I. Ceaikovsky, Billy Joel și Ludwig van Beethoven.

Născut la Brăila, Dan Dediu a studiat compoziția la București cu Ștefan Niculescu și Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt.

Citiți și: Dirijorul Tiberiu Soare și liderul „Timpuri Noi”, la Music (R)evolution, în săptămâna 5-9 decembrie

Creația sa cuprinde peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: cinci simfonii și alte piese pentru orchestră („Narcotic Spaces”, „Ornements”, „Studii-Motto”, „Spaima”, „Frenesia”, „Mantrana”, „Grana”, „Verva”, „Primavera”, „Atlantis”, „Elegia minacciosa”, „Destinal”), 11 concerte (saxofon, violă, vioară, violoncel, pian, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), șase cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere („Post-ficțiunea”, „Münchhausen”, „Eva!”, „O scrisoare pierdută”).

A obținut premii naționale și internaționale de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, nouă premii ale UCMR, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți din întreaga lume.​

(w882) Dan Dediu,

Dan Dediu și Valentina Băințan. Sursă foto: Captură video TVR

Marți, Valentina Dediu l-a avut ca invitat pe Daniel Rocca, liderul trupei de rock alternativ „FiRMA”. Cei doi discută despre UB40 și Jean Paul Égide Martini, Robbie Williams și Serghei Prokofiev, Evanescence și W.A.Mozart.

Daniel Rocca arată că niciodată muzica moștenită de la Bach, Mozart sau Beethoven nu va putea intra într-un con de umbră, pentru că ea este „alfa și omega, începutul și sfârșitul”, și mereu va fi sursă de inspirație pentru toate tipurile de muzică ce se vor naște de acum înainte.

FiRMA, trupă lansată la începutul anilor 2000, a spart tiparele pieței muzicale cu piesele și clipurile sale, precum „La Orbire”, „Nimeni” și „Important”, regizate de Daniel Rocca și Andreea Păduraru, care au au scos în evidență o nuanță cinematografică a viziunii FiRMA, această direcție conturând identitatea trupei.

Mai târziu, Daniel Rocca avea să definească poziţia formației printr-un sound alternative-rock cu influenţe jazz, blues, funk şi trip-hop.

(w882) Daniel Roc

Daniel Rocca și Valentina Băințan. Sursă foto: Captură video TVR

Miercuri, actrița Medeea Marinescu este invitata Valentinei Băințan la „Music (R)evolution”. Cele două au vorbit despre Pet Shop Boys și Johann Pachelbel, Lady Gaga si Vittorio Monti, Beyoncé și Franz Schubert.

Deși a studiat pianul până la 18 ani, Medeea Marinescu a ales calea actoriei. A debutat la numai trei ani în filmul „Iarna bobocilor” (1977) al regizorului Mircea Moldovan, dar a devenit cunoscută după interpretarea rolului principal, Mirabela, din filmul fantezie “Maria Mirabela” (1981) al lui Ion Popescu Gopo și al Nataliei Bodiul.

Absolventă a Academiei de Teatru și Film București, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, Medeea Marinescu a jucat în numeroase filme, iar în stagiunea 2009 – 2010 a Teatrului Național București a jucat în patru piese, dintre care amintim „Egoistul” de Jean Anouilh, o creație ce a făcut istorie în industria teatrală din România.

Totodată, Medeea Marinescu a făcut parte din proiecte muzicale de anvergură, alături de pianistul Dan Grigore sau soprana Leontina Văduva.

(w882) Medeea Mar

Actrița Medeea Marinescu, la „Music (R)evolution. Sursă foto: Captură video TVR

Joi, Virgil Ianțu, realizatorul emisiunii de cultură generală „Câștigă România”, vine la Music (R)evolution, unde discută cu Valentina Băințan despre asocierile dintre Maroon 5 și Johann Pachelbel, Nino Rota și Lana Del Rey, Enigma și Carl Orff.

Virgil Ianțu a debutat în televiziune în anul 2000, cu „Vrei să fii miliardar?”, la Prima Tv. Este cunoscut și pentru „Megastar”, „Copiii spun lucruri trăsnite”, „Te crezi mai deștept?”, „Big Brother”, „Mobilul”.

Înainte de a păși în lumea fascinantă a televiziunii, Virgil Ianțu s-a dedicat muzicii. El a studiat vioara în copilărie, la Timișoara, iar, în 1995, a absolvit secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul Academiei Naționale de Muzică din București. A colaborat cu Corul Național de Cameră Madrigal, alături de care a întreprins turnee memorabile în întreaga lume.

(w882) Virgil Ian

Virgil Ianțu și Valentina Băințan. Sursă foto: Captură video TVR

Vineri, invitatul Valentinei Băințan este realizatorul Cătălin Ștefănescu, gazda emisiunii „Garantat 100%”, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România, difuzate de Televiziunea Română.

La „Music Revolution”, Cătălin Ștefănescu discută despre Emerson, Lake and Palmer și Serghei Prokofiev, Ella Fitzgerald și Claude Debussy, Duke Ellington și P.I Ceaikovski.

Născut în 29 decembrie 1968 la Râmnicu Vâlcea, Cătălin Ştefănescu a absolvit, în 1995, Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, lucrarea de licenţă pe care a susţinut-o având ca subiect teatrul antic din Grecia.

(w882) Cătălin

Cătălin Ștefănescu și Valentina Băințan. Sursă foto: Captură video TVR

15:00 Cultart Premieră

*Reportaj cultural teritorial Târgu Mureş

Producător: Bianca Sărăţeanu

16:00 Concert Madrigal redifuzare

*Ziua Culturii

Producător: Valentina Băinţan

 
„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre trei cărți de luat în seamă ale lui Titus Popovici: „Cutia de ghete”, „Disciplina dezordinii” și „Cartierul Primăverii”

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural