loader
Foto

Medicul care redă zâmbetul pe chipul copiilor

Este Doctor în Științe Medicale, specializarea Ortodonție şi Ortopedie dento-facială, Prorector pentru învățământul universitar de licență și master în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. De anul trecut, coordonează Ambulatoriului de Stomatologie al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, proiectul său de suflet! A fost Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prima și singura femeie care a ocupat această funcție, timp de trei mandate.

 

Portret de excelență

(w882) Medicul ca

prof. univ. dr. ECATERINA IONESCU, şef disciplina Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială, Facultatea de Stomatologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie” Carol Davila”, Bucureşti

Aproape toată viața am avut dinții poziționați strâmb și atunci am zis că dacă va fi vreodată vreo posibilitate prin care să ajut copiii să zâmbească fără să se vadă aceste defecte, o să o fac. Am ales cu foarte mare ușurință această specialitate de care nu se apropiau prea mulți, foarte puțin voiau să lucreze cu copiii.

(w882) Medicul ca

… Am avut dintotdeauna convingerea că avem obligații în viață. Nu venim pe un teren neted și începem să construim, înaintașii noștri au construit și noi suntem obligați și ar trebui să fim recunoscători pentru tot ce am primit și să lăsăm și în urmă ceva. Am mai avut convingerea că e bine să îți exprimi potențialul în profesie. Să profesezi până la 50 - 55 de ani ca să poți să spui ceva ulterior pentru profesie. Atunci am considerat că nu am voie să critic, dacă nu mă implic şi am candidat pentru această funcție, fără să știu în ce mă bag.

(w882) Medicul ca

... Unicat în țara noastră, este un spital de stomatologie, ambulatoriul de stomatologie, care e funcțional, aici poate fi supravegheat procesul de învățământ, acolo sunt peste 250 de rezidenți care învață diverse specialități. Avem specialitatea de ortodonție, specialitatea de pedodonție - tratamentul dinţilor la copii, de parodontologie, avem chirurgia oro-maxilo-facială și sper să ne mai extindem și cu alte specialități. Învață studenții, rezidenții pe pacienții pe care avem obligația să îi tratăm la cele mai înalte standarde. Traumele și experiențele negative din copilărie rămân toată viața. S-a schimbat mult în ceea ce privește stomatologia și ca abordare și ca tehnologie. Trebuie să păstrăm posibilitatea și dorința copiilor și a părinților să vină permanent la controale, pentru a face prevenția afecțiunilor cavității orale...acest spital este proiectul meu de suflet, copilul meu profesional pe care vreau să-l cresc frumos. A început să crească și să meargă pe picioarele lui, dar vreau să se dezvolte și mai frumos. Este un vis împlinit, în care foarte puțini au crezut, foarte puțini și l-au dorit. Acesta este motivul pentru care l-am ținut ascuns până când el a fost gata, de aceea nu se știe foarte mult despre el.

(w882) Medicul ca

... Specialitatea stomatologică este o specialitate medicală de când s-a înființat ea, dar printr-o conjunctură nefericită la pre-aderare ne-am trezit peste noapte că din doctor medic stomatolog, am ajuns dentiști. Pentru mine a fost un trăznet, pentru mulți a fost o lovitură și nu am putut să mă împac cu gândul că după atâta școală, ajungem să fim doar dentiști. Domnul profesor Pătru Firu, cel care a pus bazele specialității mele, m-a rugat să fac tot ce îmi stă în putință să ajung la redobândirea acestei titulaturi. Vreo 3 ani, dacă nu mai mult, m-am luptat, pentru că nu a fost ușor…din 2017 suntem din nou doctor medic stomatolog.

(w882) Medicul ca

... Sunt olteancă și după mamă și după tată, țin la originea mea și mă bucur pentru asta. Am avut o copilărie foarte frumoasă, la țară, în care am primit principii de viață extraordinar de frumoase. Am muncit de mici. Am fost cinci fete și am rămas doar trei. Am știut că doar munca ne poate ține și ne poate susține, iar dacă e să fac arcul peste timp, de la copilărie la cum am ajuns în lumea academică, asta s-a întâmplat…chiar dacă am făcut o școală la țară, a fost foarte serioasă, am avut niște profesori, chiar dacă erau suplinitori, dedicați copiilor. Ne-am desprins câțiva din satul respectiv. Pe mine drumul m-a dus către medicină, deși tata m-ar fi văzut cu spirit de matematician, fiindcă sunt organizată, fac foarte repede calculele și am rămas cu lucrul acesta. Pe mine m-a dus pe această direcție profesorul meu de limbă română, de la școala generală din satul natal, domnul profesor Gheorghe Cramanciuc. A văzut în mine mai mult decât au văzut alții şi m-a orientat spre liceul sanitar la momentul acela, 1972. Erau doar două licee sanitare în această țară, la Târgu Mureș și la Galați. Am ales Galațiul şi am plecat de la 14 ani de acasă, cu durere în suflet, nu erau telefoane, nu era posibilitatea să ții legătura cu familia, dar am știut că ăsta e drumul meu.

(w882) Medicul ca

... Ce mi-a spus tata, de când am plecat de acasă, a rămas pentru mine motto-ul vieții. O să mă auziți de foarte multe ori și nu pentru că am o obsesie, ci pentru că ăsta este adevărul, vorbind despre demnitate. Tatăl meu nu vorbea mult și așteptam de la el să ne spună ceva. Noi simțeam din priviri ce vrea să transmită tata. Când urcam în tren, tata mi-a spus să fiu demnă. M-am gândit până la Craiova, vreo 90 km, cu lacrimile în ochi, oare ce înseamna asta. Să fiu cuminte, să învăț, să muncesc, să fiu bună, să nu mint? Şi am ajuns la concluzia că toate acestea la un loc le includea tata în îndemnul lui, rămas pentru mine motto-ul vieții. Am luptat pentru demnitatea mea, dar și pentru demnitatea profesiei.

(w882) Medicul ca

... Dacă ar fi să aleg între cariera de medic şi cea didactică, cred că aș alege să fiu profesor. Îmi plac elevii, studenții. Consider că generațiile sunt rezultatul celor de dinainte. Avem o obligație să le transmitem și ce e bine, dar și ce nu este bine și să nu ne plângem că generația asta este într-un fel, generația cealaltă... generațiile nu seamănă între ele, dar asta nu înseamnă că eu sunt absolvită de vină dacă generația care-mi urmează e așa cum nu vreau eu sau nu vrem noi să fie.

… Iubesc adevărul, pentru că urăsc organic minciuna, urăsc trădarea, lipsa de caracter. Omenia este pentru mine totul. Sunt un om exigent cu mine și sunt și cu ceilalți... Am fost și voi rămâne un om liber. Mi-am spus punctul de vedere și îl voi spune întotdeauna, am acționat așa cum am considerat de cuviință că este bine pentru mine și pentru ceilalți.

(w882) Medicul ca

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii ”Portret de excelență”, sâmbătă, 24 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural și pe TVR+ .

Fiți alături de noi și pe pagina de Facebook a TVR Cultural.

***

Echipa emisiunii:

Moderator

• Mihaela Olaru

Documentarist

• Giorgiana Şuşurincă - Enache

Jurnalişti

• Laris Anemarie Bobangă

• Roxana Ghiţulescu

Producător

• Raluca Amzăr

 

Foto credit: arhiva emisiunii ”Portret de excelență” - Raluca Amzăr

 

0:30 Concert de prânz

Festival SoNoRo

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)

1:30 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzarescu

(Reluare)
 
Medicul care redă zâmbetul pe chipul copiilor

Medicul care redă zâmbetul pe chipul copiilor

publicat: vineri, 23 mai 2025

Este Doctor în Științe Medicale, specializarea Ortodonție şi Ortopedie dento-facială, Prorector pentru învățământul universitar de licență și ...

„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ...

ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

 

#TVRcultural