loader
Foto

Galerie foto

Actorul Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”: Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei | VIDEO

Între 3 și 9 iunie, la „Mic dejun cu un campion”, TVR Cultural le propune telespectatorilor să urmărească dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Kamel Daoud, regizorul de teatru Radu Boroianu, muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică, gl. (r) Constantin Degeratu, psihologul și scriitoarea Aurora Liiceanu și actorul Vlad Ivanov.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Kamel Daoud, scriitor şi jurnalist francez de origine algeriană (ediție din 2015)

  • Luni, 3 iunie 2024, ora 10.00

Sosit la Bucureşti, la invitaţia Centrului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, scriitorul algerian, de limbă franceză, Kamel Daoud a semnat cu o editură românească, lansarea în România a cărţii sale, „Meursault, contre-enquête”, recompensată în 2014 cu Premiul Goncourt pentru roman de debut. Apărut deja în Algeria şi în Franţa unde s-a bucurat de un succes imediat, romanul a fost tradus în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională. Apariţia şi succesul romanului „Meursault, contre-enquête” consemnează un curent de opinie care este repudiat în societatea algeriană contemporană. În ochii vigilenţi ai extremiştilor islamişti, Kamel Daoud reprezintă expresia unei „deviaţii” de la dogmă, fiind considerat un colaborator al „occidentalilor colonizatori”.

****

Radu Boroianu, regizor (ediție din 2015)

  • Marţi, 4 iunie 2024, ora 10.00

Descendent din spiţa a două vechi familii româneşti, crescut în spiritul valorilor liberale, regizorul Radu Boroianu (n.1942) se numără printre fondatorii Partidului Naţional Liberal din anii 1990. Este regizor și manager cultural. Parcursul său profesional acoperă o vastă arie culturală: director de teatru, traducător şi colecţionar de artă.

A fost ministru al Informațiilor Publice, secretar de stat în Ministerul Culturii, senator și ambasador în Elveția. În anul 2015, Radu Boroianu s-a retras din viața politică. Între anii 2015 și 2017, a fost președinte al Institutului Cultural Român (ICR). În 2019, a publicat primul volum al romanului autobiografic - „Despovărarea”.

Radu Boroianu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2015, chiar după ce acesta preluase conducerea ICR.

****

Muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică (ediție din 2015)

  • Miercuri, 5 iunie 2024, ora 10:00

Ovidiu Lipan Ţăndărică este și în prezent un artist la fel de actual ca în perioada de glorie a formaţiei „Roşu şi Negru”, cu care a debutat, sau a „Phoenix”-ului, cu care s-a afirmat şi cu care şi-a câştigat notorietatea. Timpul pare că nu l-a atins, doar l-a înnobilat cu şi mai mult farmec.

Ţăndărică este iubit şi respectat pentru credinţa şi spiritualitatea sa profundă, pentru talentul său de geniu, pentru promovarea valorilor autentice şi, mai ales, pentru stilul său inconfundabil care se simte, se trăieşte şi se dăruieşte fără nici o oprelişte. Ovidiu Lipan Ţăndărică face parte, fără nicio îndoială, din istoria cea mai valororasă a muzicii rock de la noi.

****

Gl. (în rezervă) Constantin Degeratu – fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1997 - 2000) - ediție din 2015

  • Joi, 6 iunie 2024, ora 10:00

Personalitate complexă şi uneori controversată, generalul (r) Constantin Degeratu este imaginea Armatei Române, reconfigurată după primirea în NATO şi participările la misiunile de menţinere a păcii în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Militar de carieră, moştenind în gene iubirea pentru uniformă – şi tatăl său a fost militar, Constantin Degeratu povestește, cu o capacitate uimitoare de reflecţie şi sinteză, povești din cariera şi viaţa sa de familie, dar şi din lumea disciplinei şi a constrângerii militare.

Constantin Degeratu a fost invitatul „Mic dejun cu un campion” în anul 2015.

****

Aurora Liiceanu, cercetătoare la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, din cadrul Academiei Române (ediție din 2019)

  • Vineri, 7 iunie 2024, ora 10.00

Aurora Liiceanu este o cunoscută scriitoare și psiholog. O prezenţă agreabilă şi deschisă, cu un discurs public care fascinează. Deşi aria sa de competenţă este complexă şi de cele mai multe ori complicată – care suflet nu este ? – Aurora Liiceanu reuşeşte, de fiecare dată, să descâlcească acele nuanţe şi meandre ale psihicului uman care explică de cele mai multe ori deciziile grave ale vieţii. Un dublu avantaj: psihologul este dublat de scriitor.

Experienţele personale şi profesionale ale Aurorei Liiceanu se transformă adesea în poveşti captivante destăinuite cu har şi stil, cu feminitate şi bărbăţie, cu ying şi yang, într-o perpetuă polaritate, care îl îmbie şi îl fascinează pe orice cititor.

****

Actorul Vlad Ivanov (ediție din 2024)

  • Duminică, 9 iunie, ora 10.00

În deschiderea celui de-al 19 lea sezon al emisiunii „Mic dejun cu  un campion” a fost invitat actorul Vlad Ivanov.

Este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a personajului, aşa încât forţa şi impactul acelui rol în integralitatea filmului sau a piesei de teatru să devină definitorie pentru scenariu.

„Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei”, a explicat actorul. Poate, tocmai de aceea, este atât de des solicitat de regizorii de film importanţi ce fac parte din Noul val românesc.

Deşi a întruchipat o largă paletă de personaje negative, Vlad Ivanov se dovedeşte a fi de fapt un om de o mare sensibilitate. Duios şi sentimental, solar, deschis şi, totuşi, timid, educat şi cu o mare înţelegere pentru partitură. Din copilărie visa să fie actor. I-a plăcut să exploreze, să citească mult. Inventa jocuri, imagina fel de fel de scenete, era îndrăgostit de poezie şi de felul în care versurile bine rostite pot ajunge la inima şi înţelegerea celor care le ascultă.

„Aveam bucuria jocului, a spontaneităţii, a imaginarului care, prin repetiţie a devenit o experienţă pe care am fructificat-o mai târziu. Perioada de studenţie a fost aceea a explorărilor fără oprelişti”, a mai arătat Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”.

3:03 Ediţie limitată (R)

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(Reluare)

4:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 17: Sentimentul de vinovăţie

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Thrillerul ”Conspiraţie la Cairo” (Suedia, Franţa, Finlanda – 2022), drama suprarealistă ”În pronunţare” (România, 2018), comedia neagră ...

Bizet și Verdi în interpretarea tenorului Rolando Villazón şi a sopranei Emily Pogorelc Galla

Spectacolele continuă la Sala Palatului în cadrul primei ediții a festivalului „Masters of Classic”, primul și unicul festival din România care ...

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului în Secțiunea de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu, a susținut un recital de ...

 

#TVRcultural