loader
Foto

Galerie foto

Actorul Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”: Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei | VIDEO

Între 3 și 9 iunie, la „Mic dejun cu un campion”, TVR Cultural le propune telespectatorilor să urmărească dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Kamel Daoud, regizorul de teatru Radu Boroianu, muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică, gl. (r) Constantin Degeratu, psihologul și scriitoarea Aurora Liiceanu și actorul Vlad Ivanov.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Kamel Daoud, scriitor şi jurnalist francez de origine algeriană (ediție din 2015)

  • Luni, 3 iunie 2024, ora 10.00

Sosit la Bucureşti, la invitaţia Centrului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, scriitorul algerian, de limbă franceză, Kamel Daoud a semnat cu o editură românească, lansarea în România a cărţii sale, „Meursault, contre-enquête”, recompensată în 2014 cu Premiul Goncourt pentru roman de debut. Apărut deja în Algeria şi în Franţa unde s-a bucurat de un succes imediat, romanul a fost tradus în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională. Apariţia şi succesul romanului „Meursault, contre-enquête” consemnează un curent de opinie care este repudiat în societatea algeriană contemporană. În ochii vigilenţi ai extremiştilor islamişti, Kamel Daoud reprezintă expresia unei „deviaţii” de la dogmă, fiind considerat un colaborator al „occidentalilor colonizatori”.

****

Radu Boroianu, regizor (ediție din 2015)

  • Marţi, 4 iunie 2024, ora 10.00

Descendent din spiţa a două vechi familii româneşti, crescut în spiritul valorilor liberale, regizorul Radu Boroianu (n.1942) se numără printre fondatorii Partidului Naţional Liberal din anii 1990. Este regizor și manager cultural. Parcursul său profesional acoperă o vastă arie culturală: director de teatru, traducător şi colecţionar de artă.

A fost ministru al Informațiilor Publice, secretar de stat în Ministerul Culturii, senator și ambasador în Elveția. În anul 2015, Radu Boroianu s-a retras din viața politică. Între anii 2015 și 2017, a fost președinte al Institutului Cultural Român (ICR). În 2019, a publicat primul volum al romanului autobiografic - „Despovărarea”.

Radu Boroianu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2015, chiar după ce acesta preluase conducerea ICR.

****

Muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică (ediție din 2015)

  • Miercuri, 5 iunie 2024, ora 10:00

Ovidiu Lipan Ţăndărică este și în prezent un artist la fel de actual ca în perioada de glorie a formaţiei „Roşu şi Negru”, cu care a debutat, sau a „Phoenix”-ului, cu care s-a afirmat şi cu care şi-a câştigat notorietatea. Timpul pare că nu l-a atins, doar l-a înnobilat cu şi mai mult farmec.

Ţăndărică este iubit şi respectat pentru credinţa şi spiritualitatea sa profundă, pentru talentul său de geniu, pentru promovarea valorilor autentice şi, mai ales, pentru stilul său inconfundabil care se simte, se trăieşte şi se dăruieşte fără nici o oprelişte. Ovidiu Lipan Ţăndărică face parte, fără nicio îndoială, din istoria cea mai valororasă a muzicii rock de la noi.

****

Gl. (în rezervă) Constantin Degeratu – fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1997 - 2000) - ediție din 2015

  • Joi, 6 iunie 2024, ora 10:00

Personalitate complexă şi uneori controversată, generalul (r) Constantin Degeratu este imaginea Armatei Române, reconfigurată după primirea în NATO şi participările la misiunile de menţinere a păcii în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Militar de carieră, moştenind în gene iubirea pentru uniformă – şi tatăl său a fost militar, Constantin Degeratu povestește, cu o capacitate uimitoare de reflecţie şi sinteză, povești din cariera şi viaţa sa de familie, dar şi din lumea disciplinei şi a constrângerii militare.

Constantin Degeratu a fost invitatul „Mic dejun cu un campion” în anul 2015.

****

Aurora Liiceanu, cercetătoare la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, din cadrul Academiei Române (ediție din 2019)

  • Vineri, 7 iunie 2024, ora 10.00

Aurora Liiceanu este o cunoscută scriitoare și psiholog. O prezenţă agreabilă şi deschisă, cu un discurs public care fascinează. Deşi aria sa de competenţă este complexă şi de cele mai multe ori complicată – care suflet nu este ? – Aurora Liiceanu reuşeşte, de fiecare dată, să descâlcească acele nuanţe şi meandre ale psihicului uman care explică de cele mai multe ori deciziile grave ale vieţii. Un dublu avantaj: psihologul este dublat de scriitor.

Experienţele personale şi profesionale ale Aurorei Liiceanu se transformă adesea în poveşti captivante destăinuite cu har şi stil, cu feminitate şi bărbăţie, cu ying şi yang, într-o perpetuă polaritate, care îl îmbie şi îl fascinează pe orice cititor.

****

Actorul Vlad Ivanov (ediție din 2024)

  • Duminică, 9 iunie, ora 10.00

În deschiderea celui de-al 19 lea sezon al emisiunii „Mic dejun cu  un campion” a fost invitat actorul Vlad Ivanov.

Este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a personajului, aşa încât forţa şi impactul acelui rol în integralitatea filmului sau a piesei de teatru să devină definitorie pentru scenariu.

„Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei”, a explicat actorul. Poate, tocmai de aceea, este atât de des solicitat de regizorii de film importanţi ce fac parte din Noul val românesc.

Deşi a întruchipat o largă paletă de personaje negative, Vlad Ivanov se dovedeşte a fi de fapt un om de o mare sensibilitate. Duios şi sentimental, solar, deschis şi, totuşi, timid, educat şi cu o mare înţelegere pentru partitură. Din copilărie visa să fie actor. I-a plăcut să exploreze, să citească mult. Inventa jocuri, imagina fel de fel de scenete, era îndrăgostit de poezie şi de felul în care versurile bine rostite pot ajunge la inima şi înţelegerea celor care le ascultă.

„Aveam bucuria jocului, a spontaneităţii, a imaginarului care, prin repetiţie a devenit o experienţă pe care am fructificat-o mai târziu. Perioada de studenţie a fost aceea a explorărilor fără oprelişti”, a mai arătat Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”.

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural