TVR Cultural a pregătit o nouă serie de ediții de colecție ”Mic dejun cu un campion”. Descoperiți invitații săptămânii 23-28 septembrie: E.S. Emil Constantinescu, Tiberiu Soare – dirijor, dr. Simona Tivadar – medic diabetolog, Ioana Pârvulescu – scriitoare şi publicistă, Dan Pavel – scriitor și ziarist, Florin Ghioca - critic de teatru și jurnalist.
Un text de Ileana Ploscaru Panait
Luni, 23 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: E.S. Emil Constantinescu – profesor universitar, cercetător, politician şi fost preşedinte al României (1996 - 2000)
Din 1966, când devine lector al Facultăţii de Geologie din Universitatea Bucureşti, până în 1990, când se decide pentru o carieră politică, Emil Constantinescu s-a făcut cunoscut în întreaga lume prin activitatea sa ca rector al Universităţii Bucureşti şi nu numai. Prin lucrările ştiinţifice elaborate şi prin invitarea sa ca profesor, membru de onoare şi membru în societăţi geologice şi mineralogice din întreaga lume el capătă o anvergură greu de egalat. Profesorul Emil Constantinescu este o personalitate ce a făcut istorie. Şi nu pentru că şi-a dorit-o neapărat, ci pentru că o conjunctură fastă a făcut ca în fruntea României să se afle timp de patru ani, un preşedinte total atipic pentru scena politică românească de azi. Din această poziţie de înaltă demnitate, preşedintele Emil Constantinescu a căutat să întărească ţesătura democratică a vieţii sociale, politice şi economice a ţării. Activitatea sa diplomatică avea să fie apreciată, iar ca dovadă, preşedintele american, Bill Clinton, a făcut o vizită istorică la Bucureşti, în 1997. Erau momente tensionate, la nivel internaţional, ce stârneau o mare îngrijoare nu numai în Europa, ci şi în Statele Unite. Astăzi, profesorul Emil Constantinescu este o voce rezervată şi puternică în acelaşi timp. Rezervată, deoarece el consideră că fiecare prezenţă publică trebuie să aibă substanţă, argument şi exprimare echilibrată. Puternică, pentru că deşi mai puţin vizibil în agora, el continuă cu tenacitate programul său de expunere a României în conferinţe şi întâlniri internaţionale la cel mai înalt nivel.
Marţi, 24 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Tiberiu Soare – dirijor
Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai momentului din România şi nu numai. O generaţie nouă de muzicieni se afirmă, iar el este un exponent al excelenţei muzicale, un tânăr carismatic şi serios, cu o solidă cultură şi educaţie, un om deschis, dinamic şi conectat la toate experimentele timpului pe care îl trăim. De aici, respectul profesional pe care şi l-a câştigat faţă de colegi şi mai mult decât atât, aprecierea internaţională care l-a pus pe o orbită concertistică demnă de invidiat. Invitat în festivaluri, concerte şi work-shop-uri de mare prestigiu dar şi amfitrion al unor emisiuni muzicale televizate, Tiberiu Soare este o certitudine a talentului, perseverenţei şi disciplinei care pot ghida în carieră orice tânăr muzician care vrea să se afirme pe o piaţă muzicală deschisă tuturor posibilităţilor de afirmare. Cu o solidă educaţie şi informaţie muzicală el este deschis la experimentele muzicii contemporane. Studiază şi dirijează concerte de muzica clasică dar iubeşte şi muzica rock. Nu s-a dat în lături să fie ghid în emisiuni de televiziune precum ’’Mituri muzicale româneşti’’, menite să-i facă pe oameni să înţeleagă, să iubească muzica, să-i determine să vină în sălile de concert. Încurajează tinerele talente – fiind direct împlicat în proiectele Fundaţiei Principesa Margareta – scrie cursuri, ţine prelegeri fără a fi preţios şi doct, ci foarte aproape de tinerii muzicieni. Stenic, dezinvolt, pozitiv, autoritar şi disciplinat, Tiberiu Soare a arătat mereu ce mult înseamnă un zâmbet şi o încurajare la început de drum în meserie.
Miercuri, 25 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Dr. Simona Tivadar – medic diabetolog, de boli de nutriţie şi metabolice
’’O prestigioasă editură din România a contactat-o pe invitata acestei ediţii şi i-a propus să-şi adune textele într-o carte adăugând: ’pentru că aveţi umor, aveţi vervă şi aveţi dreptate’’. Aşa cum s-a dovedit, Dr. Simona Tivadar nu este doar un medic renumit, ci şi o scriitoare cu mult umor şi cu o infinită ironie. Cea mai recentă carte a sa, ’’Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie’’ apărută la o faimoasă editură bucureşteană este dovada clară că medicul este dublat de un om cu un ascuţit simţ al ironiei şi un condeier redutabil. Şi-a dorit o carieră în jurnalism dar, a devenit un doctor foarte căutat. Cei care nu au avut nevoie de o consultaţie de specialitate şi care o cunosc doar din paginile cărţii sau din articolele pe care le scrie pe blog au acum certitudinea că ea poate a greşit alegându-şi cariera în medicină. Dar, nu! Pentru că Simona Tivadar scrie cu har, consecvenţă, cu pricepere şi responsabilitate medicală despre tarele unei societăţi care a ajuns în punctul de la care nu mai există întoarcere. Din ce în ce mai mult, omul – ca fiinţă ’’superioară’’ a ajuns să se desfiiinţeze pe sine. Programat. Iar doctorul Simona Tivadar deconspiră felul prin care s-a ajuns la această ’’performanţă’’. Avem la Mic Dejunul de astăzi o invitată care poate stârni invidia: prin tinereţe, energie, performanţă, spirit de aventură, călătorii, dragoste de carte şi de o viaţă echilibrată. Adică, toate acele ingrediente care ne fac sănătoşi la trup şi suflet.
Joi, 26 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Ioana Pârvulescu – scriitoare şi publicistă, critic şi istoric literar, profesor la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Litere, doctor în filologie şi traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România
Ioana Pârvulescu este o scriitoare de succes care şi-a făcut din secolele XIX - XX un subiect preferat. Ea se identifică nu numai cu oamenii de cultură ai perioadei ci şi cu un Bucureşti care înflorea gonind spre modernitate şi care era faimos prin aerul de Mic Paris. Clădiri frumoase, străzi umbrite, noi bulevarde şi pieţe cu statui monumentale, cartiere chic, o lume mondenă strălucitoare care frecventa restaurante celebre, săli de cinema şi teatre sau grădini de vară unde se putea ieşi la un şpriţ cu Caragiale. Acesta este universul livresc al Ioanei Pârvulescu. Amintiri, personaje, arhive, fotografii, o graţie a scrisului, un parfum de epocă care încă trăieşte plutind pe deasupra oraşului se reflectă în pagini de roman inconfundabile. Totul plonjează într-o aură nostalgică pe care vă invităm s-o savuraţi la o cafea de dimineaţă alături de Daniela Zeca Buzura în deschiderea celui de-al nouălea sezon de la Mic Dejun cu un Campion.
Vineri, 27 septembrie 202, ora 10:00
Invitat: Dan Pavel – scriitor, ziarist, filozof și politolog
Dan Pavel face parte din elita intelectuală a României actuale. Fin analist şi un bun cunoscător al istoriei ideilor şi tendinţelor în sociologia şi politologia mondială, Prof. Dan Pavel acoperă domenii de referinţă care ilustrează mutaţia conceptelor contemporane dominate de tehnologie şi fluxul informaţional care au transformat planeta la nivel global. Un autor prolific care-şi programează timpul cu o rigurozitate disciplinată: documentare, lectură şi scris. Dincolo de toate acestea este foarte vizibil şi activ în societate, implicându-se în tot soiul de campanii menite să pună pe traiectorie conceptele enunţate. Cu pagină de facebook, blog, instagram şi domeniu de internet, Dan Pavel este conectat la tot ce se întâmplă în lume. Cărţile şi documentele din biblioteci sunt tot atâtea surse la care apelează curent. Din toate acestea, conturează vaste sinteze (nu este o contradicţie în termeni) care decriptează inteligent, cultura şi civilizaţia contemporană la nivel global. Şi ne dovedeşte că legăturile subtile dintre evenimente, conexiunile politice şi economice la nivel mondial ţin, de cele mai multe ori de un mic detaliu prin care se pot amorsa sau dezamorsa situaţii de o nebănuită complexitate, cu consecinţe greu de bănuit. Cu o scriitură abordabilă, o fină şi atentă analiză, o carismă a comunicării şi o rară disciplină de studiu, Dan Pavel este considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi oameni ai timpului său.
Producător: Ileana Ploscaru Panait
Sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora 10:00 la şi luni, 30 septembrie 2024, ora 14:00 - TVR2
Invitat: Florin Ghioca - critic de teatru, jurnalist, corespondent de război şi fotograf
Florin Ghioca: cel mai tânăr jurnalist – a debutat la 13 ani – şi până acum a realizat peste 1.000 de interviuri cu mari personalităţi dar şi cu oameni simpli întâlniţi în peregrinările sale pe mapamod sau în teatrele de operaţiuni. Este cel mai tânăr corespondent de război, de opt ani este fotograf de spectacole, din vara lui 2014 este fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti; organizează expoziţii, iar din vânzarea lucrărilor strânge fonduri pentru susţinerea unor campanii umanitare montează spectacole, iniţiază cursuri de fotografie pentru tineri, se perfecţionează permanent. ’’Îmi place foarte mult să explorez. Caut mereu, şi mereu’’ îi mărturiseşte Danielei Zeca Buzura în această dimineaţă de sâmbătă la Mic Dejun cu un Campion. Graţie lui rămâne posterităţii o arhivă impresionantă despre spectacole şi actori. Se pierde printre ei de la prima lectură a unui text, până la repetiţia finală iar lentila prin care priveşte crează prin instantaneele văzute doar de el, un alt spectacol, surprinzător şi personal. ’’Eu mă apropii afectiv de actori. Ştim cu toţii că lucrăm pentru acelaşi scop. Ei ca actori, eu ca fotograf’’. ’’Florin nu fotografiază cu aparatul ci cu inima’’ a scris despre el celebrul actor şi regizor Yuri Kordonsky. ’’Când mă simt doborât, citesc ce mi-a scris Yuri şi mă remontez imediat. Să ştiţi că în teatru este un război mai aprig decât în Afganistan!’’ – spune zâmbind şi, oarecum detaşat, dar deloc neimplicat.
Moderator: Daniela Zeca Buzura
Producător: Ileana Ploscaru Panait