loader
Foto

Galerie foto

Medicul Radu Țincu, la „Mic dejun cu un campion”: Este important să transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi | VIDEO

În prima săptămână din luna aprilie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu medicul Alexandru Vlad Ciurea, jurnalista Sabina Fati, regizorul Mihai Mănuțiu, artista vizuală Cela Neamțu și muzicianul Eugen Doga. Totodată, în 7 aprilie, telespectatorii au putut urmări dialogul Danielei Zeca Buzura cu medicul Radu Țincu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg (ediție din 2022)

  • Luni, 1 aprilie, ora 10.00

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea a fost primul invitat al celui de-al 16-lea sezon al emisiunii „Mic dejun”, în 2022.  Suntem la curent cu sfaturile sale medicale ce depăşesc graniţa medicinei şi se adresează de fapt trăirii unei vieţi de bună calitate, a cultivării conştiente a unui bun simţ înnăscut de autoapărare, atenuat însă în societatea contemporană de un ritm de viaţă nefiresc. Este un ABC al fiinţei şi al creierului şi, tocmai de aceea, cuvintele simple, dar revelatoare ale unor specialişti precum dr. Vlad Ciurea pot însemna mai mult decât am bănui la prima vedere.

****

Sabina Fati - jurnalistă și scriitoare (ediție din 2022)

  • Marţi, 2 aprilie, ora 10.00

Sabina Fati, jurnalistă și analist politic, este foarte apreciată pentru analizele şi editorialele ei pertinente pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. În egală măsură, este şi o scriitoare versată şi o călătoare împătimită, sub condeiul căreia aventurile, istoria, cultura şi civilizaţia meleagurilor străbătute se transformă în volume de o necruţătoare obiectivitate şi tensiune.

„Poate Kant are dreptate şi va veni cândva o pace eternă”, spunea Sabina Fati, în 2022, la „Mic dejun”.

Este autoare a volumelor: „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” (2022), „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time” (2016), „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” (2015), „Transilvania, o provincie în căutarea unui centru. Centru şi periferie în discursul elitelor politice din Transilvania, 1892–1918” (2007).

****

Mihai Măniuțiu - regizor (ediție din 2022)

  • Miercuri, 3 aprilie, ora 10.00

Mihai Măniuțiu a pus în scenă, ca regizor şi scenarist, peste 100 de spectacole pe scenele tuturor teatrelor importante din România, dar şi în Marea Britanie, Statele Unite (unde activează ca profesor invitat la University of California, Irvine) și Belgia.

Palmaresul său numără peste 20 de premii importante, dintre care şase premii UNITER. Complexitatea personalităţii sale, ariile creatoare atât de diverse, dar convergente, dublate de o distincţie şi o modestie aristocratice, pe care şi le-a cultivat întreaga viaţă, fac din Mihai Mănuţiu cu o amplă perspectivă a lumii în care trăim.

„Teatrul este şi va rămâne efemer”, este convins Mihai Mănuţiu, unul dintre cei mai importanţi regizori, scenarişti şi profesori de teatru români contemporani. Cu aceeași pasiune, și-a descoperit și interesul pentru scris.

„Un muncitor al scenei, un magician de spații ample și coregrafii halucinante, și un bijutier al frazei, un artizan al prozei metaforice”, îl descrie Dan. C. Mihăilescu, prietenul său, în prefața uneia dintre cărțile sale.

****

Cela Neamțu - artistă vizuală (ediție din 2022)

  • Joi, 4 aprilie, ora 10.00

„Mă joc cu firul de lână până îl transform într-un miracol vizual. Mă străduiesc să păstrez echilibrul dintre «a păstra» și «a inova»”, spunea Cela Neamțu, una dintre cele mai cunoscute artiste decoratoare din România, la „Mic dejun”, în 2022.

Îmbinând tradiţia tapiseriei occidentale cu cea a cusăturilor româneşti medievale, Cela Neamţu a creat, de-a lungul îndelungatei sale cariere, mii de opere de artă, prezentate pe toate meridianele lumii, pentru care a fost recompensată cu unele dintre cele mai prestigioase şi râvnite premii.

Zestrea de tehnici aproape uitate şi imagini a tapiseriei şi cusăturilor medievale româneşti s-a păstrat în creaţia sa prin îmbinarea tehicii tapiseriei contemporane cu celebrul „punct de la Putna„, preluat din broderia veche moldovenească.

De la preţioasele „flamanderii” – tapiserii de mici dimensiuni – reprezentând semnele zodiacale, îngeri şi sfinţi, însemne sacre, liturgice sau motive vegetale şi zoomorfe, la miniaturile și 0colajele textile, prin care valorifică aleatoriu fragmente de cusături de pe veşmintele ţărăneşti sau scoarţe paretare de o fineţe desăvârşită, la marile compoziţii de autor cu „Ferestre” şi „Păsări”, Cela Neamţu şi-a definit un univers cu multiple chei de lectură spirituală, filosofică şi plastică.

****

Eugen Doga - compozitor (ediție din 2022)

  • Vineri, 5 aprilie, ora 10.00

„Dumnezeul nostru caută să menţină în om balanţa, echilibrul şi armonia”, este convingerea lui Eugen Doga, aflat la apogeul vieţii şi creaţiei sale.

Valsul compus de el pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară”, regizat în 1978 de Emil Loteanu, a fost recunoscută de UNESCO ca fiind a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Aceasta şi multe altele au clădit o carieră strălucitoare, nelipsită însă de umbrele sale, pe care muzicianul le-a deconspirat în cartea-confesiune „Eugen Doga – Viaţa mea aşa cum a fost să fie”, apărută la Editura Cartier popular, în octombrie 2021.

Despre Eugen Doga s-au scris cărţi şi s-au produs mai multe filme documentare şi este unul dintre cei mai titraţi muzicieni contemporani – peste 32 de titluri îi confirmă cariera de muzician, în România, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ţările Commonwelth-ului, Statele Unite, Elveţia.

O planetă descoperită în 1987 a fost denumită cu numele său, 10504 Doga. Este „Artist al Poporului” şi membru titular al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. A trăit mereu între lumi şi graniţe. A studiat pretutindeni şi s-a inspirat din fibra ascunsă a culturilor din care se revendică pe care a transpus-o apoi, genial, în muzică.

Eugen Doga a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în 2022.

****

Conf. univ. dr. Radu Ţincu – medic primar terapie intensivă (ATI), specializare boli infecţioase şi toxicologie, profesor

  • Duminică, 7 aprilie, ora 10.00
  • Sezonul 19, ep. 2 (2024)

Radu Ţincu nu este doar un medic dăruit, ci şi un om cu credinţă, emoţie, empatie pentru pacienţii de care are grijă. O atenţie care face diferenţa, pentru că munca zilnică la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca este una dintre cele mai dure şi responsabile.

„Cel mai important lucru este să socializezi şi să simţi că transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi. Dincolo de trăirea emoţională, socializarea crează o serie de modificări neuro-endocrine, stimulând eliberarea unor hormoni care ne fac să fim fericiţi”,  spune dr. Radu Ţincu, membru al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi al celei de Nutriţie Clinică, al Societăţii Europene de Anestezie, al Grupului European de Hipertensiune Malignă şi al Societăţii pentru Managementul Căilor Aeriene.

 

 

16:00 Portret de Excelenţă Premieră

* Din 2007 este parohul lăcaşului de cult al Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu-Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din centrul Capitalei. Este doctor în Teologie, absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. A înfiinţat Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul”, ctitor al Episcopiei Giurgiului şi a fost şi parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. A fost profesor de Istoria Religiilor şi Istoria Literaturii Universale. A condus nenumărate delegații în ţară şi străinătate, în principal în Europa şi în Statele Unite ale Americii, ducând în pelerinaj sfinte odoare, susţinând conferinţe şi făcând misiune ortodoxă la comunităţile vizitate. Are o bogată activitate publicistică şi literară, este autor al unor monografii de referinţă, este poet, creaţiile sale lirice regăsindu-se în volume personale sau colective. A publicat numeroase articole şi studii în presa bisericească şi laică, participând la conferinţe teologice naţionale şi internaţionale şi fiind totodată, o prezenţă activă în mass-media naţională în cadrul multor emisiuni cu tematică religioasă, culturală şi socială.

·

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

16:50 George Enescu

(Who Is Romania-Cine este România, România, 2020)

Tessa Dunlop, doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel îi prezintă viaţa şi opera marelui compozitor român în acest episod din seria Cine este România, serie care mai cuprinde portretele a cinci personalităţi româneşti: Ştefan cel Mare, Regina Maria, Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu şi Mihail Sebastian.

Proiectul, iniţiativă a Institutului Cultural Român din Londra, a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural