loader
Foto

Artista decoratoare Cela Neamțu, la „Mic dejun cu un campion”: „Mă joc cu firul de lână până îl transform într-un miracol vizual” | VIDEO

Între 11 și 17 septembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu realizatoarea Sanda Țăranu, cercetătoarea Raluca van Staden, Marius Tucă, actorul Ioan Andrei Ionescu, profesorul universitar Mihai Coman și artista vizuală Cela Neamțu. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este transmisă de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Prof. univ. dr. Raluca van Staden, cercetătoarea care depistează cancerul în șase minute

  • Luni, 11 septembrie, ora 10.00

Povestea unei românce de succes, Raluca van Staden,  ce a pornit din Câmpulungul natal, spre Pretoria şi Bucureşti, le-a fost prezentată telespectatorilor la „Mic dejun cu un campion” în anul 2016.

Sub aparenţa rezervată a Ralucăi van Staden, se ascunde o cercetătoare de calibru, iar omologarea pe scară largă a descoperirii sale va aduce schimbări radicale în prevenţia cancerului şi în tratamentele chimioterapeutice’’,  spunea Daniela Zeca Buzura.

Raluca van Staden este inventatoarea dispozitivului capabil să identifice cancerul în numai şase minute – un senzor electrochimic, bazat pe principiile cele mai moderne şi care este, de fapt, singurul tip de senzor care poate fi utilizat în analiza medicală. A fost invenţia uluitoare cu care, în 2010, Raluca van Staden câştiga premiul Salonului de la Geneva, trofeul de aur pentru cercetare în chimie.

Trei medalii de aur şi mai multe premii excepţionale, diplome şi invitaţii la cele mai importante universităţi şi centre de cercetare din lume sunt răsplata muncii, inventivităţii, seriozităţii şi performanţei autentice a cercetătoarei.

 

Marius Tucă - realizator TV

  • Marți, 12 septembrie, ora 10.00

Sunt un criminal în serie în profesia de jurnalist şi toate crimele mele au legătură cu romantismul care mă caracterizează”, susținea  Marius Tucă, invitat la „Mic dejun” în anul 2016.

A creat un format de televiziune ce l-a consacrat într-un moment în care televiziunile din România abia bâjbâiau confuze printre noile tendinţe ce aveau să ne despartă pentru totdeauna de cele două ore de ode aduse „conducătorului iubit”.

 

Sanda Țăranu - moderatoare și realizatoare de televiziune

  • Miercuri, 13 septembrie, ora 10.00

Sanda Ţăranu este, poate, una dintre cele mai relevante branduri ale Televiziunii Române.

Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi, atunci, cred că aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine’’, ne mărturisea Sanda Ţăranu în 2016, la „Mic dejun cu un campion”.

Sanda Ţăranu este întruchiparea perfectă a jurnalistului care o viaţă s-a dăruit cu adevărat telespectatorilor.

Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, spunea Sanda Ţăranu, în debutul conversaţiei cu Daniela Zeca Buzura. Dar ce altceva ar putea fi după o carieră de televiziune de peste 35 de ani?

 

Ioan Andrei Ionescu - actor

  • Joi, 14 septembrie, ora 10.00

Actor de teatru, film şi televiziune, Ioan Andrei Ionescu colaborează atât la proiecte underground, cât şi pe scenele prestigioase ale Naţionalului bucureştean sau ale altor teatre mari din ţară. Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică în viitor, pentru venirea unor oameni cu viziune autentică.

Drumul în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată.

Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, era îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu pentru telespectatorii „Mic dejun”, în anul 2016.

 

Prof. univ. dr. Mihai Coman, fostul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti

  • Vineri, 15 septembrie, ora 10.00

În doar 25 de ani de la 1989, a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept „Şcoala lui Coman”, spunea Daniela Zeca Buzura în anul 2016.

Autor de cărţi, studii şi manuale, prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor Comunicării.

În prezent, este colaborator al Școlii Doctorale a FJSC.

 

 

 

Cela Neamțu - artistă vizuală

  • Duminică, 17 septembrie, ora 10.00

Mă joc cu firul de lână până îl transform într-un miracol vizual. Mă străduiesc să păstrez echilibrul dintre «a păstra» și «a inova»”, spunea Cela Neamțu, una dintre cele mai cunoscute artiste decoratoare din România, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2022.

Îmbinând tradiţia tapiseriei occidentale cu cea a cusăturilor româneşti medievale, Cela Neamţu a creat, de-a lungul îndelungatei sale cariere, mii de opere de artă, prezentate pe toate meridianele lumii, pentru care a fost recompensată cu unele dintre cele mai prestigioase şi râvnite premii.

Zestrea de tehnici aproape uitate şi imagini a tapiseriei şi cusăturilor medievale româneşti s-a păstrat în creaţia sa prin îmbinarea tehicii tapiseriei contemporane cu celebrul „punct de la Putna„, preluat din broderia veche moldovenească.

De la preţioasele „flamanderii” – tapiserii de mici dimensiuni – reprezentând semnele zodiacale, îngeri şi sfinţi, însemne sacre, liturgice sau motive vegetale şi zoomorfe, la miniaturile și 0colajele textile, prin care valorifică aleatoriu fragmente de cusături de pe veşmintele ţărăneşti sau scoarţe paretare de o fineţe desăvârşită, la marile compoziţii de autor cu „Ferestre” şi „Păsări”, Cela Neamţu şi-a definit un univers cu multiple chei de lectură spirituală, filosofică şi plastică.

 

 

 

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural