loader
Foto

Artista decoratoare Cela Neamțu, la „Mic dejun cu un campion”: „Mă joc cu firul de lână până îl transform într-un miracol vizual” | VIDEO

Între 11 și 17 septembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu realizatoarea Sanda Țăranu, cercetătoarea Raluca van Staden, Marius Tucă, actorul Ioan Andrei Ionescu, profesorul universitar Mihai Coman și artista vizuală Cela Neamțu. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este transmisă de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Prof. univ. dr. Raluca van Staden, cercetătoarea care depistează cancerul în șase minute

  • Luni, 11 septembrie, ora 10.00

Povestea unei românce de succes, Raluca van Staden,  ce a pornit din Câmpulungul natal, spre Pretoria şi Bucureşti, le-a fost prezentată telespectatorilor la „Mic dejun cu un campion” în anul 2016.

Sub aparenţa rezervată a Ralucăi van Staden, se ascunde o cercetătoare de calibru, iar omologarea pe scară largă a descoperirii sale va aduce schimbări radicale în prevenţia cancerului şi în tratamentele chimioterapeutice’’,  spunea Daniela Zeca Buzura.

Raluca van Staden este inventatoarea dispozitivului capabil să identifice cancerul în numai şase minute – un senzor electrochimic, bazat pe principiile cele mai moderne şi care este, de fapt, singurul tip de senzor care poate fi utilizat în analiza medicală. A fost invenţia uluitoare cu care, în 2010, Raluca van Staden câştiga premiul Salonului de la Geneva, trofeul de aur pentru cercetare în chimie.

Trei medalii de aur şi mai multe premii excepţionale, diplome şi invitaţii la cele mai importante universităţi şi centre de cercetare din lume sunt răsplata muncii, inventivităţii, seriozităţii şi performanţei autentice a cercetătoarei.

 

Marius Tucă - realizator TV

  • Marți, 12 septembrie, ora 10.00

Sunt un criminal în serie în profesia de jurnalist şi toate crimele mele au legătură cu romantismul care mă caracterizează”, susținea  Marius Tucă, invitat la „Mic dejun” în anul 2016.

A creat un format de televiziune ce l-a consacrat într-un moment în care televiziunile din România abia bâjbâiau confuze printre noile tendinţe ce aveau să ne despartă pentru totdeauna de cele două ore de ode aduse „conducătorului iubit”.

 

Sanda Țăranu - moderatoare și realizatoare de televiziune

  • Miercuri, 13 septembrie, ora 10.00

Sanda Ţăranu este, poate, una dintre cele mai relevante branduri ale Televiziunii Române.

Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi, atunci, cred că aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine’’, ne mărturisea Sanda Ţăranu în 2016, la „Mic dejun cu un campion”.

Sanda Ţăranu este întruchiparea perfectă a jurnalistului care o viaţă s-a dăruit cu adevărat telespectatorilor.

Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, spunea Sanda Ţăranu, în debutul conversaţiei cu Daniela Zeca Buzura. Dar ce altceva ar putea fi după o carieră de televiziune de peste 35 de ani?

 

Ioan Andrei Ionescu - actor

  • Joi, 14 septembrie, ora 10.00

Actor de teatru, film şi televiziune, Ioan Andrei Ionescu colaborează atât la proiecte underground, cât şi pe scenele prestigioase ale Naţionalului bucureştean sau ale altor teatre mari din ţară. Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică în viitor, pentru venirea unor oameni cu viziune autentică.

Drumul în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată.

Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, era îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu pentru telespectatorii „Mic dejun”, în anul 2016.

 

Prof. univ. dr. Mihai Coman, fostul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti

  • Vineri, 15 septembrie, ora 10.00

În doar 25 de ani de la 1989, a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept „Şcoala lui Coman”, spunea Daniela Zeca Buzura în anul 2016.

Autor de cărţi, studii şi manuale, prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor Comunicării.

În prezent, este colaborator al Școlii Doctorale a FJSC.

 

 

 

Cela Neamțu - artistă vizuală

  • Duminică, 17 septembrie, ora 10.00

Mă joc cu firul de lână până îl transform într-un miracol vizual. Mă străduiesc să păstrez echilibrul dintre «a păstra» și «a inova»”, spunea Cela Neamțu, una dintre cele mai cunoscute artiste decoratoare din România, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2022.

Îmbinând tradiţia tapiseriei occidentale cu cea a cusăturilor româneşti medievale, Cela Neamţu a creat, de-a lungul îndelungatei sale cariere, mii de opere de artă, prezentate pe toate meridianele lumii, pentru care a fost recompensată cu unele dintre cele mai prestigioase şi râvnite premii.

Zestrea de tehnici aproape uitate şi imagini a tapiseriei şi cusăturilor medievale româneşti s-a păstrat în creaţia sa prin îmbinarea tehicii tapiseriei contemporane cu celebrul „punct de la Putna„, preluat din broderia veche moldovenească.

De la preţioasele „flamanderii” – tapiserii de mici dimensiuni – reprezentând semnele zodiacale, îngeri şi sfinţi, însemne sacre, liturgice sau motive vegetale şi zoomorfe, la miniaturile și 0colajele textile, prin care valorifică aleatoriu fragmente de cusături de pe veşmintele ţărăneşti sau scoarţe paretare de o fineţe desăvârşită, la marile compoziţii de autor cu „Ferestre” şi „Păsări”, Cela Neamţu şi-a definit un univers cu multiple chei de lectură spirituală, filosofică şi plastică.

 

 

 

20:45 Unora le place opera

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 28: Opera e viaţa

Nietzsche spunea că, în absenţa muzicii, nu ar fi nici viaţa. Mai mult, opera, muzica şi arta sunt pentru toată lumea, nu doar pentru cei puţini aleşi, fiindcă noi toţi avem sentimente şi trăiri.

Redactor: Cristina Crăciun

21:40 Concert Johannes Passion Premieră

De J.S. BACH

Producător: Valentina Băinţan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural